kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ARŞİV

Kontenjan artışı için karar bugün

NERGİS DEMİRKAYA ANKARA
Üniversite kontenjanlarında yüzde 25 artış bugün YÖK Genel Kurulu'nda karara bağlanacak. Rektörler artışa karşı çıkıyor..
YÖK Genel Kurulu, üniversitelerde önümüzdeki eğitim yılında uygulanacak kontenjan artışı çalışmasını bugün yapılan toplantı ile sonuçlandıracak. Ancak, ilahiyat ve tıp fakültelerinde planlanan artış nedeniyle tartışma YÖK'ü ikiye böldü. Rektörler de, "plansız artış eğitimdeki kaliteyi düşürür" gerekçesiyle artışa karşı çıkıyor. Eleştirilere karşın kontenjanlarda en az yüzde 17 oranında artış yapılması hedefleniyor. Tartışma YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın "Kontenjanları yüzde 25 oranında artırmayı düşünüyoruz" sözleriyle başladı. YÖK Yürütme Kurulu'nca yürütülen çalışmada 4 bine yakın bölüm tek tek tarandı.

ARTIŞ YÜKSEK BULUNDU
Öğretim üyesi sayısına göre öğrenci artışı yapılması kararlaştırıldı. Çalışma geçtiğimiz hafta toplanan YÖK Genel Kurulu'na getirildi. ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan'ın da katıldığı toplantıda muhalif üyeler bazı fakülte ve bölümlerde artışı yüksek buldu. Özellikle tıp, ziraat ve ilahiyat fakültelerindeki artışlar tartışma yarattı. Yeni üniversitelere verilecek kontenjanlar da öğretim üyesi sayısı yetersizliği nedeniyle yüksek bulundu.

REKTÖRLER TEPKİLİ
Tepkiler üzerine kontenjan artışıyla ilgili karar bugün yapılacak YÖK Genel Kurulu toplantısına bırakıldı. Bugün 13.30'da yapılacak toplantı ile üniversite kapılarının daha fazla ne kadar öğrenciye açılacağı belli olacak. Kontenjan artışı YÖK Genel Kurulu toplantısından iki gün sonra toplanan Üniversitelerarası Kurul'un da ana gündemiydi. Kontenjanlar konusunda üniversite senatolarının verdiği yüzlerce kararın çiğnendiğini ileri süren rektörlerin tepkisini Kurul Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, üniversitelerin görüşleri alınmadan kontenjan artışı yapmanın özerkliğe müdahale anlamına geldiğini, plansız artışın eğitimdeki kaliteyi düşüreceğini vurgulayarak dile getirdi.