kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Başkan Bandarin, tarihi restorasyonlar için çalışmaların sürdürüldüğü atölyeleri gezdi.

UNESCO memnun

Ercan SARIKAYA Recai KÖMÜR
Dünya Kültür Mirası Heyeti Başkanı Bandarin, İstanbul'a kaygılı geldiklerini ancak, 2 yıl önceye göre olumlu gelişmeler yaşandığını belirterek "Türkiye, verdiğimiz süreyi iyi değerlendirmiş" dedi..
UNESCO Dünya Kültür Mirası Başkanı Francesco Bandarin İstanbul'da yaptıkları incelemelerde olumlu gelişmeler yaşandığını söyledi. Bandarin ve İstanbul Vali Yardımcısı Güven Taşbaşı, heyetin ziyaretine ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Vali Yardımcısı Taşbaşı, heyetin hazırlayacağı yeni raporun Kanada'nın Quebec kentindeki toplantıda ele alınacağını kaydetti. Bandarin de toplantıda bu verilerin değerlendirilerek İstanbul'un "Dünya Kültür Mirası Listesi"nde mi kalacağına, "Tehlike Altında Bulunan Yerler" statüsüne mi geçeceğine karar verileceğini bildirdi. Bandarin, bu karar alınırken Londra ve St. Petersburg gibi benzer durumdaki şehirlerin birlikte değerlendirileceğini vurguladı.

'İSTANBUL YENİ SÜRECE GİRDİ'
Tarihi surlarla ilgili restorasyonlar çalışmalarının tutarlı olmadığını ve uyarılarının ciddiye alınarak durdurulduğunu kaydeden Bandarin "UNESCO, daha önceki ziyaretinde restorasyonlarla ilgili kaygılıydı. Çalışmalar birbiriyle tutarsızdı. Bu ziyaretimizde önerilerimizin yerel yönetimler ve idare tarafından dikkate alınmış olduğunu gördük. Dolayısıyla olumlu gelişmeler yaşanmış. İstanbul yeni bir sürece girdi, diyebiliriz'' diye konuştu. Bandarin Sulukule'de devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili olarak ise "İşin sosyal boyutu politikacıları ilgilendirir. Sosyal ve fiziksel boyutunun dengeli olması lazım. O ruh kaybolmadan çalışmalar yapılmalı. Şehirler insanlarla yaşar. Onlara uygun yaşama koşullarını sağlamalıyız" dedi.