kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü olarak kutlanacak

ANKA
Yeni Haber
Hükümet Sözcüsü, Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısında 1 Mayıs'ın "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kararı aldıklarını açıkladı.

1 Mayıs'ın resmi tatil olmayacağını belirten Çiçek bunun gerekçesini de "1 günlük kayıp en az 2 katrilyon liradan aşağı değildir. Bunun toplu sözleşmelerden gelen sıkıntıları var. Başkaca maliyetleri var. Rekabet gücünü azaltan yanları var. Çünkü o gün tatildir, tatil olunca fabrikalar çalışmayacak, iş yerleri çalışmayacak. İşlemler gecikecek. Bütün bunlar hesaba katarak tatil olma mecburiyeti de yok. Dünyanın her tarafında da bu tatil olarak kutlanılmıyor. Bazı günleri zaten tatil olmadan da kutluyoruz" diye açıkladı.

4 KANUN TASARISI İMZAYA AÇILDI

Çiçek, Bakanlar Kurul toplantısının ardından kurulun gündemine dair açıklamalarda bulundu. bazı kanunların imzaya açıldığını belirten Çiçek bunlardan bir tanesinin "Devlet Yardımlarının Çerçevesine İlişkin Kanun Tasarısı" olduğunu söyleyerek tasarı hakkında bilgi verdi. Değişik bakanlıklar bünyesinde teşvik destekleme adı altında çeşitli yardım ve teşvikler yapıldığını söyleyen Çiçek, bunların her birinin ayrı yasalarda düzenlendiğini söyledi. Çiçek, bunların hepsinin derli toplu bir hale getirmek için çerçeve bir yasaya ihtiyaç olduğunu belirterek, bu düzenlemenin AB mütkesabatına uyum için Türkiye'nin taahhütleri arasında yer aldığını önemli dile getirdi.

Çiçek, bu tasarının dışında "Gümrük Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı", "Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu Kanun Tasarısı" ve "Çoğaltılmış Fikir ve Sanat Eserlerini Derleme Tasarısı"nın da imzaya açıldığını açıkladı.

İSTİHDAM PAKETİ

Kurulun önemli gündemlerinden birinin uzun süreden beri hazırlıkları süren istihdam paketi olduğunu söyleyen Çiçek, konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın daha sonra ayrıntılı bir açıklama yapacağını söyledi. Çiçek, yapılması planlanan düzenlemeyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Eskiden beri iş dünyasının meslek kuruluşlarının zorunlu istihdam yüklerinin hafifletilmesi ile ilgili talepleri vardı. Bu tasarı kanunlaşırsa bu yükler belli ölçüde hafifleyecektir. İşveren ve taşeron arasındaki ilişkiyi yeniden disipline eden hükümleri olacaktır. Özürlülerin gençlerin ve kadınların istihdamını teşvik eden hükümler vardır. İşsizlerin meslek yeterliliklerini artırarak istihdama girişlerini kolaylaştıran hükümler var. Bir tarafta çok sayıda işsiz insanımız var, öbür taraftan da nitelikli iş arayan iş çevreleri var. Bunları buluşturmak, işsiz vatandaşlarımızı yeteneklerini geliştirmek, bilgi ve becerilerini artıran eğitim programları olacak. İşsizlik sigortası ödeneğini tasarı artırıyor. Bölgesel ve ekonomik kalkınmaya yönelik yatırımları destekleyen bir yönü de var. Bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını kaldıran, o bölgeye daha fazla yatırım öngören düzenleme. Uzun zamandır iş dünyasının talebi olan istihdamı ve işverenin rekabet gücünü artırmaya yönelik, iş gücü maliyetlerini 5 puan primi düren madde de bu kanun içerisinde yer alıyor."

BİZ KIZILAY'DA MİTİNG YAPIYOR MUYUZ?


Bakan Çiçek, Bakanlar Kurulunda 1 Mayıs konusunun da gündeme geldiğini belirterek şöyle konuştu:

"1 Mayıs 'Emek ve Dayanışma Günü' olarak Türkiye'de kutlanıyor. Bakanlar Kurulunda 1 Mayıs'ın bundan böyle "Emek ve Dayanışma Günü' olarak kutlanması konusunda bir karar aldık. Bu karar imzaya açılmıştır. Bundan böyle 1 Mayıs dünyadaki emsallerine paralel olarak hep birlikte Emek ve Dayanışma Günü olarak birlikte kutlamış olacağız."

Kutlamaların emeğe saygı açısından önemli olduğunu dile getiren Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz de bunu önemsiyoruz. Onun içindir ki bu kararı aldık. Ancak bu vesileyle bir hususu kamuoyunun takdirine sunmak istiyoruz. Sendikalarımız çalışanların örgütlendiği yasal, anayasal kuruluşlardır, siyasi partilerimiz gibi, dernekler gibi. Dolayısıyla bu kutlamalar yapılırken yürürlükteki mevzuat çerçevesinde bunların yapılması herkesin menfaatinedir. Dolayısıyla 1 Mayıs günü kutlamalar yapılacaktır, mitingler yapılacaktır. Söylediğimiz anlamda, bu dayanışmayı ortaya koymak adına, bizim arzumuz, bu toplantıların, devletin, mülki makamların, valiliklerin, kaymakamlıkların daha evvel ilan ettikleri yerlerde yapılmasıdır. Çünkü biz de siyasi partiler olarak miting yaparken her istediğimiz yerde değil, önceden ilan edilmiş yerlerde yapıyoruz. Mesela biz mitingi hiçbir zaman Kızılay'da, Meclis'in önünde yapmadık partiler olarak. Bütün siyasi partilerimiz gitti Sıhhiye'de yaptı ya Tandoğan Meydanında. İstanbul'da da ilan edilmiş yerlerde yaptı. Dolayısıyla ilan edilmiş yerlerde bu toplantıların yapılmasını hem arzu ediyoruz hem de teşvik ediyoruz, destekliyoruz. Onun dışındaki çabalar ve gayretler kamu düzeni, kamu barışı açısından böylesine anlamla bir günün mahiyeti ve kamuoyunda değerlendirilmesi açısından bunun önemli olduğunu düşünüyoruz. Halbuki geriye dönüp baktığımızda 1 Mayıs Türkiye'de zaman zaman endişe konusu olmuş, hepimizi üzen olaylar yaşanmıştır. Ümit ediyoruz ki, bütün sendikalarımız, işçi kuruluşlarımız büyük bir sorumluluk ve vatanseverlik duygusu içerisinde resmen ilan edilmiş yerlerde bu toplantıları yaparlar."

"İŞÇİ KARDEŞLERİMİZ UYANIK OLSUN"


Çiçek, Türkiye'de terörle mücadeleyle ilgili çok kapsamlı bir çaba ve gayret sürdürülmüş olmakla birlikte, bir kısım yasa dışı örgütlerin bu tür toplantıları istismar ettiklerini de söyleyerek, "Düzenleyicilerin bu düşüncede, bu kanaatte olmadığını biliyoruz ama buna rağmen bu toplantılara katılmak suretiyle bir kısım insanların mallarına, canlarına zarar verdiğini, kamu malına zarar verdiklerini geçmiş tecrübelerde gördük. Bunun için de vatandaşlarımızın, bu toplantılara katılacak olan işçi kardeşlerimizin son derece uyanık olmaları ve bunlara fırsat vermemeleri gerekir. Bunu temenni ediyoruz" dedi.

"1 GÜNLÜK TATİLİN MALİYETİ 2 KATRİLYON"

Çiçek, bir gazetecinin, sendikaların 1 Mayıs'ın resmi tatil günü ilan edilmesi ve Taksim'de kutlama yapılması taleplerini hatırlatarak "Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?" diye sorması üzerine sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Biz bu güne özel bir toplantı mekanı ilan etmiyoruz. Bütün meslek kuruluşları kendi düşüncelerini ister miting şeklinde ister protesto şeklinde ifade etmek istiyorsa önceden ilan edilmiş yerlerde yapıyorlar. Bunlar önceden ilan edilmiştir. 1 Mayıs hesaba katılarak falan yapılmış ilanlar değildir. Herkes oralarda bu düşüncelerini, bu kanaatlerini açıkça ifade edebilirler. Buna bir engel yok. Onun dışındaki hususlar çeşitli sebeplerden dolayı doğru değildir. İşte sürtüşmeler, tartışmalar o zaman başlıyor. Bir taraftan böylesine önemli bir gün ama öbür tarafta yasaları yok farz ederek bir tartışma açmak bence faydalı olmaz. Halbuki yeni bir sayfanın açılması lazım. Artık 1 Mayıs'ı hep beraber Bakanlar Kurulu da böyle bir kararla bugüne iştirak ettiğine göre "Emek ve Dayanışma Günü' olarak ama yasalara uygun olarak yapılması gerekmektedir. Biz bunun böyle bir gün olmasını arzu ediyoruz. Tatil olmasını arzu etmiyoruz çünkü tatilin getirdiği ilave bir sürü masraflar, yükler var. Türkiye, dünya büyük bir ekonomik durgunluk içerisindeyken, 1 günlük kayıp en az 2 katrilyon liradan aşağı değildir. Bunun toplu sözleşmelerden gelen sıkıntıları var. Başkaca maliyetleri var. Rekabet gücünü azaltan yanları var. Çünkü o gün tatildir, tatil olunca fabrikalar çalışmayacak, iş yerleri çalışmayacak. İşlemler gecikecek. Bütün bunlar hesaba katarak tatil olma mecburiyeti de yok. Dünyanın her tarafında da bu tatil olarak kutlanılmıyor. Bazı günleri zaten tatil olmadan da kutluyoruz."