kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Atletik yapılı 55 kürekçinin yolculuk boyunca 500 bin kürek çekeceği, geminin 1200 deniz mili yol alacağı hesaplandı.

Yunan efsanesi boğazları aşamadı

Bülent AYDEMİR ANKARA
Yunanlıların ünlü efsanelerini canlandırmak için 3 bin yıl öncesinin teknolojisiyle inşa ettiği "Argo" gemisi ile Gürcistan seferine, Dışişleri "güvenlik" gerekçesiyle onay vermedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Yunan efsanesi boğazları aşamadı
Mitolojinin ünlü efsanesinden yola çıkarak kendilerine "Argonotlar" adını veren bir grup Yunanlı'nın, üç bin yıl öncesinin teknolojisiyle inşa ettikleri gemi ile Gürcistan seferi Türk Dışişleri'ne takıldı. Yunanlı ekibin bir yıl önce izin istediği, ret yanıtı üzerine iki ay önce yeniden başvurduğu öğrenildi. Ancak şimdiye kadar bir yanıt verilmedi.

'PONTUS HAYALİ' ENDİŞESİ
Yunanlıların, "kültürel etkinlik" olarak gösterdikleri bu seferi, "Pontus hayalini gerçekleştirme girişimi" diye yorumlayan Dışişleri Bakanlığı, güvenlik gerekçesiyle onay vermedi. Dışişleri, Argo adlı geminin boğazlardan geçtikten sonra izleyeceği güzergâha, "Karadeniz'deki 17 limanın eklenmesine" dikkat çekti. Başta Trabzon olmak üzere Argo'nun uğramak istediği limanların, "Pontus hayaliyle örtüştüğü" düşünüldü.

'ALTIN POST'U ALIYORDU
Efsaneye göre Jason (İason), Yunanistan'ın Volos şehrinden hareket ederek şimdiki Gürcistan olan Kolhida şehrine gidiyor ve o zamanlar gücün ve zenginliğin sembolü olan "Altın Post"u geri alıyordu. Gemi İstanbul Boğazı'ndan geçerken, akıntı ve azgın dalgalarla boğuşuyordu. Yunan mitolojisinde geçen Argo gemisi 3 bin yıl öncesinin teknolojisiyle yeniden inşa edildi. Tahta, çekiç ve insan gücüyle, çivi kullanılmadan yapılan gemi, tamamen eski tekniklerle üretildi.