kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Paraları hep Batı'ya yatırdınız kaybettiniz"

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Unakıtan, Cidde'de Suudi işadamlarına "Şimdiye kadar hep Batı'ya yatırım yaptınız. Kaybettiniz. Başka yatırım yapılacak ülkeler de var" dedi..
Türk-Suudi İş Konseyi'nin geçtiğimiz hafta Cidde'de düzenlediği ekonomik foruma, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın sözleri damgasını vurdu. Unakıtan, Suudi işadamlarına "Şimdiye kadar hep Batı'ya yatırım yaptınız. Kaybettiniz. Başka yatırım yapılacak ülkeler de var" dedi. Dünya petrol rezervlerinin yüzde 22'sine sahip olan Suudi Arabistan yükselen petrol fiyatlarının etkisi ile son dönemde 50 milyar dolar ilave rezerv biriktirdi. Suudi Arabistan yönetimi, 2006-2020 döneminde başta otoyollar, demiryolları, enerji santralleri ve 4 milyon konut olmak üzere 600 milyar doları aşan altyapı yatırımı planladı. Çok yakında başlatılması planlanan "Liman Kenti", "Endüstri Kenti", "Finans Adası", "Sahil Kenti", "Eğitim Kenti" ve "Yaşam Kenti" projeleri için 80 milyar dolar bütçe ayrıldı. Bu projelerden, Türk firmalarının da pay alması bekleniyor.

ÖNCE SİTEMDE BULUNDU
Ancak Türkiye, Arabistan'daki altyapı yatırımlarından pay almanın yanı sıra Suudi sermayesini doğrudan yatırımlar için çekmeyi hedefliyor. Cidde'deki forumda, Türk ve Suudi iş adamları ile biraraya gelen Maliye Bakanı Unakıtan, çarpıcı yorum ve değerlendirmelerde bulundu. Türkiye ekonomisinin sağlam olduğunu, güçlü bankacılık sistemi kurulduğunu, mali disiplin ve yapısal reform kararlılığı sayesinde küresel mali sorunlardan fazla etkilenmediğini savunan Unakıtan daha sonra Suudi yatırımcılara sitemde bulunmayı da ihmal etmedi. Unakıtan, "Paralarınızı şimdiye kadar hep Batı'ya yatırdınız. Onlar da zarar etti. Paralarınız gitti. Yatırım yapacak başka ülkeler de var. Türkiye'yi de düşünün" dedi.

KAPATMA DAVASI...
2007 yılında, Türkiye'nin Suudi Arabistan'a yönelik ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 51.3 oranında artarak 982 milyon dolardan 1.486 milyar dolara ulaşırken ithalatı ise 2.4 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Yoğun dış ticaret ilişkilerine rağmen Türk piyasasına yatırım yapmakta çok istekli görünmeyen Suudi tarafı, Unakıtan'ın, "Gelin bizim ülkemize de yatırım yapın" çağrısının ardından özel sohbetler sırasında, "Türkiye'de yatırım imkânlarını araştırıyorduk. Ciddi planlarımız da vardı. Ama AK Parti hakkındaki kapatma davası sonrasında bekleme kararı aldık" dediler.