kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hilmi Güler - Arzuhan Doğan Yalçındağ

'Pahalı satıyorsunuz, gıkınız çıkmıyor'

Enerji Bakanı Hilmi Güler, elektrik üreten sanayicilere çatarak, "Elektriği şu anda istediğiniz fiyattan satıyorsunuz. Sizin ürettiğinizi biz yüksek fiyattan alıyoruz. Ama hiç kimseden gık çıkmıyor, ses çıkmıyor" dedi... Güler, kamunun elektrikte yatırım yapmasının yasak olduğunu belirterek, "Hepimiz aynı gemideyiz, vicdanlı hareket etmek lazım. Tutturabildiğiniz bir fiyat mekanizması olmaz" diye konuştu..
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) "Türkiye Enerji Stratejisi Dizisi" başlıklı raporların tanıtımı dolayısıyla düzenlenen "Elektrik Enerjisi Stratejisi Değerlendirmeleri" seminerinde yaptığı konuşmada, sanayicilere yüklendi. Güler, üretimin özelleşeceğini, sadece iletimin kamuda kalacağını ifade ederek, "Bana kalsa iletim dahi halka açılabilir" dedi. Güler, "Elektrikte şu anda istediğiniz fiyattan satıyorsunuz, hatta kendi üretiminizdekini bizden alıyorsunuz, yatırımcılar bizden alıyorlar, sizin ürettiğinizi biz yüksek fiyattan alıyoruz. Böyle bir yapı var. Hiç kimseden gık, ses çıkmıyor. 'Zarar ediyoruz, kapatacağız' diye ses çıkmıyor" dedi.

ANAYASAYI DEĞİŞTİRMEKTEN ZOR
Verimlilik konusunda yaptıkları tüm çalışmalarda enerji verimliliği noktasında iyi olmadıklarının ortaya çıktığına dikkat çeken Güler, "Sanayicimiz başta olmak üzere elektriği, enerjiyi kötü kullanıyoruz. OECD'ye göre 2, Japonya'ya karşı 4 kat kötüyüz" dedi. Göreve gelince öncelikle doğalgaz anlaşmalarını masaya yatırdıklarını kaydeden Güler, "Bu, Türkiye'de anayasayı değiştirmekten daha zordur. Hatta anayasayı değiştirmek mümkündür, ikili anlaşmaları değiştirmek mümkün değildir. Biz 40 milyar metreküplük al ya da öde miktarını sildirdik, fiyatı aşağı çektik" diye konuştu.

'ELEKTRİĞİN FİYATI UCUZ DEĞİL'
Güler, 5.5 yıldır bu toplantılara katıldığını, her defasında elektriğin pahalı olduğunun söylendiğini, aynı işadamlarının büyük bir kısmının da elektriğin ucuz olduğunu belirttiğini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Önce buna bir karar verelim. Bu en temel noktadır, çünkü yatırımları da etkiliyor. Bununla ilgili elimizde rakamlar var. Aynı TÜSİAD üyelerinden çok ucuz olduğunu söyleyen de var, pahalı olduğunu söyleyen de var. Yatırımı siz yapacaksınız. Bizim yatırım yapmamız yasak. Bütçeye 800 megavatlık santral koyduk, yer yerinden oynadı. Aynı gemideyiz, vicdanlı hareket etmek lazım. Yani tutturabildiğine bir fiyat mekanizması da olmaz. Liberal piyasa demek, başıboşluk demek değildir." Güler, kömürleri özel sektöre açtıklarını belirterek, "C ve D'yi ihaleye çıktık, özel sektöre açtık. Türk tipi bir yatırım modeli ortaya çıkarttık. Şimdi ona E'yi ekleyeceğiz" diye konuştu. Nükleer ihaleleriyle ilgili yaptıkları çalışmalara değinen Güler, "Dünyaya örnek olacak bir model. Diğer bakanlar, aynı modeli benden istiyor" dedi. TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ da seminerde yaptığı konuşmada, Türk özel sektörünün, gerekli yatırım ortamı oluşturulduğu takdirde enerji yatırımlarını hızla devreye sokacağını kaydetti. Yalçındağ, "Ülkemizde elektrik fiyatı, sanayinin rekabetçiliği açısından ucuz değil. Ayrıca, eğer gerekli yatırımlar bir an önce yapılmazsa gelecekte elektrik enerjisi temininde bazı sıkıntılar yaşanabileceği de konuşuluyor. Arz güvenliğinin sağlanmasını en önemli ekonomik önceliklerimizden birisi haline getiriyor" diye konuştu.
Haberin fotoğrafları