kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Başkan darbeci subayları affetti

Ülke basını Filipinler Devlet Başkanı Arroyo'nun iki yılı kalan iktidarında silahlı kuvvetlerle sorun yaşamamak ve ordunun kendisine olan desteğini sürdürmesi için bu kararı aldığını yazdı. Arroyo ayrıca askerlerin maaşlarına da yüzde 10 zam yaptığını açıkladı..
Darbeler ülkesi Filipinlerin Devlet Başkanı Gloria Macapagal Arroyo, 2003 yılında kendisine darbe düzenleyen 9 askeri affetti. Başarısız olan darbeyi yönetmekle suçlanan 9 asker 5 yıl hapis yattıktan sonra geçtiğimiz ay mahkemede yargılandı. Subay Milo Maestrecampo ve Gerardo Gambala ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Diğer 7'siyse 6 ile 12 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.

'ORDUYA GÜVENİM TAM'
Dün ordunun yeni genel kurmay başkanının atanması vesilesiyle düzenlenen törende konuşan Arroyo, 7 yıllık iktidarı boyunca ordunun kendisine tam bir destek verdiğini söyledi. "Silahlı kuvvetlerde görevli anayasamıza bağlı kadın ve erkeklere güvenim tam" diyen Arroyo, Manila'da Genel Kurmay Başkanı olarak atanan Korgeneral Alexander Yano'yu sonuna kadar destekleyeceğini söyledi. Manila'da düzenlenen törende 2010 sonunda bitecek olan görev süresi boyunca orduyla olan ilişkisini daha da güçlendirmek isteyen 9 darbecinin de affedildiğini kaydetti. Arroyo ayrıca ordu çalışanlarının ücretlerine yüzde 10 oranında zam yapıldığını kaydetti.

ORDU DESTEĞİ ARKASINDA
2003 yılında yaşanan darbede 200 kadar asker başkent Manila'nın finans merkezi olan Makita'da Glorietta Alışveriş Merkezi ve Oakwood Oteli'ni işgal etmişti. Binaların etrafına C-4 patlayıcılarından bubi tuzakları döşeyen askerler, saatler süren pazarlıklar sonucu kışlalarına dönmeyi kabul etmişti. Darbe lideri olan 22 askerin yargılanmaları sürüyor. Bir tanesiyse hala kayıp... Mahkeme sırasında kaçan bir grup darbeci geçtiğimiz yıl da yeni bir darbe yapmaya çalışmaş ancak bu çabaları da desteksiz kalmıştı. Arroyo ordunun genel desteği sayesinde iktidarda...