kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İngilizler kredi kartını terkediyor

Yeni Haber
İngiltere'de yapılan bir araştırmanın sonuçları, ekonomideki kötü gidişten kaygı duyan İngilizler'in, kredi kartıyla harcama yapmaktan vazgeçtiklerini ve harcamalarını nakit olarak yapmaya başladıklarını ortaya koydu.

İngiltere Ticaret Konsorsiyumu (BRC) tarafından 17 bin mağazada gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları, 2007 yılında yapılan nakit işlemlerin oranının yüzde 60 olduğunu, bunun da nakit harcamalarda 2006 yılına göre yüzde 54'lük bir artışa işaret ettiğini gösterdi.

BRC uzmanları, bu durumun halkın artık kendisine ait olmayan bir parayı harcamaktan ciddi biçimde korktuğunu ve finansal durumunu daha kontrollü götürme eğilimine girdiğini gösterdiğini bildirdi.

BRC direktörü Stephen Robertson, ortaya çıkan tabloyu değerlendirirken, İngiliz halkının artık nakit parayı daha ''elle tutulur ve sağlam'' bulduğunun görüldüğünü bildirdi. Halkın harcamalarında hala büyüme görüldüğünü, ancak kredi kartı-nakit harcama dengesindeki farkın ise nakit lehine geliştiğini belirten Robertson, ''bu durum da İngilizler'in artık mali durumları üzerinde sıkı bir kontrol oluşturmak istediklerinin kanıtıdır'' dedi.

Bu arada, İngiliz hükümeti de ayak sesleri duyulan ve halkta kaygı yaratan ekonomik krizi önlemek amacıyla bankalara destek vermeye hazırlanıyor. Gordon Brown'ın yönetimindeki hükümetin tutsat (mortgage) kredisi sağlayıcılarına 50 milyar sterlinlik destek vereceği, bunun da söz konusu kuruluşlara verilecek tahviller karşılığında, bu bankalara ait ipotekli varlıkların güvence kabul edilmesiyle mümkün olacağı belirtildi.

Ancak, hükümetin atmaya hazırlandığı bu adım, muhalefet, ekonomi çevreleri ve basın tarafından eleştirildi. Muhalefet sözcüleri bu adımı bankaların muhtemel kayıplarının vergi mükelleflerinin sırtına yüklenmesi girişimi olarak nitelerken, bankaların, karları gibi kayıplarına da sahip çıkmaları gerektiğini kaydetti.

AA