kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Temennim Anayasa Mahkemesi'nin günlük siyasetin üstüne çıkması"

Yeni Haber
TBMM Başkanı Köksal Toptan, kapatma davalarıyla ilgili olarak, dünyanın demokratik bütün ülkelerinde, Anayasa Mahkemelerinin, yüksek mahkeme olma özelliğiyle, çok büyük önem taşıdığını, ülkelerin geleceğine yön verdiğini söyledi. Toptan, Anayasa Mahkemesin'de görülen parti kapatma davalarını değerlendirirken, "Temennim, mahkemenin günlük siyasetin üstüne çıkmak ama istikrarı da gözetmek suretiyle, herkesin 'oh' diyebileceği bir içtihadı ortaya çıkarması." dedi.

Meclis Başkanı Toptan, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu ile Türk Kardiyoloji Derneği işbirliğiyle TBMM'de düzenlenen tansiyon ölçüm etkinliğine katıldı. Toptan, bugün bazı basın yayın organlarına yansıyan açıklamaları ile ilgili gazetecilerin sorularını cevapladı.

Toptan, dünyanın demokratik bütün ülkelerinde, Anayasa Mahkemelerinin, yüksek mahkeme olma özelliğiyle, çok büyük önem taşıdığını, ülkelerin geleceğine yön verdiğini söyledi.

Anayasa Mahkemelerinin, çağdaş yorumlar getirerek, ülke ve ülke hukukunun önünü açan içtihatlar yarattığına işaret eden Toptan şöyle konuştu:

"Anayasa Mahkemesinde şu anda görülen parti kapatma davalarıyla ilgili olarak, Anayasa Mahkememiz, klasik olarak bilinen, açılan davanın kabulü veya reddi yönünde karar vermek yerine, dava açılmasını değerlendiren ama istikrarın bozulmasına da engel olacak, herkesin düşünüp, tartışıp, kendi eksikliklerini bulacağı, yol ve yön gösterici bir içtihat ortaya koyabilir. Bunu, Türk hukukçuları, siyaset bilimcileri düşünsün diye ortaya atıyorum. Elbette, Anayasa Mahkememiz, ülkenin yararına en doğru, güzel kararı verecektir. Ama bizim de siyasetçiler, bilim adamları olarak, böyle bir tartışmayı Anayasa Mahkemesinin önüne koymakta yarar var. Özellikle siyaset bilimcileri ve hukukçularımızın, bu konuda tartışma yapmalarının yararlı olabileceğini düşündüm."

Bir gazetecinin, "Anayasa Mahkemesinin, bu tür davalarda hukuk kurallarının yanı sıra, istikrarı da gözetmesi gerekip gerekmediğinin" sorması üzerine Toptan, Anayasa Mahkemesine görev yükleyecek bir pozisyonda olmadığını belirterek, "Ben temenniyi dile getiriyorum. Anayasa Mahkemesi Türkiye'nin geleceğini de kurar. Dava açılması, bir takım endişelerden, verilerden kaynaklanıyor, bir takım delillere dayanıyor" diye konuştu.

Toptan şöyle devam etti:

"Sayın Başsavcı, mutlaka davayı açarken, çok önemli bilgi, belgeler bularak bu davayı açıyor. Anayasa Mahkemesinin önüne, bunların takdiri için koyuyor. Bu süreçle ilgili benim değerlendirme yapmam söz konusu olamaz. Temennim, Anayasa Mahkemesinin günlük siyasetin üstüne çıkmak suretiyle, dava açmayı gerekli kılan olayları da değerlendirmek suretiyle ama istikrarı da gözetmek suretiyle, herkesin bir 'oh' diyebileceği, kendi endişelerinin giderildiğinin hissedebileceği bir Anayasa Mahkemesi içtihadı ortaya çıkabilir."

TOPTAN'IN TANSİYONU YÜKSEK ÇIKTI

TBMM'de düzenlenen tansiyon ölçüm etkinliğine katılan Toptan'ın, değerleri yüksek çıkınca sağlık personeli tarafından ikinci kez tansiyonu ölçüldü. Toptan'ın tansiyonun biraz yüksek çıktığı görüldü.

Tansiyon ölçüm etkinliğine çok sayıda milletvekili de katıldı.

(ANKA)