kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Fransız milletvekilli Pierre Lellouche, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ı ziyaret etti.

Sarkozy'den 5 mesaj geldi

DUYGU GÜVENÇ ANKARA
Sarkozy'nin Türkiye ilişkileri danışmanı Pierre Lellouche, dün Ankara'da Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı ile görüştü..
Türkiye'nin AB'ye üyeliğine karşı çıkan Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, Ankara'ya elçi üzerine elçi gönderiyor. Son olarak partisinde kendisine yakınlığıyla tanınan ve Türkiye ile ilişkilerinde danışman olarak atadığı Milletvekili Pierre Lellouche'i Ankara'ya gönderdi ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül veya Başbakan Erdoğan'ı Akdeniz Birliği toplantısına davet etti. Sarkozy elçisi aracılığıyla Paris'te 13 Temmuz'da devlet ve hükümet başkanları düzeyinde yapılacak toplantıya bir tek Türkiye'nin yanıt vermediğini belirterek, "Türkiyesiz başlamak istemiyoruz" mesajını yineledi ancak Ankara'dan net yanıt alamadı. Lellouche, Cumhurbaşkanı Gül, Meclis Başkanı Toptan, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Babacan ile görüşmelerinde, "olumlu ancak temkinli yaklaşıyoruz" yanıtını aldı. Lellouche'nin mesajları şöyle oldu:

İŞTE 5 MESAJ
1- REFERANDUM:
Fransa Parlamentosu'nda 20 Mayıs'ta görüşülecek Anayasa değişiklik paketi içinde yer alan ve Avrupa Birliği'ne yeni üyeliklere referandum zorunluluğunu kaldıran değişiklik için Lellouche, "Meclis iradesi karar verecek" dedi. Ankara, ise konunun Türkiye özeline indirgenmesinden duyduğu rahatsızlığı yineledi.

2- AKDENİZ BİRLİĞİ: Akdeniz Birliği Zirvesi ile ilgili "Türkiye'nin katılmaması halinde bu süreç sizsiz başlayacak" diyen Lellouche'ye Ankara, "Bu eğer Barselona sürecinin bir devamı ise Türkiye zaten sürecin içinde" yanıtını verdi.

3- AB ÜYELİĞİ: Lellouche, Sarkozy'nin Türkiye ile ilgili olumsuz görüşlerini muhafaza ettiğini vurguladı. Ankara ise Türkiye karşıtlığının politikacılar tarafından kullanılmasından rahatsız olduğunu belirtti.

4- ERMENİSTAN: Fransız Senatosu'nda hâlâ bekleyen sözde Ermeni tasarısı konusunda Ankara rahatsızlığını yineledi. Babacan Ermenistan'a diyalog çağrısını anımsatırken Fransa'nın parçası olduğu Minsk sürecinin önemine işaret etti ve "Bu sorun Karabağ'dan bağımsız düşünülemez" dedi.

5- DÖNEM BAŞKANLIĞI: Temmuz'da AB Dönem Başkanlığı'nı devralacak olan Fransa'dan "Türkiye ile müzakereler etkilenmeyecek" güvencesi gelirken Ankara, Fransız Dönem Başkanlığı'nda alınacak kararların gelecekteki müzakere sürecini de etkilememesi uyarısında bulundu. Fransa'dan son 3 ayda AB'den sorumlu devlet Bakanı Jean Pierre Jouyet ve Sarkozy'nin Akdeniz Birliği danışmanı Büyükelçi Alain Le Roy kısa aralıklarla Ankara'ya geldi.