kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sivil-asker çekişmesi ihaleyi erteletti

ANKA
Yeni Haber
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) büyük önem verdiği ve bir an önce sonuçlanmasını istediği Göktürk Uydu Projesi'nin, sivil-askeri kesim arasındaki anlaşmazlık nedeniyle ertelendiği öğrenildi.

Savunma Sanayi İcra Komitesi, dün uzun bir süredir üzerinde tartışmalar yapılan Göktürk Uydu Projesi için toplandı. Savunma Sanayi İcra Komitesi'nin asli üyeleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, hiçbir bürokratın içeri alınmadığı üçlü bir toplantı yaptı. Toplantı sonrasında ise savunma sanayi bürokratlarına "bu maddeyi geçelim" direktifi verildi.

AĞUSTOS 2008'E KADAR BİTMELİ

Savunma Sanayi İcra Komitesi'nin son toplantısında, ihaledeki İsrail firması elenirken, üç firmadan oluşan bir "kısa liste" yapılmıştı. Toplantıda, İtalyan Telespazio, Alman OHB ve İngilizlerin EADS Astrium firmalarının sunduğu teklifleri kabul edilmişti.

Başta Hava Kuvvetleri Komutanlığı olmak üzere Genelkurmay Başkanlığı'nın da Almanları tercih ettiği ihalede, hükümet kanadı ile sivil bürokrat kesim ise İtalyanlara sıcak bakıyordu. Ancak asker ve sivil kesim arasındaki tercih farklılığı gerilimi de beraberinde getirdi. Göktürk Uydu Projesi ile ilgili olarak geçtiğimiz günlerde Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu'ya verilen brifing sırasında, SSM bürokratları ile askerler arasında tartışma yaşandığı ve askerlerin, bu projenin en geç Ağustos 2008 tarihine kadar sonuçlanmasını istedikleri bildirildi.

TERÖRİSTLERİ İZLEYECEK


Göktürk uydusu, bir metrenin altındaki nesnelerin hareketlerini de rapor edebilecek kabiliyette olacak ve sınırdan terörist geçişlerin engellenmesi konusunda fayda sağlayacak. Göktürk Uydusu'yla birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri, havadan kendi istihbaratını sağlamak için de önemli bir avantaja sahip olacak. 200 milyon dolara mal olacak ve yüksek çözünürlüklü resimler gönderecek olan uydunun, yerli ve yabancı sanayii işbirliği içinde üretilmesi ve geliştirilmesi öngörülüyor. Uydunun, 600-650 kilometre yükseklikte yörüngeye yerleştirilmesi planlanıyor.