kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çin'i 7.8 vurdu

DIŞ HABERLER
Sichuan eyaletindeki depremde resmi kaynaklara göre ölü sayısı 10 bini buldu, ancak jeofizikçilere göre yüz binleri geçebilir. Merkeze bin 500 kilometre uzaktaki başkent Pekin ile Hong Kong da sallandı..
Bir ay sonraki olimpiyatlara kilitlenen Çin, dün 7.8 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Merkez üssü Sichuan eyaleti olan depremde, yüksek binalar beşik gibi sallandı. 3 dakika kadar süren depremde yaklaşık 10 bin kişinin öldüğü, binlerce kişinin yaralandığı duyuruldu. ABD'li jeofizikçilere göre ölü sayısı yüz binleri bulabilir. Depremin vurduğu Sichuan sanayi bölgesi ve nüfusu 80 milyondan fazla. Bölgede bulunan 2 kimya tesisinin çökmesi sonucu yüzlerce kişi yıkıntılar altında kaldı. Tesislerden 80 tondan fazla sıvı amonyağın sızdığı bildirildi. Deprem bin 500 kilometre ötedeki başkent Pekin ile komşu ülkeler Tayland ve Vietnam'da da hissedildi. Bangkok ve Hong Kong'daki binalar beşik gibi sallandı. Paniğe kapılan halk kendini sokaklara attı.

"BİNLERCE" YARALI VAR
Deprem Sichuan eyaletinin başkenti Çengdu'ya 92 kilometre uzaklıktaki Vençuan bölgesinde yerel saatle 14.28'de meydana geldi. Yeni Çin haber Ajansı Sichuan eyaletindeki ölü sayısının en az 8 bin 700, yaralı sayısının da "binlerce" olduğunu duyurdu. Xinhua ajansı da sadece Sichuan'da 8 bin 553 kişinin yaşamını yitirdiğini, diğer 3 eylalette de 216 kişinin öldüğünü bildirdi.Çengdu'daki askeri yetkililerden Thie, CNN'e "Yerin şiddetle sarsıldığını görebiliyordunuz. Toprak ileriye doğru gidiyordu. Akıl alacak şey değildi. Bir de çok uzun sürdü" dedi. Tangshan kentinde 1976'da meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki depremde 255 bin insanın öldüğünü hatırlatan ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi'nden Presgrave ise "Bu çok çok tehlikeli bir deprem. Ölü sayısı yüz binleri bulabilir" dedi. Şanghay'daki ticaret merkezinde bulunan ülkenin en yüksek binası Jinmao Kulesi'nin de güvenlik nedeniyle boşaltıldığı belirtildi. Amerikan Ulusal Jeofizik Enstitüsü'nün ilk olarak 7.8 büyüklüğünde olduğunu duyurduğu depremin 29 kilometre derinlikte meydana geldiğini bildirildi. Sichuan eyaletinin 161 bin nüfuslu Beichuan kentinde 7 bin kişinin öldüğü, kentteki binaların da yüzde 80'inin yıkıldığı bildirildi.

BAŞKENT DE SALLANDI
Deprem nedeniyle başkent Pekin'deki binalardan binlerce kişinin tahliye edildiği kaydedildi. Görgü tanıkları, sarsıntının yaklaşık 2-3 dakika sürdüğünü, büyük depremin ardından hala küçük artçı sarsıntılar hissettiklerini aktardı. Çengdu'daki uluslararası havalimanının geçici olarak kapatıldığı duyuruldu. Devlet Başkanı Hu Cintao'nun da orduya yardım için talimat verdi. Başbakan Ven Ciabao, Çengdu'ya hareket etti. Başbakan Ven, Çin'in CCTV televizyonuna yaptığı açıklamada, "Durum tahmin ettiğimizden çok daha vahim" dedi.
Haberin fotoğrafları