kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

10 milyon dekar alan zarar gördü

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
10 milyon dekar alan zarar gördü
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kuraklığın 10 milyon dekar alanda hasara neden olduğu bildirildi. Edinilen bilgiye göre, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 2007 yılının sonbahar aylarında başlayan ve kışın devam eden yağış yetersizliği, hububat ekili alanlarda büyük zarara yol açtı.

Bu yılın nisan ayında bölgeye düşen yağış miktarı 20 kilogramın altında kalırken, bu miktarın son 20 yılda bölgeye nisan ayında düşen en az yağış miktarı olduğu bildirildi.

Diyarbakır Meteoroloji Meydan Müdürü Şevket Özaslan Diyarbakır'a düşen yağış miktarında geçen yıla oranla büyük azalma olduğunu ifade ederek, ''2008 yılının ilk 4 ayında Diyarbakır'a toplam 102 kilogram yağış düştü. Oysa 2007 yılının ilk 4 ayında düşen yağış
miktarı 197 kilogram yağış düşmüştü'' dedi.

Bölgede yaşanan kuraklığın ekili alanlarda verdiği hasarın ciddiyeti, tarım il müdürlüklerince yapılan ilk gözlem tespitleriyle ortaya çıktı. Kuraklık Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin başta olmak üzere hububat ekili arazilerde büyük hasara yol açarken, tarlalardaki hasar durumunun bölge genelinde yüzde 90'a ulaştığı belirtildi.

İlk gözlemlere göre, Diyarbakır'da 3 milyon, Şanlıurfa'da 2,8 milyon, Mardin ve Adıyaman 1,3'er milyon dekar alanda hasar oluşurken, buna Batman, Siirt, Şırnak ve Gaziantep'in de dahil edilmesiyle bölge genelinde kuraklıktan etkilenen hububat ekili alan miktarının 10 milyon dekara ulaştığı kaydedildi.

Tarım il müdürlüğü yetkilileri kuraklığın verdiği zararı tespit için 2090 sayılı yasa ''Tabii afetlerden zarar gören çiftçilere yapılacak yardımlar hakkında kanun'' kapsamında oluşturdukları komisyonlar tarafından sürdürdüklerini belirterek, kuraklığın bazı tarlalarda yüzde 100 oranında zarar verdiğini söylediler.

Yetkililer, komisyonların hasar tespiti çalışmalarını tamamlamasının ardından gerçek hasarın ortaya çıkacağı belirterek, ''Kuraklığın hasar verdiği hububat etkili alan bölge genelinde 10 milyon dekarı aşabilir. Net rakam komisyon raporlarının ardından tespit edilecek'' diye konuştular.

''ZARAR, 2090 SAYILI YASA İLE KARŞILANMASIN''

Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem ise kuraklık nedeniyle bölge çiftçisinin büyük sıkıntı yaşadığını vurgulayarak, çiftçilerin büyük kısmının hububat ekili arazisini sürüp, gelecek yıl için hazırlık yaptığını söyledi.

Diyarbakır'daki zarar gören hububat ekili alanın 4 milyon dekarın üzerinde olduğunu, bölge genelinde ise 14 milyon dekarı aşkın alanının kuraklıktan etkilendiğini bildiren Erdem, kuraklık nedeniyle bölgenin ''afet'' kapsamına alınmasını talep etti.

Tarım il müdürlükleri ekiplerinin kuraklık hasarının tespiti için 2090 sayılı yasa kapsamında komisyonlar oluşturduğunu kaydeden Erdem, şöyle konuştu:''Bu yasa ile çiftçilerin kuraklık zararı karşılanması durumunda bölge çiftçisi büyük zarar görecek. Çünkü bu yasa kapsamında çiftçinin zararı yeterli düzeyde karşılanmıyor. Biz zararımızın bölgenin 'afet' kapsamına alınmasının ardından karşılanmasını istiyoruz. Geçen yıl Bakanlar Kurulu, Konya başta olmak üzere 40 il için '2007 Yılı İlkbahar Döneminde Türkiye'nin Çeşitli İllerinde Meydana Gelen Kuraklık Nedeniyle Zarar Gören Çiftçilere Nakdi Desteğin Hibe Olarak Verilmesine ve Bu Çiftçilerin Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerine Olan Tarımsal Kredi Borçlarının Ertelenmesine İlişkin Kararı' almıştı. Bu karar ile çiftçilere, sertifikalı tohumluk ihtiyacının karşılanması amacıyla, kaybettikleri ürün miktarına karşılık gelen alan için buğdayda dekar başına 15 YTL, arpada dekar başına 12 YTL kuraklık desteği ödenmişti. Ayrıca Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) tarafından kullandırılan tarımsal kredi borçları bir yıl ertelenmişti. Bölgemiz içinde benzer uygulama yapılabilir.''

AA