kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Chavez: Petrol fiyatlarının artmasında tek suçlu ABD

Venezüella Cumhurbaşkanı Hugo Chavez, 135 doları da geçerek rekor kıran petrol fiyatlarının yükselmesinde OPEC'in değil, tek suçlunun aç gözlü ABD olduğunu söyledi..
Venezüella Cumhurbaşkanı Hugo Chavez, petrol fiyatlarının rekor seviyelere yükselmesinde en büyük suçlunun ABD olduğunu söyledi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) petrol fiyatlarının yükselmesinde herhangi bir sorumluluğu olmadığını da belirten Chavez, "ABD yüksek petrol fiyatlarından OPEC'i sorumlu tutmaya çalışıyor ancak gerçek suçlu ABD'nin petrole olan açgözlü talebidir" dedi. Chavez ABD'yi, dünyayı OPEC'e karşı tutum aldırmaya çalışmakla da suçladı.

ABD PETROLÜ 135 DOLARI GEÇTİ
Dünyanın en büyük petrol tüketicisi konumundaki ABD'nin son dönemde OPEC üzerinde 'Petrol üretimini artır baskısı kurduğunu' ifade eden Chavez, 135 doları da geçerek tüm zamanların en yüksek seviyelerine tırmanan petrol fiyatlarının rekor seviyelerde artmasının en büyük nedeninin spekülatif yatırımlar olduğunu bildirdi. Chavez, dünyada arz talep dengesinde herhangi bir sorun olmadığına da dikkat çekerek, "Ancak yine de gelişmiş ülkelerin gereksiz ve aşırı petrol tüketimi de fiyatların son dönemlerde yukarıya doğru hareket etmesinde etkili oldu" diye konuştu. Bu arada ABD Enerji Enformasyon İdaresi (IEA), geçen hafta ham petrol stoklarının 5.4 milyon varil düşerek 320.4 milyon varile gerilediğini bildirdi. Gelişemeler ardından ABD ham petrolü dün 135.09 dolara kadar yükseldi. Brent tipi petrol ise dün 129 dolar seviyelerinden işlem gördü. Yılbaşından beri yüzde 50 yükselen ABD ham petrol fiyatları sadece mayıs ayında yüzde 20 değer kazanırken, özellikle yatırım fonlarının hisse senedi ve döviz piyasasından çıkıp yükselme trendinin devam edeceği beklentileri ile petrole yoğun ilgi gösterdiği belirtiliyor.