kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ben Bernanke

ABD faiz silahını 'şimdilik' bırakıyor

ABD Merkez Bankası ocak ayında 2.1-2.4 aralığında öngördüğü enflasyon aralığını son güncelleme sonrası yüzde 3.1-3.4'e yükseltti Uzmanlar son gelişmelerle birlikte Fed'in 24-25 Haziran'da gerçekleşecek toplantılarında faiz oranlarını indirme ihtimalinin kalmadığını düşünüyor ..
ABD Merkez Bankası (Fed), 29-30 Nisan'da yaptığı para politikası toplantısının tutanaklarını yayımladı. Buna göre Fed, 2008 yılı için ABD'nin ekonomik büyüme tahminini yüzde 0.3 ve yüzde 1.2 aralığına çekti. Banka üç ay önce ABD'nin ekonomisinin yüzde 1.3 ila yüzde 2 büyüyeceğini tahmin etmişti. Fed, enflasyon beklentilerini ise 2008 yılı için yüzde 3.1-3.4 aralığına yerleştirdi. Banka'nın Ocak ayında yaptığı enflasyon tahmini ise yüzde 2.1-2.4 aralığında bulunuyordu.

'KARAR ÇOK KOLAY ALINMADI'
ABD Merkez Bankası yayımladığı tutanaklarda 2008 yılı için ülkenin ekonomik büyüme tahminini düşürdü ve enflasyona ilişkin olarak artan kaygıların faiz indirimleri ihtimalini azalttığının işaretini verdi. 29-30 Nisan'da yapılan para politikası toplantısının tutanaklarında, "Birden fazla üye, ekonominin kısa vadede daha da yavaşladığına ve hatta hafif daraldığına işaret eden verilere karşı politikanın gevşetilmesinin uygunluğunun pek muhtemel olmadığını belirtti" denildi. Fed yetkilileri aynı zamanda son toplantılarında gösterge faiz oranlarını çeyrek baz puan düşürerek yüzde 2'ye indirme kararının, kolay alınmadığını belirterek, politika yapıcılarının bundan sonra faiz oranlarını değiştirmeyebilecekleri etkisi yarattı.

'İŞSİZLİK DE BU YIL ARTAR'
New York'taki FTN Financial'dan baş ekonomist Christopher Low, "Fed'in faiz indirimlerine ara vereceği konusunda az da olsa bir şüphe varsa, bu da ortadan kalktı" dedi. Tutanakların yanı sıra 2008 yılı için büyüme beklentilerini de açıklayan Fed, 2008 büyüme beklentisini üç ay önceki yüzde 1.3-2.0 aralığından, yüzde 0.3-1.2 aralığına düşürdü. Fed, enflasyonun yüksek olmaya devam etmesini ve işsizliğin "önemli ölçüde" artmasını beklediğini de belirtti. Fed, işsizlik oranı tahminini de bu yıl için yüzde 5.5'den yüzde 5.7'ye çıkardı. Banka, enflasyon beklentilerini ise 2008 yılı için yüzde 3.1-3.4 aralığına yerleştirdi. Fed'in ocak ayında yaptığı enflasyon tahmini yüzde 2.1-2.4 aralığında bulunuyordu.