kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kredi kartı faizi, mevduatın iki katını aşamayacak!

HAZAL ATEŞ / ANKARA
Kredi kartı faizlerine üst sınır getirilmesi yönündeki yasa teklifi dün Meclis'e sunuldu. Teklife göre kartta faiz Merkez Bankası'nın açıkladığı aylık mevduat faiz oranının 2 katını geçemeyecek..
Hükümet, kredi kartları faizine üst sınır getirilmesine onay verdi. Önceki gün yapılan Ekonomi Değerlendirme Kurulu Toplantısı'nda, vatandaşı rahatlatacak faiz oranı belirlenmesine karar verildi. Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya imzasıyla TBMM'ye sunulan yasa teklifine göre, kredi kartına uygulanacak azami faiz oranı Merkez Bankası tarafından açıklanan bir aylık "ağırlıklı ortalama mevduat faiz oranı"nın 2 katını geçemeyecek. Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Devlet Bakanları Mehmet Şimşek ve Kürşad Tüzmen ile Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, ekonomik kurulda kredi kartı faizine yeni bir ölçü getirilmesi konusunda birleşti. Bakanların mutabakatı üzerine İyimaya, Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasası'nda değişiklik öngören teklifini Meclis Başkanlığı'na iletti. Teklife göre, kredi kartına uygulanacak azami faiz oranı Merkez Bankası tarafından açıklanan bir aylık ağırlıklı ortalama mevduat faiz oranının iki katını geçemeyecek. Faiz, dönem borcunun sadece bir kısmının ödenmesi halinde kalan hesap bakiyesi üzerinden hesaplanacak. Süratle Genel Kurul'da ele alınması beklenen teklifte şöyle denildi: "Asgari tutar ve üzerinde ödeme yapılmış olması halinde kalan hesap bakiyesine akdi faiz uygulanır. Asgari tutar altında ödenmesi halinde, eksik ödenen kısma gecikme faizi, kalan hesap bakiyesine ise akdi faiz uygulanır. Gecikme hali de dahil olmak üzere, kart uygulamasından doğan borçlarda bileşik faiz uygulanamaz." Teklifin gerekçesinde, sözleşme hukukunun temel ilkesinin 'sözleşme özgürlüğü' olduğu anımsatılarak, "Kart kullanıcıları ile banka arasında akdedilen sözleşmelerde bu tür bir eşitlik olmadığı için banka, sözleşme koşullarını dayatma imkânına sahip olabiliyor" denildi. Teklifte, şu tespitlere yer verildi:

* MÜŞTERİYE BİLGİ VERİLMİYOR: Kredi kartlarında müşteri, teklif edilen faiz oranının bütçesini nasıl etkileyeceği konusunda rasyonel bir hesap yapma imkânına sahip değil. Kredi kartı borcunu her ay vaktinde ödeyecekleri, yani aslında faiz ödemeyecekleri düşüncesi ile kredi kartı sözleşmesini kurdukları için faiz oranlarına bakmıyor olmaları muhtemel. Oysa bir aşamadan sonra aşırı borçlanma nedeniyle faiz ödemek durumunda kalıyor.

* REKABET KURALLARI İŞLEMİYOR: Bireysel ihtiyaç kredileri için 1 aylık faiz oranının ortalama yüzde 1.78 olmasına karşılık aynı bankaların kredi kartı faiz oranlarının aylık yüzde 4.93, yani Merkez Bankası tarafından saptanan azami oran olması burada rekabetin gereği gibi işlemediğini gösteriyor.

* FAİZ BASKISI YAPILIYOR: Kredi kartları artık hayatımızın ayrılmaz ve vazgeçilemez bir parçası. Bu nedenle bankalar, müşterilerine daha yüksek faizleri kabul ettirebilecekleri düşüncesi ile hareket ediyor. Nitekim bireysel kredinin yüzde 64 oranında daha ucuz olmasına rağmen kredi kartı kullanımının sürekli artıyor olması, bankaların düşüncelerinde haksız olmadığını gösteriyor.

* TEMERRÜT FAİZİ ÖDENMEYEN TUTARDAN ALINMALI: Kredi kartlarında temerrüt faizi serbest bırakılmalı. Temerrüt faizi, kart hamilinin son ödeme tarihinde ödenmesi gereken asgari tutarı dahi kısmen veya hiç ödememesi halinde uygulanan faiz oranıdır. Yasa'nın 24'üncü maddesinde bu faiz oranının borcun hangi bölümüne uygulanacağı konusunda yasada bir sorun var. Ödenmesi gereken asgari tutarın dönem borcunun yüzde 20'sinden az olamayacağını saptıyor ve bunun ödenmemesi halinde kart hamilinin 'ödenmeyen tutar' için sözleşmede öngörülen gecikme faizini ödemek dışında bir yükümlülük altına sokulamayacağı ifade ediliyor. Buna karşılık 26'ncı madde asgari tutarın altına ödeme yapılması durumunda 'kalan hesap bakiyesine' gecikme faizinin uygulanacağı ifade ediliyor. Temerrüt faizinin hangi hallerde uygulanacağı konusunda yasaya daha açık bir ifade eklenmesi gerekiyor. Temerrüt faizi sadece ödenmeyen asgari tutar kısmı için yürütülmeli. Kalan hesap bakiyesi sözleşme faiz oranına tabidir.
Haberin fotoğrafları