kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Olaylı 1 Mayıs

Yeni Haber
1 Mayıs kutlamaları İstanbul'da yer yer çatışmalara sahne oldu. Polis, göstericilerin Taksim'e yürümelerine geçit vermedi. Polisin "orantısız güç" kullanmasına sert tepki gösteren sendikalar, "Öldürülmekten korktuğumuz için Taksim'e yürümeyi iptal ettik. Hükümetin provokasyonuna gelmemek için eylemi bitirdik" açıklamasını yaptı. Polisin önlemleri ve sert müdahaleleri sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinin tepkisine neden oldu.

* 1 MAYIS GÖSTERİLERİ-GALERİ

OLAYLAR ANKARA'YA SIÇRADI


İstanbul'un ardından Ankara'daki 1 Mayıs kutlamalarında da gerginlik yaşandı. Sıhhiye Meydanı'nda grupların alınması sırasında ÖDP'li bir grupla polis arasında gerginlik yaşandı. Gerginlik taşlı sopalı kavgaya dönüştü. Sıhhiye Meydanı'ndaki arama noktasında ÖDP'li bir grup ile polis arasında çıkan çatışmada polis gaz bombası attı. Bazı gösterici ve polisler gaz bombasından etkilendi. Bazı göstericiler yaralandı. Anons araçlarından grupların sakin olması gruplar içinde çocuklar olduğu ve gereksiz gerginliğe izin verilmemsi istendi.

Bu arada rüzgarla birlikte dağılan gaz, grubu daha da çok etkiledi. Olayların ardından kapatılan arama noktaları ise bir süre sonra tekrar açıldı ve alana girişler başladı.

Bu arada, alana girişlerin tamamlanmasından sonra miting başladı. Arama noktalarındaki tüm polisler çekildi. Kapılar açıldı ve tüm grupların alana girmesi sağlandı.

Öte yandan Sıhhiye meydanındaki cam bariyerlerin çoğu kırıldı. Gruplar arasında zaman zaman gerginliklerin yaşandığı mitingte, CnnTürk Kameramanı Cüneyt Ünal da taşlı sopalı kavga sırasında yaralandı.

İSTANBUL'DA NELER YAŞANDI?

Şişli ve Beyoğlu'nun çeşitli yerlerinde toplanarak Taksim'e yürümek isteyen gruplar, polisin müdahalesiyle dağıtıldı.

* KARE KARE DÜNYADAKİ 1 MAYIS GÖSTERİLERİ- GALERİ

Beyoğlu İstiklal Caddesi Büyükparmakkapı Sokağı yakınında toplanan bir grup, pankart açarak, sloganlar eşliğinde Taksim Meydanı'na yürümek istedi. Bunun üzerine İstiklal Caddesi girişinde önlem alan polis, boyalı su ve göz yaşartıcı bomba kullanarak gruba müdahale etti. Grup da polise taş ve şişe atarak karşılık verdi.

Grup, müdahale sonucu ara sokaklara girerek kaçmaya çalıştı. Polisler de bir süre ara sokaklarda göstericileri kovaladı. Göz yaşartıcı gazdan
etkilenen bir kadın fenalık geçirdi. Polis ve vatandaşlar, kadını gazın etkili olduğu bölgeden başka bir yere taşıyarak, ilk müdahaleyi yaptılar. Kadın, daha sonra ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Şişli Harbiye Cumhuriyet Caddesi'nde bir araya gelen yüzleri maskeli başka bir grup da çeşitli sloganlar attı. Bu kişiler daha sonra kaldırım
taşlarını sökerek çevrede önlem alan polislere fırlattı.Çevik kuvvet ekipleri de bunun üzerine panzerle basınçlı su sıkarak, göstericilere müdahale etti. Göstericiler, polisin müdahalesi üzerine ara sokaklara girerek kaçtı.

Bu grubun ardından aynı alanda bir araya gelerek izinsiz gösteri yapmak isteyen başka bir gruba da yine su sıkılarak müdahalede bulunuldu. Polisin dağıttığı bu grup, Harbiye Askeri Müze yakınında yeniden bir araya gelerek, söktükleri kaldırım taşlarını polise fırlattı. Gruptakiler, ayrıca, sapanlar kullanarak küçük çaptaki taşları da polise attı. Bunun üzerine yeniden müdahale edilen grup, dağıldı.Bu arada, üst düzey bir emniyet yetkilisinin makam aracı olduğu belirtilen sivil plakalı polis otomobiline, Osmanbey'de göstericiler tarafından taş atılarak hasar verildi.

Öte yandan, Taksim Gezi Parkı yakınında toplanan ve bir siyasi partinin bayraklarını taşıyan grup, çeşitli sloganlar atarak, meydandaki
Cumhuriyet Anıtı önüne kadar yürümek istedi. Göstericiler, olay yerine gelen çevik kuvvet ekiplerince engellendi. Grup, bunun üzerine geri
dönerek Şişli yönüne doğru dağıldı.

Bu grubun ayrılmasından kısa süre sonra aynı parkın yakınına gelerek Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen küçük bir gruptaki bazı kişiler de polislerce gözaltına alındı.İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah da, Taksim Meydanı'na gelerek çalışmaları koordine etti.Olaylar sırasında çevredeki bazı iş yerlerinin kepenklerinin kapalı olduğu görüldü.

530 GÖSTERİCİ GÖZALTINA ALINDI

İstanbul'da 1 Mayıs dolayısıyla yapılan gösterilerde gözaltına alınanların sayısı 530. İl Kriz Merkezi'nden edinilen bilgiye göre, kentte yapılan gösterilerde polis tarafından 530 kişi gözaltına alındı.Bu kişilere ilişkin emniyetteki işlemler sürüyor.

ACİL SERVİSİ İŞGAL ETTİLER, AMERİKAN HASTANESİ'Nİ TAŞLADILAR

İstanbul'da 1 Mayıs gösterileri sırasında ''bazı kişilerin bir hastanenin acil servisini işgal ettiği'' bildirildi.

İl Kriz Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, ''göstericilerin Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisini işgal ederek, hastanenin
faaliyetini engelledikleri, Amerikan Hastanesi'ni de taşladıkları'' belirtildi.Açıklamada, bu arada kısıtlama yapılan hatlardaki vapur seferlerinin saat 14.00 itibariyle normale döndüğü kaydedildi.

ARA SOKAKLAR SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

Güvenlik güçleri göstericilerin Halaskargazi Caddesi'ne çıkmasını engelleyince ara sokaklar adeta savaş alanına döndü. Göstericiler, güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahalesine taşlarla karşılık verdi.

GÖSTERİCİLER DOLAPDERE'DE BARİKAT KURDU

Dolapdere'den, Taksim'e doğru ilerlemeye çalışan yaklaşık 100 kişilik grup barikat kurdu. Kurtuluş Yokuşundan Taksim'e ilerlemeye çalışan grup yapı malzemeleri satan bir mağazanın önünde mağazanın malzemelerini kullanarak barikat oluşturdu. Mağaza yetkilileri barikatı kaldırmaya çalışırken, polisin gruba müdahale etmesi bekleniyor.

Öte yandan, Harbiye'ye ulaşan gruba polis gaz bombasıyla müdahale etti. Sürekli gaz bombası atan çevik kuvvet ara sokaklara da gaz bombası atarak grupları dağıttı.

DİSK: CAN GÜVENLİĞİMİZ OLMADIĞI İÇİN YÜRÜYÜŞÜ İPTAL ETTİK

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, "Hükümetin provokasyonuna alet olmamak için bu yürüyüşü burada sağduyu ile sonlandırıyoruz" derken DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün ise sendika ve sivil toplum örgütleri olarak Taksim'e yürüyüşü can güvenliklerinin olmadığı gerekçesiyle iptal ettiklerini açıkladı.

Çelebi, Taksim'e doğru başlattıkları yürüyüşü sona erdirdikleri CHP Şişli İlçe Başkanlığı önünde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin birçok yerinde 1 Mayıs'ı kutlayan, 1 Mayıs'ı Taksim'e çeviren işçi sınıfını selamladığını ve bayramlarını kutladığını söyledi.

İstanbul'un göbeğinde emekçilere gaz bombaları atıldığını, tazyikli su sıkıldığını belirten Çelebi, ''Ayaklar baş olunca kıyamet kopar diyen Başbakana sesleniyorum; işte kıyamet budur'' dedi.

DİSK Genel Merkezi'ne gaz bombalarıyla saldırıldığını savunan Çelebi, bunun hesabının sorulacağını söyledi. İstanbul'un her yanının 1 Mayıs alanı olduğunu ifade eden Çelebi, şunları kaydetti: ''Biz, bu iktidarın, bu valiliğin bundan sonraki süreci daha çok provokasyona, daha büyük olumsuzluklara dönüştürmemesi adına emek örgütleri olarak, siyasi partiler olarak, demokratik kitle örgütleri olarak sorumluluk bilinciyle bu sağduyumuzu onlardan bin kat fazla göstererek eylemi sona erdiriyoruz.''

KESK: "SALDIRILARI KINIYORUZ"

KESK Genel Hakkı Tombul da kendilerinin Türkiye'de herkese sosyal adalet, özgürlük, eşitlik, barış ve demokrasi istediklerini belirterek, ''Şu ana kadar kendisiyle ilgili bir şey olunca demokrasi havarisi kesilen AK Parti, emekçiler, halk söz konusu olunca barikatlar kuruyor, gaz bombaları atıyor'' dedi.

Türkiye'nin demokratikleşmesi konusunda bir adım attıklarını savunan Tombul, ''21. yüzyılın başında, İstanbul'da bir meydan emekçilere kapatılamaz. Bir kentin meydanları eğer o kentin sakinlerine, sahiplerine kapatılıyorsa, o ülkede demokrasiden söz edilemez'' diye konuştu.

Tombul, bu uygulamalar karşısında artık İstanbul'un tüm alanlarının 1 Mayıs alanı, Taksim alanı olduğunu ve kutlamalara devam edileceğini söyledi.

Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel ise 3 konfederasyonun bir araya gelerek 1 Mayıs'ın bayram olmasını ve Taksim'de kutlanmasını istediklerini ifade etti. Türkel, ''Ancak bizim bu çağrımıza çiçeklerimizle, yüreğimizde sevgi, dilimizde türkülerle geleceğiz dediğimiz bu çağrımızı anlamakta güçlük çektiler'' dedi. Yaşanan olayları tüm dünyanın izlediğine işaret eden Türkel, şöyle konuştu:

''Demokratik ülke olduğunu iddia eden Türkiye'de emekçilerin demokratik haklarını kutlamak için karşılaştıkları bu muameleye tüm dünya şahit olmaktadır. Buna katkı sunan herkesi kınıyoruz. Biraz önce DİSK'in önünde çağrımızı yaptık. Açıklamamızı yaptık. Gerekçelerimizi söyledik. Konfederasyon başkanları olarak, sivil toplum örgütlerinin katılımcıları olarak Taksim'e gitmeyeceğiz. Çelenk koymayacağız. Çünkü o çelengi koyduğumuzda bu siyasi iktidarın yapmamızı istediğini yapmış olacağız. Çelengi Sayın Başbakan'a göndereceğiz. Onlar götürsünler koysunlar artık yakışıyorsa...''

KESK, İstanbul'da 1 Mayıs'ı kutlamak isteyen göstericilere yönelik güvenlik kuvvetlerinin saldırılarını kınadıklarını açıkladı.

KESK'ten yapılan açıklamada, İstanbul'un bugün cunta döneminin sıkıyönetimli günlerini hatırlattığı belirtildi. 1 Mayıs'ı kutlamak isteyen göstericilere gaz bombası kullanmakta sınır tanınmadığını, adeta bir devlet terörü estirildiği ifade edilen açıklamada, "Hükümetten alınan talimatla uygulanan bu keyfi şiddet gösterisini protesto ediyoruz, kınıyoruz. Daha dün Anayasa Mahkemesi'ne sunduğu savunmada bol bol demokrasiden ve uluslararası normlardan bahseden AKP, bu saldırıların altında kalacaktır. AKP yarattığı bu korku tünelinden çıkamayacaktır. Emekçilerin iki eli hükümetin yakasında olacaktır" denildi.

SENDİKALAR TAKSİM'E ÇIKMAKTAN VAZGEÇTİ

Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türker, KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul ve DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, CHP Şişli İlçe Merkezi önünde bir açıklama yaptılar.

Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türker, 1 Mayıs'ın tatil olmasını ve Taksim'de kutlamak istediklerini anımsatarak, "Ancak çağrımızı anlamakta güçlük çektiler. Yapılan ayıp Türkiye'de ve tüm dünyada gözleniyor. Emekçilerin bayramda karşılaştıkları muameleye tüm dünya şahit oluyor. Buna ortak olan herkesi kınıyoruz" dedi. Taksim'e gidilmeyeceğini bildiren Türker, Taksim'e çelenk konulduğu takdirde iktidarın yapmak istediği şeyin yapılmış olacağını savundu. Çelenkleri İstanbul Valisine ve Başbakana yollayacakların söyleyen Türker, "Onlar götürüp bizim yerimize Taksim'e koysun" dedi.

KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul da ülkenin dört yanında emekçilerin alanlarda olduğunu bildirerek, "Emekçiler AKP politikalarına karşı seslerini yükseltiyor. Kendisi için demokrasi havarisi kesilen AKP, emekçilerin hak istemesine karşı bombalıyor, copluyor" dedi.

Tombul, provokasyona günlerdir ortam hazırlandığını söyleyerek, "Biliyoruz ki kendileri provoke ederek biz demiştik diyecekler. 1 Mayıs kutlamaları akşama kadar devam edecek" dedi.

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi ise, şu an İstanbul'un işgal altındaymış gibi savaş alanına çevrildiğini belirterek, "Ayak baş olursa kıyamet kopar diyen Başbakana sesleniyorum. İşte kıyamet budur sayın Başbakan, kıyamet emekçinin isyanıdır" dedi. Çelebi emekçilerin sosyal güvenlik hakkı, kıdem tazminatı için mücadele etmek istediğini ifade ederek, DİSK Genel Merkezine gaz bombasıyla saldırıldığını kaydetti. Çelebi "DİSK Genel Merkezine tecavüz ettiler. Elbetti hesabını soracağız gün gelecek devran dönecek, emekçiler hesap soracak" dedi. Açıklamaların ardından gruba dağılma çağrısında bulunuldu. Fakata grup dağılmadı ve Taksim'e doğru hareket etmeye başladı. Bu arada sendikalı temsilcilerin konuşmaları grup tarafından sık sık ıslık ve Taksim'e sloganları ile kesildi.

BAKAN ÇELİK'TEN SENDİKALARA TEŞEKKÜR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 Mayısta olumsuzluk yaşanmaması konusunda gayret gösteren başta DİSK olmak üzere diğer konfederasyon başkanlarına teşekkür ederek, ''Türk-İş, Hak-İş ve DİSK Başkanları, gelecek 1 Mayıslar'ın 70 milyonun katılımıyla kutlanması konusunda bir kapı araladılar'' dedi. TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl başkanlığında toplandı. İş Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısını görüşmek üzere toplanan komisyonda, Erdöl, ''1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'' nedeniyle Bakan Çelik ve milletvekillerine söz verdi.

Konuşmasına tüm emekçilerin, 1 Mayıs Gününü kutlayarak başlayan Çelik, Çalışma Bakanlığı olarak 1 Mayıs'ın tatil olması için STK'larla uzun görüşmeler yaptığını anlattı.

Bu süreçle ilgili bakanlığının yetkili kılındığını anlatan Çelik, ''1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününün sağlıklı bir ortamda kutlanmasıyla ilgili gerekli genelgeyi tüm valilere gönderdik. Umuyorum ki iyi niyetlerle bir açılım gerçekleştirilen 1 Mayısın, barış, kardeşlik, dayanışma içinde, emek ve alın terine yaraşır bir şekilde geçirilmesinde, tüm kesimler gerekli hassasiyeti gösterir. Gelecek 1 Mayıslara gölge düşürmeyecek, dünyada ve Türkiye'de yaşanan 1 Mayısları hatırlatmayacak güzellikte bir gün geçer'' diye konuştu.

TAKSİM MEYDANI ABLUKAYA ALINDI

Taksim Meydanı polis tarafından kurulan barikatlarla ablukaya alındı. Meydana giriş çıkışlar yasaklandı. DİSK, KESK ve TÜRK-İş'in 1 Mayıs kutlamaları için tek koldan Taksim Meydanı'na giriş kararı polisin barikatına takıldı. Taksim Meydanı'nın çevresine kurulan polis barikatlarıyla meydana giriş çıkış engellendi.

TAKSİM'DE KEPENKLER KAPALI

Taksim, İstiklal Caddesi'ndeki işyerlerinin ise büyük bir bölümünün kepenkleri kapalı. Gazeteci ve polislerin dışında tek tek vatandaşların görüldüğü İstanbul'un en kalabalık merkezlerinden biri olan Taksim, adeta insansızlaştırılmış bir görüntü verdi. Taksim ve Taksim'e bağlantılı tüm yollar ise tamamen güvenlik görevlilerinin denetimi altında tutuluyor. Tam bir sıkıyönetimin yaşandığı Taksim ve çevresinde polisin yanısıra jandarma birlikleri de herhangi bir olaya karşı tam teçhizatlı hazır bekletiliyor. Bu arada tur otobüsleri bile meydanın bulunduğu bölgeye alınmadığı görüldü. Taksim de alınan olağanüstü güvenlik önlemlerinin turistleri de mağdur ettiği gözlendi.

POLİSTEN GAZ BOMBASI DÜŞTÜ

TTB Merkez Konseyi üyesi Ali Çerkezoğlu, Şişli Etfal'de acil servisin önünde bir polisten düşen gaz sombasının patladığını anlattı. Yoğun gazın çalışmaları aksattığı ve çalışanları etkilediğini ifade eden Çerkezoğlu, yetkililerden bu yoğunlukta gaz bombası kullanılmamasını istedi.

OSMANBEY'DE GERGİN BEKLEYİŞ

Osmanbey'de toplanan gruba ise polis dağılmaları uyarısında bulundu. Dağılmaları üzerine müdahale eden polise göstericiler de kaldırım taşları atarak karşılık verdi.

Polis panzerlerinin sürekli hareket halinde olduğu gözlenen Osmanbey'de Taksim'e doğru yürüyüşe geçmek isteyen grup sokak aralarında da gösterilerini sürdürdü.

PANGALTI'DA SAVAŞ GÖRÜNTÜLERİ

1 Mayıs'ı kutlamak için Halaskargazi'de toplanan gruba polisin gaz bombasıyla müdahale etmesinin ardından, gruplar ara sokaklardan Pangaltı'ya kaçtı. İstanbul'da 1 Mayıs göstericilerine polis sert müdahalede bulunuyor. Pangaltı'da toplanan göstericilere tazyikli su ve biber gazıyla müdahalede bulunan polisin cop kullandığı görülüyor.

CERRAH DA BİBER GAZINDAN NASİBİNİ ALDI

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Osmanbey'e geldi. Cerrah'ın polisin kullandığı biber gazından etkilendiği görüldü.

ŞİŞLİ'DE YÜKSEK TANSİYON

1 Mayıs kutlaması için Şişli Ergenekon Caddesi'nden Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen yasa dışı gruplara polis sert müdahalede bulundu. Maskeli olan, yollara barikat kuran ve polise kaldırım taşları atan marjinal grup üyelerini, çevik kuvvet polisleri gaz bombalarıyla dağıtmaya çalıştı.

Göstericiler dağılmamakta direnirken çevik kuvvet ekipleri bazı anlarda zor durumda kaldı. Çevik kuvvet ekipleri kalkanlarla üzerlerini kapatarak kendilerine gelen kaldırım taşlarından korunmaya çalıştı. Ergenekon Caddesi ve ara sokaklardaki polis müdahalesi sürüyor.

Bu arada bazı vatandaşlar ve basın mensuplarının da gazdan etkilendiği görüldü. Vatandaşlardan olumsuz etkilenen vatandaşların ağladıkları görüldü. Çok sayıda araç ise atılan taşlardan dolayı hasar gördü.

DSP LİDERİ SEZER TAKSİM'DE


DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, İstanbul Taksim Meydanı'na geldi.
DSP Genel Sekreteri Masum Türker, DSP İstanbul Milletvekilleri Hasan Macit ve Ayşe Jale Ağırbaş ile Taksim meydanına gelen Sezer, burada yaptığı açıklamada, gerginlik nedeniyle Hükümeti suçladı. Sezer, şunları söyledi:

"Bayramı bayram gibi değil gerginlik yaratacak şekilde kutladık. Buna hükümetin tavrı neden oldu. Artık bunları aşmamız lazım. Sağduyu ile davranmak gerekiyor. Birbirimizle kavga etmeden bu ülkenin kalkınmasını ve sosyal adaleti gerçekleştirebiliriz. Siyaset maalesef sorun çözmek yerine sorun yaratıyor. Doğru, düzgün vatandaşlar siyasete girip ağırlık koyması gerekir."

CHP MİLLETVEKİLİ GAZDAN ETKİLENDİ

Öte yandan, DİSK Genel Merkezi'ne gelen CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Özpolat da atılan gazlardan etkilendi.Özpolat, ''DİSK'in içine girip gaz bombası attılar. İnsanın nefesi kesiliyordu. İnsanlara bu kadar acımasız davranılmaz'' diye konuştu.

AJANSLAR