kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Türkiye 50 yıldan sonra nefes almak istiyor"

Yeni Haber
Türkiye'nin önümüzdeki dönemde IMF ile kuracağı ilişki yurt dışında da merak konusu oldu. Financial Times gazetesi, Ankara'nın "ihtiyati stand-by" istediği spekülasyonlarına dikkat çekerken Türkiye'nin 50 yıla yakın bir süre ve 18 krediden sonra IMF konusunda "nefes almak istediği" yorumunu yaptı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Vincent Bolant imzalı analizinde Türkiye'nin 50 yıla yakın bir süre ve 18 krediden sonra İMF konusunda "nefes almak istediği" görüşünü dile getirdi. Türkiye'nin 1961 yılındaki birinci askeri darbeden sonra ilk IMF kredisini aldığına işaret eden gazete, "Üç darbe daha, en az üç ekonomik kriz ve 18 krediden sonra uzun ilişkinin sonunun başlangıcı görünürde" diye yazdı.

Washington'daki görüşmelerde Türk hükümetinin daha az gevşek bir anlaşmayı arayacağını belirten FT, analistlerin Ankara'nın, sona erecek olan anlaşmanın ana unsurunu oluşturan garantilenmiş bir finansman kolaylığını içermeyen "İhtiyati stand-by düzenlemesi"ni istediğini söylediklerini kaydetti.

ŞİMŞEK'İN AÇIKLAMALARI

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamalarına da yer veren FT'ye göre, Şimsek, hükümetin, Türkiye'nin büyük altyapı yatırım ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla harcamalar konusunda daha çok serbest olmak istediğini söyledi.

Mehmet Şimşek, "Cari harcamaların kontrol edildiğinden emin olmak istiyoruz ancak aynı zamanda yatırımlara harcama yapabilmek de istiyoruz. Eğer, IMF'nin kurallarının ötesine gitmeye hazır ise, bu, nereye gideceğimizi belirlemede kilit unsuru oluşturacak" dedi.

2001 krizinden bu yana uygulanan stand-by düzenlemelerinin başarılı olduğu için Türkiye'nin artık IMF ile bağlarını bir ölçüde gevşetebilmek durumunda olduğunu anlatan Şimşek, AKP döneminde uygulanan stand-by anlaşmaları için "Başarılı oldular çünkü hükümet tam sahiplendi" dedi. Buna karşın Şimşek, uygulamaların "mükemmel" olmadığını da ifade etti.

Financial Times, önceki stand-by anlaşmalarının neden başarılı olmadığı konusunu da değerlendirirken de ekonomistlerin siyasi istikrasızlık ve anlaşmaları imzalayan ve uygulayan hükümetlerin farklı oluşu yönündeki görüşlerini de aktardı.

"TÜRKİYE SON YILLARDA ŞANSLI OLDU"

Türkiye'nin ayrıca son yıllarda "şanslı" olduğunu, uluslararası ortamın yükselen piyasaların lehinde işlediğini, Türkiye'nin de bundan çok yararlandığını belirten Financial Times, ancak küresel kredi sorunu nedeniyle artık hissiyatın bozulmakta olduğunu belirtti.

İngiliz gazetesi, "Türk ekonomisi yavaşlıyor, enflasyon tek hanede tutmak zor oluyor ve savcının AKP'yi "laiklik karşıtı faaliyetler' gerekçesiyle kapatmayı talep ederken siyasi istikrarsızlık artıyor" yorumunu yaptı.

UZMANLARIN FARKLI GÖRÜŞLERİ

Yatırımcıların, IMF'nin "yapısal reformların çıpası" olarak hangi rolü oynayacağı konusunda tedirgin olduğunu belirten gazeteye konuşan Eurasia Group'tan analist Wolfango Piccoli, "ihtiyati stand-by anlaşması"nın, piyasaları tahmin etmesi gerektiğini belirterek "IMF'nin Türkiye üzerindeki kontrolü, biraz zayıflarsa da çıpa rolünü oynamayı sürdürmesi için yeterli olur" dedi.

Buna karşın Lehman Brothers'den ekonomist Tolga Ediz ise, Türkiye'nin son reformlara ilişkin sicilinin derinliği konusundaki kuşkularını yansıtırken "Tam bir stand-by düzenlemesini yapma isteksizliğinin hata olacağı"nı söyledi.

(ANKA)