kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rice'tan Bağdat'a sürpriz ziyaret

Yeni Haber
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Irak'ın başkenti Bağdat'a sürpriz bir ziyaret yaptı.

Rice dünkü ziyareti sırasında, Şii dini lider Mukteda es Sadr'ın milislerine karşı Irak hükümetinin düzenlediği operasyonları övdü. Mukteda es Sadr ise önceki gün bir açıklama yayımlayarak, eğer Mehdi Ordusu milislerine yönelen saldırılar durmazsa Irak hükümetine "açık savaş" ilan edeceğini söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanı Rice, gazetecilere yaptığı açıklamada es Sadr'ın İran'da çatışmalardan uzakta olduğunu, taraftarları ölüme giderken onun İran'da kalmaya devam ettiğini belirtti. Condoleezza Rice, es Sadr'ın savaş tehdidine karşılık da Amerikan askeri gücünü devreye sokabilecekleri uyarısında bulundu.

Rice ayrıca son zamanlarda Kürt ve Sünni çevrelerden hükümete daha fazla destek geldiğine dair ümit verici sinyaller aldıklarını söyledi. Başbakan Nuri el Maliki'nin geçen ay Basra'da Mehdi Ordusu milislerine karşı giriştiği mücadeleyle çeşitli grupları bir araya getirdiğini belirten Rice, "Bu uyumdan faydalanmak istediklerini" kaydetti.

ABD'li bakan bugün ve yarın ise Bahreyn ve Kuveyt'te toplantılara katılacak. Rice'ın bu toplantılarda Irak'ın Arap komşularından, Bağdat'ta büyükelçilikler açarak İran'ın nüfuzunu frenlemeleri talebini yinelemesi bekleniyor. Şu anda hiçbir Arap ülkesinin Irak'ta daimi büyükelçisi bulunmuyor.

(CHA)