kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ermeniler, defineciler tarafından talan edilen ve artık ahır olarak kullanılan Güneydoğu'daki birçok kilisenin koruma altına alınmasını istiyor...

Anadolu Ermenileri kiliselerini istiyor

Barış ERDOĞAN HABER MERKEZİ
Batman'da yaşayan Ermeniler, 1915 sonrasında sahipsiz kalan kiliselerini ve talan edilen mezarlıklarını geri istedi..
Bitlis, Batman, Muş, Van İlleri, İlçeleri ve Köyleri Sason Ermeniler Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Dayanışma Derneği uzun yıllardır korkudan koruyamadıkları kilise ve mezarlıklarına sahip çıkmak için harekete geçti. 1915 olayları sonrası kimi Ermenistan'a kaçarak kimi Kürt aşiretlerine sığınarak canlarını kurtaran Ermenilerin torunları tarafından 2006 yılında İstanbul'da kurulan dernek, tapu kadastro çalışmaları sırasında yüzyıllardır Ermenilere ait olan kilise ve mezarlıkların kayıtlara bu statüleriyle geçmeleri için mücadele veriyor. Dernek Başkanı Aziz Dağcı, derneklerini Batman'da başlayan tapu kadastro çalışmalarında kimi kiliselerin bilinçli olarak metruk ev, mezarlıkların da boş arazi olarak bazı şahısların ya da hazinenin adına kayda geçirilmesi üzerine bu derneği kurmaya karar verdiklerini, İstanbul'daki bürokrasinin azınlıklara daha alışkın olduğu için de dernek merkezini oraya aldıklarını söyledi. Batman Valiliği ve Tapu Kadastro Müdürlüğü'ne dilekçeyle başvuran dernek, defineciler tarafından talan edilen, içleri ahır olarak kullanılan özellikle Mareto Dağı'ndaki Komk Kilisesi ile Dikme Taş (Arzivik) Aykonak köyündeki kilise ve mezarların koruma altına alınmasını, buraların Ermeni kilisesi ve mezarlığı olarak tescil edilmesini istedi.

AZINLIĞIZ DİYE...
Batman Valiliği'ne de dilekçe veren Dağcı, bölgede hiçbir tedbir alınmadığını, saldırıya ve hakarete uğradıklarını ve bunun nedenin de Ermeni azınlık olmalarından kaynaklandığını iddia etti. Dilekçede Lozan Antlaşmasına göre azınlıklara ait kilise, havra, mezarlıklar ve öteki dini kurumların tam bir koruma altında olduğu ve 3998 sayılı yasa gereğince mezarlıkların satılamayacağı, statülerinin zaman aşımına uğrayamayacağı, mezar dışında hiçbir şekilde kullanılamayacağı anlatıldı.
Haberin fotoğrafları