kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Doğu ve Güneydoğu kurudu

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Doğu ve Güneydoğu kurudu
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Nisan ayı yağışlarının normalin altında kaldığı Doğu ve Güneydoğu'da hububatta yüzde 90'a varan zarar yaşandığını bildirerek, çiftçilerin kayıplarının giderilmesi için önlem alınması çağrısında bulundu.

TZOB, Mayıs ayı Zirai Takvimi'ni yayınlarken Nisan ayı yağışları ve ekili alanlarla ilgili değerlendirmede bulundu. TZOB açıklamasında, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde Nisan ayı yağışlarının normalin altında kaldığı ve bu bölgelerdeki buğday ve arpada yüzde 90, kırmızı mercimekte yüzde 60 kayıp yaşandığı bildirildi.

BUĞDAYDA TEHLİKE ÇANLARI

TZOB açıklamasına göre Ekim-2007 ve Nisan-2008 döneminde Türkiye genelinde kümülatif yağışlar önceki yıla göre yüzde 3 artış göstermekle birlikte, normalin yüzde 13.7 altında kaldı. Yağışlarda önceki yıla göre Marmara Bölgesinde yüzde 45.2, Ege Bölgesinde yüzde 61.3, İç Anadolu'da yüzde 15.3, Karadeniz Bölgesinde yüzde 9.5 oranında artış görüldü. Ancak Akdeniz Bölgesinde yüzde 56.4, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 29.9 ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde de yüzde 45.6 oranında düşüş yaşandı.

Nisan 2008 ayı itibariyle de yağışlar normalden çok daha az gerçekleşti. Türkiye genelinde Nisan ayı yağış ortalaması normale göre yüzde 43.4 azaldı, en büyük azalma ise yüzde 83.2 oranıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesinde görüldü. Yağışlar tüm bölgelerde normallerinin altında gerçekleşti. Güneydoğu Anadolu ile Doğu Anadolu'nun güneyinde ise önceki aylarda olduğu gibi bu ayda da kuraklık artışı ciddi boyuta ulaştı. Yağışların, Ege Bölgesi'nin kıyıları ve güneyinde diğer bölgelere göre daha iyi düzeyde olduğu belirlendi. Düzce, Ağrı, Elazığ, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Hakkari ve Gevaş'ta çok şiddetli, Kilis, Mardin, Muş, Şırnak ve Konya Ereğli'de şiddetli kuraklık yaşandığı bildirildi.

BAYRAKTAR: ÇİFTÇİ HAYVANINI SATIYOR

Konuyla ilgili değerlendirmede bulanan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kuraklığın il bazındaki etkilerini tespit amacıyla Ziraat Odalarıyla gerçekleştirilen bir çalışma sonucunda Mardin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Hakkari, Muş, Siirt, Şırnak, Gaziantep, Elazığ illerinde buğday ve arpada zarar oranlarının yüzde 90'ı, kırmızı mercimekte yüzde 60'ı bulduğunu bildirdi. Ayrıca, bağlarda verim azalmaları beklendiği, özellikle Elazığ'a özgü şaraplık üzüm çeşitlerinden öküzgözü ve boğazkerede yanma olduğu ilk tespitlere göre yüzde 30'lara varan verim azalmalarının beklendiğini bildiren Bayraktar, bölgede ayrıca meraların yeşermemesi nedeniyle hayvancılığın da sıkıntıda olduğunu ifade etti. Bayraktar, "Bölgede kuraklık meralarda otlama imkanını ortadan kaldırdığı için çiftçilerimiz hayvanlarını satmaya başlamışlardır" dedi.

ORTA ANADOLU'DA 10-15 GÜN SÜREYE İHTİYAÇ VAR

Bayraktar, Türkiye'nin tahıl ambarı olan Orta Anadolu'da Nisan yağışlarının normalden az olduğunu belirterek, son bir haftadır yağan yağmurun, buğday ve arpanın gelişimine olumlu katkısı olduğunu belirtti. Yağışların devam edecek olmasının Orta Anadolu buğday veriminde bir düşüklük olmayacağını gösterdiğini ifade eden Bayraktar, yağışların dalgalılık gösterdiği Aksaray, Ankara, Çankırı, Konya gibi illerimizin bazı bölümlerinde bir miktar verim düşüklüğü yaşanabileceğini, ancak yağışların durması halinde Orta Anadolu Bölgesinde de buğday veriminde sıkıntı yaşanacağını vurguladı. Bayraktar, "Buğdayda verim ve rekolte için 10-15 günlük süreye daha ihtiyaç vardır. Bu süre içinde yağışların olmaması halinde buğdayda yine tehlike çanları çalmaya başlayacaktır" dedi.

ÇİFTÇİNİN ZARARI KARŞILANMALI

Şemsi Bayraktar, 2007 yılında yaşanan kuraklıktan gereken derslerin çıkarılması, zarar gören çiftçilerin kayıplarının telafi edilmesi için bugünden gereken önlemlerin alınması gerektiğini belirterek, şöyle dedi:
"Zarar gören üreticilerimize yardım yapılmalıdır. Öncelikle Ziraat Odalarımızın da içinde yer aldığı hasar tespit komisyonları oluşturulmalıdır. Çiftçilerimizin zararları ürün bazında tespit edilerek, tüm üreticilerimizin zararları en kısa zamanda karşılanmalıdır. Çiftçilerimizin Kredi Borçları Ertelenmelidir. 2007 ve 2008 yılında kredi borcunu ödeyemeyen tüm üreticilerin kredi borçları faizsiz ertelenmelidir. Kuraklık da dikkate alınarak elektrik sorunu çözülmelidir."

(ANKA)