kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Askerin gündemi: Ortadoğu – petrol – terör

Yeni Haber
Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Araştırma ve Etüt Merkezi (SAREM), önümüzdeki aybaşında "Ortadoğu- Petrol ve Terör' başlığı altında Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölgedeki "şeytan üçgenini' masaya yatıracak.

SAREM'in düzenlediği uluslararası sempozyum 5 - 6 haziran tarihlerinde İstanbul'da yapılacak. Harp Akademileri Komutanlığı'nın ev sahipliğindeki, "Ortadoğu : Belirsizlikler İçindeki Geleceği ve Güvenlik Sorunları" konulu uluslararası sempozyumun açış konuşmasını Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt yapacak. Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın, Harp Akademileri Komutanlığı Atatürk Harp Oyunları ve Kültür Merkezi Salonu'nda gerçekleştirilecek sempozyumun açış konuşmasında, terörle etkin mücadele için uluslararası işbirliğinin önemini vurgulaması bekleniyor.

TERÖR ÖRGÜTLERİ DE MASADA

Sempozyumda Ortadoğu'daki zengin petrol kaynaklarının yanı sıra PKK ve El Kaide gibi terör örgütlerinin uluslararası güvenliğe ve Türkiye etkileri, Türkiye'nin bölgedeki rolü, bölgedeki belirsizlikler ve risklerin uluslararası politikalara yansımaları gibi konular ele alınacak.

Sempozyumun ilk gününün sabah oturumunda, ''Bölgenin Güvenlik Dinamikleri ve Geleceğe Etkileri'', ''Küreselleşmenin Orta Doğu'ya Yönelik Politik, Sosyal ve Kültürel Etkisi'' konulu iki bildiri sunulacak. Öğleden sonraki oturumda da ''ABD Dış Politikasında Ortadoğu ve Uluslararası Yansımaları'', ''AB'nin Ortadoğu Politikalarını Şekillendiren Etkenler'', ''Rusya Federasyonu'nun Orta Doğu'ya Bakışındaki Değişiklikler ve Bölgenin Geleceğinde Üstlenebileceği Roller'' ve ''Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ortadoğu Politikası ve Bölgeye Etkileri'' konuları işlenecek.

İkinci gün ise ''Geleceğin İpoteği; Filistin-İsrail Sorunu ve Uluslararası Güvenliğe Etkileri'', ''Lübnan Krizi: Aktörler, Politikalar ve Sonuçlar'', ''Irak İşgali Sonrası Ortadoğu'', ''Ortadoğu'da Terör ve Uluslararası Etkileri'', Bölgedeki Güvenlik Sorunlarının Türkiye'ye Etkileri'', ''Irak'ın Geleceği ve Türkiye'', ''Bölgesel Güç Olarak Türkiye'nin Ortadoğu'nun Güvenliğindeki Rolü'' konularındaki bildiriler sunulacak.

Uluslararası sempozyum, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'un kapanış konuşmasıyla sona erecek.

(ANKA)