kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Öğretmenler evlenemiyor

Yeni Haber
Türk Eğitim-Sen'in yaptığı araştırma, öğretmenlerin düğün masrafları nedeniyle evlenemediğini ortaya koydu. Araştırmaya göre evliliğe adım atmanın maliyeti 15-70 bin YTL arasında değişim gösterirken, en düşük dereceli memurun evlenmek için en az 4 bin 801 saat çalışması gerekiyor.

Türk Eğitim-Sen Ar-Ge Birimi tarafından yapılan araştırma öğretmenlerin düğün masraflarını bile karşılayamadığı için evlenemediğini ortaya koydu. Araştırmaya göre evliliğe adımın maliyeti, 15 bin 510 YTL ile 70 bin 399 YTL arasında değişiyor. Araştırmada, gelinlik, damatlık, gelin ayakkabısı, damat ayakkabısı, alyans, damat traşı, düğün organizasyonu, çatal-kaşık-bıçak seti, yatak odası takımı gibi 33 kalem hesaplandı.

ÖĞRETMENE DÜĞÜN MALİYETİ "3 BİN 829 SAAT"

Araştırmaya göre göreve yeni başlayan bir öğretmenin düğün masraflarını karşılayabilmesi için en az 3 bin 829 saat, en fazla 17 bin 382 saat çalışması gerekiyor. Çocuğunu evlendirmek isteyen bir hizmetlinin en az 4 bin 801 saat, çalışması gerekirken, en yüksek derecede bir öğretmenin de en az 395 gün, çalışması gerekiyor.

Düğün masraflarında ise araştırmaya göne gelinliklerin fiyatı 500 YTL ile 5 bin YTL arasında değişirken, damatlıkların fiyatları da 500 YTL ile 2 bin YTL arasında değişiyor. Bu rakamlara gelin ayakkabısı, damat ayakkabısı, gömlek, gelin buketi, gelin saçı, gelin makyajı, damat tıraşı ve alyans ücretlerinin eklenmesi halinde masraf bin 541 YTL ile 9 bin 395 YTL arasında değişiyor.

Araştırmaya göre göreve yeni başlayan bir öğretmenin bu masrafları karşılaması için 47,5 gün ila 289.7 gün arasında çalışması gerekiyor. Araştırmada düğün gecesine de dikkat çekilirken, 200 kişilik bir düğün organizasyonunun 5 bin 151 YTL ila 18 bin 554 YTL arasında değiştiği belirtildi.

ÖĞRETMEN EV KURMAK İÇİN 272 GÜN ÇALIŞIYOR

Araştırmaya göre öğretmen için ev kurmak da binlerce iş saati anlamına geliyor. Bir ve kurmanın bedeli 8 bin 818 YTL ila 42 bin 450 YTL arasında değişirken, en düşük derecede çalışan bir memurun en az 341 gün, en düşük derecede çalışan bir öğretmenin en az 272 gün çalışması gerekiyor.

Evlenmek isteyen bir araştırma görevlisinin ise en az 235 gün ter dökmesi lazım. Araştırmada balayı masrafına da dikkat çekilirken, sadece 5 gecelik balayı için en az 600 YTL ücret ödemesi gerektiği bildirildi.

KONCUK: "ÖĞRETMENLER İNSANCA YAŞAYABİLECEKLERİ ÜCRETE KAVUŞTURULMALI"

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, evlilik sezonunun açıldığına dikkat çekerek, "Ancak evlilik hayali kuranlar için evlenmek sanıldığı kadar kolay değil. Zira düğün masrafları cep yakıyor.

Düğün sezonunun en çok vurduğu kesimlerin başında ise hiç şüphesiz eğitim çalışanları geliyor. Eğitim çalışanları aldıkları ücretle değil düğün yapmak, evini bile zor kuruyor. Dolayısıyla hükümet, giderek yoksullaşan eğitim çalışanlarının çığlıklarına kulak vermeli ve onları insanca yaşayabilecekleri ücrete kavuşturulmalıdır" dedi.

(ANKA)