kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Moody's 4 milyar $'lık şirket tahvilini yanlış değerlendirmiş

Bilgisayar yazılımında oluşan hata, Moody's'in 4 milyar dolarlık Avrupa borç senedi piyasasında yanlış derecelendirme yapmasına neden oldu..
Derecelendirme kuruluşu Moody's'in başı bilgisayar programlarıyla dertte. Gelen bilgilere göre, şirketin yatırım araçlarının derecelendirilmesinde kullandığı yazılımda oluşan hata bir dizi yanlış risk notunun verilmesine neden oldu. Meydana gelen yazılım hatası nedeniyle hangi şirketin ne kadar kar veya zarar ettiği henüz belirlenemedi, ancak söz konusu hatanın Avrupa'nın yaklaşık 4 milyar dolar büyüklüğündeki borç senedi piyasasını etkilemiş olabileceği belirtiliyor. Uzmanlar oluşan hatanın bazı Avrupalı borç senetlerini normal şartlarda düşük derecelendirmesi gerekirken en iyi not olan AAA ile değerlendirdiğini belirtiyor. Bazı Avrupalı basın organlarında yer alan haberlerde Moody's'in yazılım hatasını geçen yıl fark ettiği ve sorunu çözmek için çalıştığına işaret edildi. Moody's ise arızanın belirlenmesinin ardından şirketin derecelendirme sistemini bağımsız bir denetleme kuruluşuna incelettiğini duyurdu. Ancak piyasaları rahatlatmaya yönelik bu açıklama endişeleri dindirmeye yetmedi. Arıza haberinin duyulmasının ardından şirket hisseleri çarşamba günü yüzde 15 değer yitirdi. Bu düşüşün şirketin hisselerinin borsalarda işlem görmeye başladığı 2000 yılından bu yana yaşanan en büyük düşüş olarak kayda geçti.

BİR GÜNLÜK OLAY
Derecelendirme şirketleri mortgage krizinde riskleri doğru değerlendiremedikleri için yoğun eleştiri almıştı. Yaşanan son gelişmenin derecelendirme kuruluşlarına yönelik güven sorununun yine gündeme gelmesine neden olacağı ifade ediliyor. Moody's'in büyük hissedarı olan Warren Buffett ise, yaptığı açıklamada, yaşanan bir günlük olayın Moody's'in değeri hakkında herhangi bir değişikliğe neden olamayacağını ileri sürdü.