kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Demokrasi içinde çözümler bulunur"

Yeni Haber
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, AK Parti'ye açılan kapatma davasıyla ilgili olarak, demokrasi içerisinde çözümlerin bulunacağını belirtti.

CHP Lideri Baykal, iktidarın hatalar zinciri ortaya koyduğunu ileri sürerek, Türkiye'nin her zaman yolunu bulacağını, hatalardan kurtulabileceğini ifade etti.

Baykal, Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar ve heyetini kabul etti. CHP Lideri, Parti Genel Merkezi'nde yarım saatten fazla süren görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Baykal, çiftçi sorunlarının ön plana çıktığı bir dönemden geçildiğini belirterek, tarımda yeni bir dengenin kurulmasının zaruret olduğunu kaydetti. Türkiye'nin tarım hususunda sıkıntlı bir süreçten geçtiğine işaret eden Deniz Baykal, yeni, ciddi ve kapsamlı bir tarım politikasının ortaya koyulmasını, uygulanmasını istedi.

Hasat dönemine doğru ülkenin kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını vurgulayan CHP Genel Başkanı, Hükümetin çitfçiye dönük destek siyasetine eleştiri getirdi. Baykal, GAP'ın unutulmasının bedelini çitfçinin ödeyeceğine dikkat çekerken, GAP'ın derhal ayağa kaldırılması, kanal sisteminin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

CHP Lideri, tarım sektörünün ve çalışanlarının Dünya Çiftçiler Günü'nü kutladı ve sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra resmi organlarla her türlü işbirliğine girmeye hazır olduklarının sinyalini verdi.

TZOB Başkanı Bayraktar ise kuraklığın çiftçileri etkildeğini, sektörün bunun üstüne gıda kriziyle karşılaştığını dile getirdi. Türkiye'nin önlemlerini almadığı sürece gıda spekülatörlerinin ve fırsatçılarının ortaya çıkacağını kaydeden Şemsi Bayraktar, söz konusu sıkıntıların ortaya çıkmamasını istedi. TZOB Başkanı, maliyetle ilgili sorunların da varlığına işaret ederek, azot, gübre ve ilaç fiyatlarında indirim talebinde bulundu.

CHP Genel Başkanı Baykal, açıklamaların ardından gazetecilerin konuya ve gündeme yönelik sorularına cevap verdi. Gazetecilerin, "Yeni tarım politikası nasıl olmalı" sorusuna CHP Genel Başkanı, şöyle yanıt verdi: "Çiftçi kuruluşlarını kıa sürede toplamamız söz konusu, bunu gecikmeden yapacağız. Çiftçilerin sorunlarını konuşmak için bu toplantıyı yapmak istiyoruz. Türkiye'nin dikkatini bahsettiğimiz konulara çekeceğiz.
Çalışmaları Güneydoğu'da yapabiliriz. Bu bölge büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya bulunmaktadır. Üretimde yüzde 80, 90'ları bulan yer yer yüzde 70'leri gören bir üretim eksikliği var. Güneydoğu'da bir tarım sorunu var."

Kapatma davası ve AK Parti ile MHP arasındaki tuzak tartışmasının hatırlatılması üzerine Deniz Baykal, gelişmeleri büyük bir ilgiyle izlediklerini, konuyu an ve an takip ettiklerini belirtti.

Türkiye'de son dönemde büyük hataların yapıldığını savunan Baykal, "Hatalar olduğu ve geleceğe bakılması söyleniyor, bu süreklilik arz ediyor. Bu kadar çok hatanın üst üste aynı heyet tarafından yapılması ilgi çekiyor. Buna tuzağa çekilme mi, sürüklenme mi, kaçış mı denir bilemem ancak iktidar, hatalar zinciri gerçekleştiriyor" diye konuştu.

CHP Genel Başkanı, Türkiye'nin sıkıntılı bir süreçten geçtiğinin altını çizdi ve iktidarın ülkeyi yönetme kabiliyetini kaybettiğini savundu. Baykal, "Olağanüstü destek ve temsil kabiliyetiyle geldiği halde, 6 yıldır iktidarda bulunmasına rağmen iktidar bugün ülkeyi yönetemez hale gelmiştir. Bu ciddi bir boşluk oluşturmaktadır" şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, demokrasi içerisinde çözümlerin bulunacağına işaret ederken, Türkiye'nin yolunu bulacağını, hatalardan kurtulabileceğini belirtti.

Gazetecilerin 301'inci maddedeki değişiklikle ilgili MHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasına yönelik davetini nasıl karşıladıklarının sorulması üzerine de Baykal, "Kanunun Anayasa Mahkemesi'ne getirilmesini gerektiren zaafiyetlere bakarız. Arkadaşlarımız konuya ilişkin gereken incelemeleri yapacaktır. Hukuki bir zaafiyet görürsek gereken incelemeyi yaparız" dedi.

CHP'nin, Kurultay öncesinde "Çekil aradan Din de bizim, Devlet de bizim, Millet de bizim" söylemi hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın laikliği gözönünde bulundurarak inceleme başlattığının hatırlatılmasına karşılık Genel Başkan Baykal, "Süreci izliyoruz" demekle yetindi.
Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt'ün takip ihbarıyla ilgili olarak da Deniz Baykal, gelişmeleri üzüntüyle takip ettiklerini belirtti. AK Parti'den ihraç edilen Turhan Çömez'le görüşmesinin içeriği sorulan CHP Genel Başkanı, "Kendisiyle milletvekili olduğu dönemde de iyi ilişkilerimiz vardı, ilişkilerimizi devam ettiriyoruz. Kişilikli, onurlu, parlamentoda bulunmasını istediğim bir insandır. Kendisinin daha önce bizimle görüşme arzusu oldu, yurt dışındaki gelişmelere karşı ilgili bir arkadaşımız. Ortadoğu, İran, Irak ve Filistin'le ilgili görüşleri mevcut, zaman zaman mektupla görüşlerini anlatır, zaman zaman da yüz yüze görüşür, fikir ve izlenimlerimizi paylaşırız."

CİHAN