kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Buffett: Fed'in daha fazla faiz indirmesi gereksiz

Yatırım dünyasının yaşlı kurdu Warren Buffett, yaptığı açıklamada, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) daha fazla faiz indirimine gitmesinin gereksiz olduğunu söyledi..
Berkshire Hathaway şirketinin kurucusu ünlü yatırımcı Warren Buffett, faiz oranlarından resesyona kadar çok sayıda konu hakkında açıklamalarda bulundu. Buffett, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimi konusunda artık durması gerektiğine işaret ederek, bu noktadan itibaren faiz indirimine gidilmesinin anlamsız olacağını söyledi. ABD Başkanı George W. Bush'un kriz için geliştirdiği politikaları da eleştiren Buffett, "İnsanların üzerine büyük miktarda para dökebilirsiniz ama bu adımın ekonomik olarak ödenmesi gereken bedelleri olur" dedi.

'ACIYI HAK ETTİLER'
Hükümetin yapmayı planladığı nakit yardımını alacak ABD vatandaşlarına da tavsiyelerde bulunan kurt yatırımcı, tüketicilerin bu paralarla mortgage veya kredi kartı borçlarını kapamalarını önerdi. Mortgage krizi nedeniyle çok sayıda finans kuruluşunun zor bir dönem geçirdiğine değinen Buffett, bu şirketlere kesinlikle acınmaması gerektiğini belirterek, "Bu şirketler milyonlarca insana acı çektiren mortgage temelli yatırım araçlarını geliştirdi. Bu yüzden şu sıralar yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle kesinlikle sempatiyi hak etmiyorlar" dedi. ABD'de uzun bir süreden beri devam eden resesyon sorununa da değinen Buffett, ABD ekonomisinin resesyona girdiğini söyledi. Buffett, şöyle devam etti: "Benim tanımlamama göre ABD bir resesyon içinde. Ben resesyonu, herkesin üç ay, altı ay veya sekiz ay öncesine göre daha kötü durumda olduğu ve birçok şirketin de kendini bu pozisyonda bulduğu durum olarak tanımlıyorum" diye konuştu.

SORUNLAR DEVAM EDER
Konut sektörünün kritik sorun olmaya devam ettiğini de belirten Buffett, yüz binlerce ev sahibinin yüksek tutsat (mortgage) kredileri ödemesi ya da evlerinin değerinin borçlarından düşük olduğu durumla karşı karşıya kaldığını belirtti.

'CEZAYA GEREK YOK'
Hükümetin ne kadar borçlandıkları konusunda yanıltılmış kimselere yardım edebileceğine işaret eden Buffett, ancak evlerinin değeri düşen kimselere ya da aldığı riskleri anlamaksızın tutsat kredisi alan yatırımcılara yardım edilmesine karşı olduğunu söyledi. "Borçlular yanıltıldıkları için cezalandırılmamalı, ancak hatalara karşı korunmamalı'' diyen Buffett, konut sektöründeki sorunların bankalara yükünün birkaç yıl süreceğini ve sektörün büyük kayıpları olacağını vurguladı. Buffett, büyük tartışmalara neden olan Bear Stearns olayına da değinerek, Fed'in gelişmelere müdahale etmesinin doğru bir karar olduğunu belirtti ve "Eğer, Fed olaya seyirci kalsaydı, küresel finans sektörü için işler çok daha zora girebilirdi" dedi.