kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

''Üç Maymun'' ile en iyi yönetmen ödülü

AA
Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
''Üç Maymun'' ile en iyi yönetmen ödülü
Nuri Bilge Ceylan, ''Üç Maymun'' isimli filmiyle Cannes Film Festivali'nde en iyi yönetmen ödülünü aldı.

Ceylan, ödül töreninde yaptığı konuşmada, ''Kazandığım ödülü güzel ülkem Türkiye'ye ithaf ediyorum''dedi.

Ödül haberinin kendisini şaşırttığını belirten Ceylan, ''ödülü almaktan büyük onur duyduğunu'' söyledi.

Ceylan, filmin festivalin yarışma bölümüne alınmasına ve en iyi yönetmen ödülünü kendisine veren jüriye teşekkür etti.

Ceylan'ın en iyi yönetmen ödülünü aldığını, jüri başkanı Sean Penn, duyurdu.

''CEYLAN İLE EN İYİ YÖNETMEN ÖDÜLÜ ALACAĞINA DAİR İDDİAYA GİRMİŞTİM''


61. Cannes Film Festivali'nde, Nuri Bilge Ceylan'ın en iyi yönetmen ödülü kazandığı ''Üç Maymun'' filmde baş rolü oynayan Yavuz Bingöl, ''dünyanın en iyi yönetmeniyle çalışmaktan büyük mutluluk duyduğunu'' söyledi.

Bingöl, ''Ben Ceylan'a en iyi yönetmen ödülünü kazanacağını söylemiştim. Ceylan ile bu konuda iddiaya girdik. Bu sonuçla ben de iddiamı kazandım'' dedi.

Filmin ödülü almasının gurur verici olduğunu belirten Bingöl, bu filmin diğer festivallerde de ödül alacağına inandığını sözlerine ekledi.

Filmin yapımcısı Zeynep Özbatur da, filmin ödül kazanmasından çok mutlu olduğunu söyledi.

Filmin en iyi yönetmen ödülü almasının gurur verici olduğunu kaydeden Özbatur, ''Bu filmin en iyi yönetmen ödülü alması belki de, Altın Palmiye'yi almasından bile bizim için daha mutlu edici'' dedi.

Filmin Altın Palmiye için yarışan 22 filmin içinde yer aldığını kaydeden Özbatur, ''Film yarışma bölümünde olduğu için zaten bir ödül bekliyorduk. Ceylan'ın, en iyi yönetmen ödülünü kazanması bizim için gerçekten mutluluk verici'' ifadesini kullandı.

SÜRPRİZ OLMADI

61. Cannes Film Festivali'nde, Nuri Bilge Ceylan'ın, ''Üç Maymun'' isimli filmi ile en iyi yönetmen ödülünü kazanması sinema dünyası için sürpriz olmadı.

Festivalin ödül töreninden önce basında çıkan haber ve yorumlarda, Ceylan'ın filminin mutlaka bir ödül alacağı konusunda eleştirmenler aynı fikirdeydi.

Filmin sinema eleştirmenleri için yapılan gösterisinden sonra Le Figaro gazetesi, Ceylan'ın sinema tekniğini ünlü Fransız yönetmen Maurice Pialat'ya benzetirken, Liberation gazetesi de, Ceylan'ın stilini dünyaca ünlü yönetmen Ingmar Bergman son dönemlerindeki filmlerine benzetmişti.

L'Humanite gazetesi, film için ''Boğaziçi'nin kıyısında Çekovari bir dram'' ifadesini kullanırken, Le Monde gazetesi de, ''Ceylan'ı sürekli kendisini geliştiren bir yönetmen olarak'' tanımlamıştı.

FİLMİN KONUSU

Film ''küçük zaafların büyük yalanlara dönüşerek parçaladığı bir ailenin, gerçeği örtbas ederek her şeye karşın bir arada kalma çabasını'' anlatıyor. Filmin konusuyla ilgili olarak basına dağıtılan bilgi notunda, ''Altından kalkamayacağı acılara ya da sorumluluklara maruz kalmamak için gerçeği bilmek istememek, görmemek, duymamak, hakkında konuşmamak ya da günümüz tabiriyle 'Üç Maymun'u oynamak, onun var olduğu gerçeğini ortadan kaldırır mı?'' ifadeleri kullanılıyor.

Ceylan, filmin gösteriminden sonra düzenlediği basın toplantısında, ''Hayatta, hepimiz bir şekilde üç maymunu oynuyoruz. Günlük hayatımızın bir çok durumunda bunu görmek mümkün. Bu ismi de filme çok uygun bulduğumuz için koyduk'' demişti. Ceylan, ''senaryoyu yazdıktan sonra, filmin sonuna kadar sürekli değişikliklere gittiğini'' belirterek, çekim aşamasının kendisi için adeta kabus olduğunu, çekim esnasında, senaryoda öngörülenin dışında sanatçının performansına göre alternatif çekimler de yaptığını ve bunları çekim aşamasında değerlendirdiğini söylemişti.

Filmin oyuncuları da , ''Ceylan'ın oyuncuların doğaçlama yeteneklerine önem verdiğini'' belirterek, ''bu filmdeki rollerin de doğaçlamaya oldukça uygun olduğuna'' dikkati çekmişlerdi.

FİLMİN OYUNCULARI

Filmde Eyüp'ü Yavuz Bingöl, Hacer'i Hatice Aslan, İsmail'i Ahmet Rıfat Şungar, Servet'i Ercan Kesal, Bayram'ı Cafer Köse, çocuk rolünü ise Gürkan Aydın oynuyor.

Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği, çekimleri İstanbul'da yapılan filmin ana yapımcısı Zeynep Özbatur. Yapıma diğer katkıda bulunanlar arasında Fabienne Vonier, Valerio De Paolis, Cemal Noyan ve yine Nuri Bilge Ceylan bulunuyor.

Metin yazarlığını Ebru Ceylan, Ercan Kesal ve Nuri Bilge Ceylan yaparken, görüntü yönetmenliğini Gökhan Tiryaki'nin üstlendiği film, Fransız, Türk ve İtalyan ortak yapımı ve Avrupa Konseyi bünyesinde, Avrupa sinemasını desteklemek için kurulan Euroimage'dan da destek aldı.

Daha tamamlanmadan önce, dünya pazarındaki satış hakkı Fransız ''Pyramide International'' şirketine verilen filmin satışı daha şimdiden Fransa, İtalya, İngiltere, İrlanda, İsviçre, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Yunanistan, Hindistan, Rusya ve Baltık ülkelerine yapılmış.

Fransız dağıtım şirketi, daha önce de yönetmenin ''Uzak'' ve ''İklimler'' isimli filmlerinin yurt dışındaki dağıtımını üstlenmişti.