kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
KATOLİKLER AYİN YAPTI

Diva'ya iki dinden cenaze töreni

YASEMİN TAŞKIN
Opera sanatçısı Leyla Gencer için Milano'da önce kilisede Katolik inancı doğrultusunda ayin düzenlendi. Sonra bir Türk imam eşliğinde cenaze namazı kılındı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Diva'ya iki dinden cenaze töreni
Cuma akşamı İtalya'nın Milano kentindeki evinde solunum ve kalp yetmezliğnden 80 yaşında hayatını kaybeden ünlü Türk soprano Leyla Gencer, San Babila Kilisesi'nde yapılan görkemli bir cenaze töreniyle uğurlandı. Ayine, La Scala Operası yetkilileri, La Scala Akademisi çalışanları ve sanatçının öğrencileri de katıldı. Ayin bitiminde Gencer'in naaşının yerleştirildiği güllerle bezenmiş tabut, sanatçının 1957'de seslendirdiği Verdi'nin "La Forza del Destino" (Kaderin Gücü) operasından "La Vergine degli Angeli" (Meleklerin Bakiresi) aryası eşliğinde uğurlandı. Annesi Polonyalı bir Katolik olan sanatçı için kilisede Katoliklik inancı doğrultusunda ayin düzenlenirken, ailesi Gencer için İslam inancı doğrultusunda dua merasimi de yaptı. Gencer'in Majno Caddesi'ndeki evinde, tabutun kiliseye taşınmasından önce bir imam tarafından aile bireylerinin katılımıyla dua okundu. Sanatçının naaşı, San Babila Kilisesi'nden Lambrate Mezarlığı'ndaki krematoryuma teslim edilmeden önce, İslami usullere göre cenaze namazı da kılındı. Gencer'in cenaze namazı, cenaze arabasının mezarlık girişi önünde mola verdiği sırada, sanatçının akrabalarının da katılımıyla Milano'da görev yapan Kemal Gül adlı bir Türk imam tarafından kıldırıldı. Ünlü yazar Yaşar Kemal cenaze törenine bir çelenk gönderdi. Gencer'in 1957'den 1983'e kadar sesiyle doldurduğu La Scala Operası, ünlü sopranonun anısına şef Zubin Mehta ile beraber bir gece düzenlenecek. İtalya'nın ünlü müzik festivallerinden Maggio Fiorentino Musicale kapsamında Floransa'da önceki akşam icra edilen Carmen operası da, festival direktörü Zubin Mehta'nın kararıyla Gencer'e adandı.

ADINA MÜZE KURULACAK
Türkiye'de ise Leyla Gencer'in 50 yıllık sanat yaşamı boyunca büyük bir düzen içinde biriktirdiği uçak biletleri, fotoğraflar, opera programları, 50 yıllık sanat yaşamını anlatan belgeler ise bir müze-kütüphane haline getirilecek. Bu görevi İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı üstlenecek.
Haberin fotoğrafları