kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Cemal Ererdi

'Trafik zararı olmasa yarım milyar kâr ederdik'

Sigorta sektörünün 2007 teknik kârının 237 milyon YTL olduğunu söyleyen AXA OYAK Genel Müdürü Ererdi, trafik sigortalarındaki 253 milyon YTL zarar olmasa kârın 500 milyon YTL'ye çıkacağını belirtti..
AXA Oyak Genel Müdürü Cemal Ererdi, sektörün elementer branşta toplam teknik kârının 2007 sonu itibariyle 237 milyon YTL olduğunu, ancak trafik sigortalarından 253 milyon YTL zarara uğradığını kaydetti. Trafik sigortalarında zarar edilmeseydi sektörün kârının 500 milyon YTL'ye çıkacağını belirten Ererdi, tarifenin tespitinin hükümetin elinde bırakılmasının ana sorun olarak ortaya çıktığını söyledi. Ererdi, dünyanın diğer pazarlarında da aynı sorunlarla karşılaşıldığını söyleyerek, Hindistan'da her yıl hasar prim ilişkisinin yüzde 190'larda olmasına rağmen tarifeyi oluşturan kurumun hiçbir zaman yeterli prim artışı yapamadığını ve yabancı şirketlerin bu nedenle Hindistan piyasasına uzun süre girmediklerinin de altını çizdi.

AB'NİN DE ÖTESİNDE...
Sermayedarların Avrupa'dan gelen olumlu rüzgarlar nedeniyle zarar eden şirketlerini beklemedikleri fiyatlara sattıklarını söyleyen Ererdi, "Türkiye'deki yabancı şirket oranı yüzde 71'lere çıktı. Sigortacılığın fiyata dayalı rekabet sisteminden, gerçek rekabete geçişle ve yeni kanunla iyi bir yere oturtulduğunu görüyoruz. Getirilen rezervler, sermayeyle prim arasındaki ilişkiler, sigorta sektörünün AB normlarının da ötesinde bir düzende oluşmasına katkı sağlayacak" dedi. AB ülkelerindeki sigorta şirketlerinin halka açılmalarıyla birlikte daha fazla kontrol altında tutulduklarını söyleyen Cemal Ererdi, Avrupa'daki sigorta şirketlerinin hemen hemen tamamının halka açık olduğunun altını çizdi ve "Şirketlerin hisse senedi değerleri kadar, o sistemi kontrol eden kamu otoritesi, iç ve dış denetim firmaları, finansal analistler, yatırım yapan fonların analistleri, basında yazı yazan analistler, hatta rating şirketleri bile o şirketin rekabetçi sistem içinde doğru çalışması anlamında ciddi baskı gruplarını oluşturuyor" şeklinde konuştu.