kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

AKP savunma için dört koldan çalışıyor

Yeni Haber
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında kapatma istemiyle dava açılan AKP'de savunma için hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek başkanlığında oluşturulan komisyon çalışmalarına devam ederken iddianameye konu olan suçlamalar için geniş bir operasyon başlatıldı. İddianamedeki suçlamalara konu olan ve basında yer alan konuşmaların tam metinleri ilgili kurumlardan istendi.

Balgat semtinde kiralanan ofiste çalışmalarını sürdüren savunma komisyonu Pazartesi günü yapılan MKYK toplantısının ardından çalışmalarına hız verdi. Komisyon, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a çalışmalar hakkında düzenli olarak bilgi veriyor.

HUKUKÇU VE SİYASET BİLİMCİ MİLLETVEKİLLERİ KATILIYOR

Yasal savunma süresi 3 Nisan'da başlayan ve ertelenme istenmezse 3 Mayıs'ta Anayasa Mahkemesi'ne sunulması gereken savunma için de Başbakan Erdoğan'ın istemiyle tüm hukukçu ve siyaset bilimci milletvekilleri katkıda bulunuyor.

Edinilen bilgilere göre kapsamlı ve ayrıntılı bir çalışma programı hazırlanan savunma için ilk olarak suçlamalara konu olan eylem ve konuşmalar inceleniyor. Bunun için geniş bir arşiv taraması yapılırken ilgili kişilerin yanısıra kurumlardan da yardım istendi. AKP'lilerin suçlamalara konu olan tüm haberlerin tam metinleri ve bu metinler için yayınlanan ya da gönderilen ancak yayınlanmayan tekzipler savunmada yer alacak. Böylece Anayasa Mahkemesi heyetinden metinlerin tamamının dikkate alınması istenecek. Televizyon ve gazete haberleri olarak yayınlanan metinlerin tamamı ise savunma komisyonuna gelmeye başladı.

TÜM KARARLAR İNCELENİYOR

Savunma komisyonunun başka bir çalışmasını ise Anayasa Mahkemesi'nin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin siyasi parti kapatmalarla ilgili kararları oluşturuyor. Bu davaların hepsini gerekçeleriyle birlikte tek tek inceleyen savunma ekibi işlerine yarayan kararları da savunmaya alacak. Kapatma davası açılmasının ardından akademisyenlerin açıklamaları, yapılan yorumlar da bu çerçevede toplanıyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya tarafından hazırlanan iddianamenin siyasi bir içeriğe sahip olduğu kanısında olan AKP'liler savunmanın siyasi yönünü de güçlü tutmak istiyorlar. "Güçlü ve tarihi" bir savunma sunmak isteyen AKP, kuruldukları günden bu yana demokratikleşme yolunda attıkları adımlara da iddianamede yer verecek.

SİYASİ ATMOSFERE GÖRE YENİDEN ŞEKİLLENDİRİLECEK


Savunmayı şimdiden şekillendirmeye başlayan AKP, ilerleyen günlerdeki siyasi atmosfere göre bu savunmayı değiştirebilecek. Bunun için 3 Mayıs'ta sona erecek olan savunma hazırlama süresini ertelemek için Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunulması beklenirken bunun da en önemli nedeninin Mahkeme'nin türban düzenlemesiyle ilgili kararını açıklamasını beklemek ve ona göre hareket etmek olduğu belirtiliyor.

(ANKA)