kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kadın eli değince işadamı tanımı girişimciye döndü

SEÇKİN ÜREY
Dünya Türk İşadamları Konseyi, kadın-erkek eşitliği tartışmasına sahne oldu. TOBB Kadın Girişimciler Başkanı Bektaş'ın başını çektiği girişimciler, 'işadamı' tanımına karşı çıkınca konseyin adı Dünya Türk Girişimcileri Konseyi diye değişti..
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) girişimiyle kurulan Dünya Türk İşadamları Konseyi hayata kadın-erkek eşitliği çekişmesiyle girdi. Konseyin adı Dünya Türk İşadamları Konseyi olarak belirlenmişti. Ancak konseyin pazar günü yapılan istişare kurulu toplantısında kadın girişimcilerden gelen itiraz üzerine isminden 'işadamı' ibaresi kaldırıldı ve yerine 'girişimci' tanımı konuldu. İtiraz eden kadın girişimcileren başını ise TOBB Kadın Girişimciler Meclisi Başkanı Aynur Bektaş ve Türk- Belarus İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfiled çekti. DEİK'te sayıları 80'e yaklaşan ülke iş konseylerinden sonra ilk defa özel amaçlı oluşturulan konsey, Türkiye'yi yurtdışında daha iyi tanıtmak için lobi yapacak. Konsey içinde oluşturulan yüksek istişare kurulu (YİK) Başkanlığı'na da Coca-Cola İcra Kurulu Başkanı Muhtar Kent seçildi. Konseyin dün İstanbul'da yapılan Genişletilmiş YİK toplantısından önce pazar günü ise gelecekte yapılacak çalışmaların belirlenmesi için istişare toplantısı yapıldı. Toplantının gündemine ise konseyin ismine yönelik yapılan itiraz damgasını vurdu. Aynı zamanda Hey Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı olan Bektaş, küresel bir ortamda faaliyet gösterecek konseyin erkekleri işaret eden işadamı adı yerine cinsiyet ayrımı gözetmeyen girişimci isminin kullanılmasını istedi. Bu görüşe Mansfield de destek verdi. Bazı katılımcılar ise söz alarak Bektaş ve Mansfield'e katılmayarak işadamı ibaresinin artık Türkçe'de iki ismi de kapsadığını savundu. Örnek olarak Türk Sanayici ve İşadamları Derneği'ni gösterdi. TÜSİAD Başkanı Arzuhan Yalçındağ'ın başkan seçildikten sonra aynı tartışmanın yapıldığı ancak Yalçındağ'ın işadamı isminden rahatsız olmadığı hatırlatıldı.

AZERİ VE TÜSİAD ÖRNEĞİ
İstişare toplantısında yaşanan işadamı tartışması pazar gecesi Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın katılımıyla yapılan gala yemeğinde halen belirsizliğini koruyordu. Edinilen bilgiye göre TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve DEİK Başkanı Rona Yırcalı'nın inisiyatifiyle konseyin adından işadamının çıkarılarak girişimcinin konulması yönünde fikir birliğine varıldı. Yırcalı kürsüde bir açıklama yaparak, "Konseyin adı konusunda itiraz edildi. Kadınların da ağırlığı dolayısıyla konseyin adı 'Dünya Türk İşadamları' yerine 'Dünya Türk Girişimcileri' olarak değiştirildi" dedi.
Haberin fotoğrafları