kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kansere çare arayan ikizlerin başarısı

Yeni Haber
Kanada'da eğitim gören 17 yaşındaki lise öğrencisi ikizler Mustafa ve Hazal Babadağlı, Kanada'da düzenlenen 2008 Sanofi-Aventis Bio Yetenek Yarışmasında, kanser hücrelerini filtre eden çalışmalarıyla 4. oldular.

Yaşları 14 ile 18 arasında değişen öğrencilerin, hazırladıkları araştırma ve projelerle gerçek bioteknoloji dünyası ile tanışmalarını sağlayan ve 15 yıldır devam eden yarışmaya, bu yıl Kanada'nın 14 bölgesinden katılım oldu.

Ottowa eyaletindeki Edmonton Old Scona Academic Yüksek Okulu uluslararası bakalorya öğrencisi 17 yaşındaki ikizler, yarışmaya Alberta Üniversitesi Kimya Mühendisliği Fakültesinde profesör olan Hasan Uludağ'ın kılavuzluğunda hazırlandılar.İkizler, yarışmaya, kanserin yayılmasına neden olan MMP enzimlerinin vücuda salınmasına yol açtığı düşünülen genin çalışmasını durdurarak, bu enzimlerin salınmasını, böylelikle de kanserin yayılmasını engelleyen projeleriyle katıldılar.

Yarışma sonucunda, Türk ikizler Mustafa ve Hazal Babadağlı, kanser tedavisinde umut vadeden çalışmalarıyla dördüncülüğü kazandılar.Babadağlı kardeşler, ''Hali hazırdaki kanser hücreleri çok değişik sayıda MMP enzimi salgılıyor. Fakat bunlardan hangisinin kanserin yayılmasına sebebiyet verdiği henüz bilinmiyor. Araştırmalarımıza devam ederek MMP enzimlerinin hangisinin yayılmaya engel olduğunu bulmayı ümit ediyoruz'' şeklinde konuştular.

İkizlerden Mustafa Babadağlı, yarışma süresince çok heyecanlı olduğunu ve hayatındaki en iyi tecrübelerden birini yaşadığını dile getirerek, ''Yarışma dolayısıyla birçok önemli kişiyle tanıştım ve ikizimle birlikte başardığımız şeyleri başarabilen bizim gibi öğrencilerle vakit geçirme şansım oldu'' dedi.Yaptıkları çalışmadan çok keyif aldıklarını ifade eden Mustafa, ''Bu tür çalışmalar bizi mutlu etmeseydi yapamazdık. Birlikte çalışmaktan çok memnunuz. Gençlerin kılavuzu Prof. Dr. Uludağ da Mustafa ile Hazal'ın kanser ilaçlarının uygulanması için umut vadeden yeni bir yöntem üzerinde çalıştıklarını belirterek, ''Bu yeni yöntem geliştirildiğinde, kanserin yayılması ve tedavisi mümkün olabilecek'' diye konuştu.

İkizlerden Mustafa, babaları Tayfun Babadağlı'nın petrol mühendisliği bölümünde profesör olduğu Alberta Üniversitesinin mühendislik, Hazal ise fizik bölümünde burslu olarak eğitim görecek.

TIBBA OLAN İLGİ AİLEDEN

İkizlerin annesi Şule Babadağlı ise Mustafa ve Hazal'ın tıpla yakından ilgilendiklerini kaydederek, ''Bu sadece babalarının bir bilim adamı olmasından kaynaklanmıyor. Ailemde tıp alanında çalışan birçok yakınım var. Ağabeyim, kız kardeşim ve onların eşleri, Türkiye'deki tıp fakültelerinde bilim adamı olarak görev yapıyor'' diye konuştu.

Mustafa ile Hazal'ın yaz tatillerinde Türkiye'ye giderek kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olan dayılarının tüp bebek merkezinde invitro fertilizasyon bölümünde staj yaptıklarını belirten anne Babadağlı, ikizlerin geçen yıl da aynı yarışmada başka bir projeyle birincilik elde ettiklerini söyledi.