kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yasak Kent İstanbul

Ercan SARIKAYA - Çağdaş ÇETİNDEMİR - Recai KÖMÜR
Hükümet 1 Mayıs için Taksim'e yasak koydu. Sendikalar 500 bin işçiyle gideceğini açıkladı. Karşılıklı restleşme yüzünden İstanbul halkı büyük eziyet yaşayacak Çevre illlerden takviyeyle 25 bin polis görev yapacak. Otobüs, tramvay, deniz otobüsü ve vapurlar sınırlı olarak çalışacak. 66 ilköğretim okulu da tatil edildi..
Sendikaların 1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlamada ısrarcı oluşu son gününde de gerilime neden oldu. Sendikaların organize ettiği 1 Mayıs Taksim Programı'nın son şekli dün belli oldu. Sendikalar, polisin müdahalesini ve engellemesini de öngören birbirine alternatif üç plan yaptı. Buna göre normal şartlar altında bugün 09.00 itibariyle Türk-İş ve bazı dergi grupları Dolmabahçe'de, DİSK, KESK, TKP ve İşçi Parti Şişli'de, TTB, TMMOB, SHP, CHP ve ÖDP ise Şişhane'de toplanacak. Başta Bursa, Ankara ve Trakya olmak üzere birçok yerden otobüslerle İstanbul'a kalabalık grupların gelmesi bekleniyor. Ancak Türk-İş katılım konsunda ikiye bölündü.

KAZANCI'YA ÇELENK
Polisin grupları dağıtmaması durumunda topluluklar, "Sosyal Adalet, Eşitlik, Bağımsızlık, Demokrasi ve Barış İçin Omuz Omuzayız" sloganları atarak 11.00'de Taksim Meydanı'na doğru harekete geçecek. Topluluklar, önce Kazancı Yokuşu'na ve Taksim Anıtı'na çiçek ve çelenk bırakacak. Daha sonra da Taksim Meydanı'nda toplanacak. Konfederasyon temsilcilerinin 13.00'te konuşma yaparak başlatacağı tören, topluluğun ellerindeki karanfilleri ve bildirileri dağıtmasıyla son bulacak. Ancak polisin grupların toplanmasına ve bir araya gelmesine izin vermemesi durumunda, B planı devreye girecek. Buna göre, 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isteyenler, 11.00'de Galatasaray Lisesi'nin önünde buluşmaya çalışacak. Bu da gerçekleşmezse, C planı olarak 12.00'de Fransız Konsolosluğu önünde toplanılacak.

BÜYÜK GÖZALTI
Tüm izinleri kaldıran İstanbul Emniyeti ise il genelinde 20 bin polisi görevlendirdi. Ayrıca Kocaeli, Adapazarı, Tekirdağ ve Bursa'dan karayolu ile Trabzon, Van, Muş, Sivas ve Erzurum'da havayolu ile 3 bin 200 polis İstanbul'a geldi. Bolu ve Zonguldak'da ise bin 300 polis hazır bekletilecek. Polis tüm bağlantı yollarında güvenlik çemberi oluşturacak. Helikopterle havadan gözlenecek olan meydanın önemli noktalarına da keskin nişancılar yerleştirilecek. Taksim Gezi Parkı'nda ise 2 bin jandarma hazır bekletilecek. Emniyet'e 5 bin gaz bombası gönderildi.
Haberin fotoğrafları