kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Vali Güler: 530 gözaltı

AA
Yeni Haber
İstanbul Valisi Muammer Güler, şu ana kadar kentte 1 Mayıs dolayısıyla kanunsuz toplantı ve gösteri yürüyüşü yapmak isteyen, polise direnen, taş, sopa, molotofkokteyli, sapan ve bilyelerle saldırmak isteyen 530 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Vali Güler, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan Caddesindeki yerleşkesinde düzenlediği basın toplantısında, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla kentte kanunsuz toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yapılmasını engellemek için ağırlıklı olarak emniyet ve jandarma bölgesinde yoğun güvenlik önlemi alındığını anlattı.

Alınan tedbirlerle, büyük bir olay meydana gelmeden bu kanunsuz eylemlerin engellendiğini belirten Güler, bir süreden beri alınan tedbirler nedeniyle kentte kısmen de olsa hayatın olumsuz etkileneceği konusunda uyarı ve bilgilendirmeler yaptıklarını hatırlattı.

Alınan tedbirler çerçevesinde bazı yol ve sokaklar ile şehir hatları vapurlarında kısıtlamalar uygulandığını anlatan Güler, ''Şu ana kadar kanunsuz toplantı ve gösteri yürüyüşü yapmak isteyen, polise direnen, taş, sopa, molotofkokteyli, sapan ve bilyelerle saldırmak isteyen 530 kişi gözaltına alındı. Olaylarda 8'i polis olmak üzere 38 kişi yaralandı. Yaralananlardan bir kısmı gazdan etkilendi, bir kısmı da taş ve sopa darbelerine maruz kaldı. Bunlar hastaneye intikal etti'' diye konuştu.

Güler, kanunsuz toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yasalar çerçevesinde engelleneceğinin ifade edilmesine rağmen bazı kuruluşların buna uymayarak, bu toplantıyı yapma ısrarlarının gerginlik yarattığını ifade ederek, yaşanan gerginlikler sonucunda bazı vatandaşların da mağdur olduğunu bildirdi.

''Bunun sorumluluğu, bu gerginlikleri yaratan ve yasalara uymayan kişilerle ilgilidir'' diyen Güler, bununla ilgili gerekli hukuki ve cezai sorumlulukların yargı mercilerince belirleneceğini söyledi.

İstanbul Valisi Güler, bugün tüm kurum ve kuruluşların fedakarlık içinde görev yaptığını kaydetti.

Güler, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile düzenlediği basın toplantısında, görüntüler eşliğinde hem polise karşı direnişleri hem de meydana getirilen zararları anlatmak istediğini belirterek, ''Kamuoyunda da çok ifade edildi, birçok provokasyonların olabileceği belirtilmişti ve bu provokatörlerin de gerçek yüzünü bu vesileyle görmüş olduk'' dedi.

Polise silah, sapan, taş ve molotofkokteylleriyle sokak aralarından birçok saldırı yapılmak istendiğini, polise direnişler olduğunu anlatan Güler, büyük katılımlı toplantılarda bunun daha büyük provokatif eylemlere dönüştüğünün ve dönüşebileceğinin bu şekilde anlaşıldığını kaydetti.

Alınan yoğun tedbirlerin böyle bir provokatif eylemin de önünü kestiğini vurgulayan Güler, ''Bunu özellikle belirtmek istiyorum. Çünkü daha önce ifade edildiği gibi kendilerine kanunsuz bir toplantı için, kanunsuz bir gösteri yürüyüşü için herhangi bir şekilde toplanmayın dendiği için ve bunun engelleneceği açıkça ifade edildiği için alınan tedbirler de böyle bir toplantıyı baştan engelleme tarzında yürütüldü'' diye konuştu.

Güler, bu arada bazı olumsuzluklar da yaşandığını ifade ederek, bugün yaşanan olumsuz görüntülerin ve fotoğrafların basına CD olarak dağıtılacağını bildirdi.

''Bu görüntüler maalesef üzücüdür'' diyen Güler, provokatif eylem hazırlığı içinde olanların, ne kadar büyük bir öfke içinde güvenlik güçlerine karşı eylem hazırlığı içinde olduklarını göstermesi bakımından bu görüntülerin ilginç olduğunu vurguladı.

Taksim İlkyardım Hastanesi önünde acil bölümlerin ve hastaların kabul edildiği girişlerin kapatılmak istendiğini, buna polisin derhal müdahale ettiğini kaydeden Güler, çiçekler ve büyük saksıların da barikat olarak kullanılmak istendiğini anlattı.

Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'nun öngördüğü zor kullanmayı, polisin tamamen kanun çerçevesinde uyguladığını kaydeden Güler, polise karşı kullanılan masa üzerinde dizili objeleri basın mensuplarına gösterdi.

''BU, POLİSİN KANUNEN ÜSTLENDİĞİ BİR GÖREV''

Güler, polisin gerekli ihtarları yaptığını, gerekli şekilde beklediğini ve kademeli şekilde bu fiilleri etkisiz hale getirdiğini ifade ederek, ''Bu, onun kanunen üstlendiği bir görevdir ve yasal çerçevede de bu görevini yerine getirmiştir'' dedi.

İstanbulluların bir kez daha bu görüntüleri yaşamamasını, gelecek yıldan itibaren bunun bir Emek ve Dayanışma Günü olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sivil toplum örgütleri, sendikalar ve herkesin katılacağı bir coşkuya dönüştürülmesini isteyen Güler, Ankara'daki toplantılarda da benzeri olumsuz görüntülerin yaşandığını anımsattı.

Güler, İstanbullulara, aldıkları tedbirlere, yaptıkları uyarılara büyük bir olgunlukla cevap verdikleri ve uydukları için teşekkür etti.

Vali Güler, ayrıca, İstanbul Emniyet Müdürlüğüne, İl Jandarma Komutanlığına, Büyükşehir Belediyesine, 1. Ordu Komutanlığına ve şehir dışından gelen emniyet mensuplarına da teşekkürlerini sundu.

Özellikle kanunsuz eylem konusundaki inatlaşmanın yarattığı ortamın kimseye bir fayda getirmediğini, böylesine olumsuz görüntüler ortaya çıkardığını ve polisi de geniş bir önlem almaya zorladığını anlatan Güler, şöyle devam etti:

''Böyle tedbirleri bir daha almaya gerek bırakmadan bir barış ve demokrasi ortamında bunların gerçeklemesini diliyoruz. Çünkü özgürlükler ancak demokrasilerde kullanılabilir, demokrasilerin temeli hukuktur, kanun hakimiyetidir. Kanun tanımazlığın hem hukuki, cezai hem de ahlaki sonuçları vardır. Bunu özellikle İstanbulluların takdirlerine sunuyorum ve bu görüntülerin İstanbullular tarafından en iyi değerlendirileceğine inanıyorum.''

Vali Güler, basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, olaylardan sorumlu olduğunuzu ifade ederek, istifaya çağırdı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine Güler, ''Herkes kendi sorumluluklarını yeniden gözden geçirsin. Ben, kanunun bana verdiği yetkileri uyguluyorum'' dedi.

Halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması sorumluluğunun, devletin temsilcisi olarak kendisinde, emniyet ve jandarma mensuplarında olduğunu belirten Güler, ''1 Mayıs, kimsenin tekelinde değildir. Türk işçisini de sadece bir sendika temsil etmemektedir. Bunun da özellikle bilinmesini istiyorum ve aynı argümanı yıllardan beri kullanarak gerginlik ortamını sürdürmenin de hiç kimseye faydası olmadığını belirtmek istiyorum'' diye konuştu.

Vali Güler, gözaltına alınanlarla ilgili bir soru üzerine gerekli inceleme ve araştırmaların sürdürüldüğünü, gerekli yasal işlemlerin yapılacağını söyledi.

Gözaltına alınanlar arasında sendika üyelerinin de bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Güler, gözaltına alınanların ağırlıklı olarak, kanunsuz gösteride dağılmaları konusunda kendilerine ihtarda bulunulmasına rağmen, uygulamayarak güç kullanan, saldırıya yeltenen kişiler olduğunu anlattı.

Güler, bunlar arasında sendika üyeleri, marjinal grup ve illegal örgüt mensuplarının da bulunabileceğini, bunun soruşturma sırasında değerlendirileceğini kaydetti.

Bir başka soru üzerine Güler, kanunsuz bir toplantıya izin verilmeyeceği, Taksim'in miting alanı olarak belirlenmediği ve burada herhangi bir gösteri yürüyüşüne izin verilmeyeceğinin defalarca açıklandığını ifade ederek, buna rağmen bir kanunsuz toplantıda ısrar etmenin yarattığı gerginliğin de güvenlik önlemlerinin alınmasına yol açtığını, elbette ki yasa dışı toplantıların ve gösteri yürüyüşlerinin engellenmesinin devletin ve kendilerinin görevi olduğunu vurguladı. Televizyonlarda olumsuz bazı görüntülerin yer aldığını, insaf ölçülerinin dışında, tek taraflı yorumlar yapıldığını belirten Güler, ''DİSK binasına polisin girdiği veya orada gösterilen kovanlar... Gaz bombasını atan tabancanın kendisinde kalıyor o kovanlar... O kovanların nasıl o binaların içine girdiği bizim tarafımızdan da merak ediliyor, bunu anlayabilmiş değiliz'' dedi.

HASTANEYE GAZ BOMBASI ATILDIĞI İDDİASI

Şişli Etfal Hastanesine gaz bombası atıldığı yönünde bir ''yanlış'' haberin gündeme getirildiğini ifade eden Güler, ''Asla böyle bir şey söz konusu olmamıştır. Bir yaralı getiren polis aracının içindeki koltuk kenarında bulunan gaz bombasının patlamasıyla, öncelikle kendisi bundan etkilenmiştir ve o girişte bazı kişileri etkilemesi söz konusu olmuştur'' diye konuştu.

Vali Güler, ayrıca hastanelerin girişinin illegal örgütler tarafından kesildiğini söyledi.

Provokatif eylemlerle ilgili önceki istihbarat raporlarına ilişkin bir soru üzerine de Güler, ''Yasa dışı bu toplantı gerçekleştiği takdirde bu grupların içine sığınarak polise taşla, sopayla, molotofkokteylleriyle veya silahlı eylemlerde bulunulabileceği yolunda istihbaratlarımız olduğunu söyledik. Ama bir büyük toplantının, kalabalık bir grubun orada bulunması halinde başkaca olayların elbette gerçekleşmesine fırsat verilmediği için böyle bir provokatif eylemin engellenmesi de söz konusu olmuştur'' diye konuştu.

Vali Güler, üst düzey bir emniyet yetkilisinin arabasının tahrip edildiği yönünde bilgiler bulunduğunun anımsatılması üzerine de Harbiye Polis Merkezinin camlarının kırıldığını, üst düzey bir emniyet yetkilisinin aracının değil, bazı hizmet araçlarının zarar gördüğünü anlattı.

Tedbirlerin sona erip ermediğinin sorulması üzerine Vali Güler, ''Tedbirlerimiz devam ediyor. Çünkü bazı illegal ve marjinal grupların sokak aralarında, daha önce konuşlandıkları yerlerde zaman zaman toplanmak suretiyle Taksim Alanı'na çıkma ve polisle çatışma gibi hazırlıkları var. Bunun için tedbirler İstanbul genelinde sürüyor. İstanbul'un bazı semtlerinde de belirli eylemleri sürdürme hazırlığında olan gruplar var'' diye konuştu.

Polisin, bu olaylara karışmayan insanlara herhangi bir şekilde zarar vermediğini belirten Güler, ''Burada kendini mağdur gibi göstermek isteyen insanlar var. Ama asıl mağdur, tedbirler nedeniyle belki bugün iş yerlerine, okullarına gidemeyen insanlardır'' dedi.

Vali Güler, ''İnşallah bir daha İstanbul'da 1 Mayısları bu tarzda kutlamayız, gerginliklere sebep olmayız, barış, kardeşlik, anlayış birliği içinde kutlarız'' diye konuştu.

Basın toplantısı sırasında, emniyet kameralarınca görüntülenen ve bazı göstericilerin maske taktığı, polise taş ve molotofkokteyli attığına ilişkin görüntüler de izlettirildi.

Brifing salonunda bir masa üzerinde, ele geçirilen 2 tabanca ile çok sayıda molotofkokteyli, sapan, bilye, fitil ve yanıcı maddeler ile maskeler de basın mensuplarına gösterildi