kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bu çocuklar kulaklarında 25 bin Euro taşıyorlar!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Sessiz bir dünyada yaşayan çocuklar, biyonikkulakla duymaya başlayıpkonuşuyor. 21 gramlık biyonik kulaktakılır takılmaz konuşmaya başlayançocuklar, her gün kulaklarında25 bin Euro'luk bir alettaşıyorlar.....
İLİŞKİLİ HABERLER
Bu çocuklar kulaklarında 25 bin Euro taşıyorlar!
Her yıl dünyaya gelen bin 500 çocuk, 5 yaşına kadar kendilerine biyonik kulak takılmazsa sağır olarak yaşıyor ve konuşamıyor. Bu çocuklara hastalık nedeniyle sağır olanlar da eklenince, sessiz bir dünyada yaşayan çocukların sayısı giderek çoğalıyor. Bu çocukların da yaşıtları gibi konuşmalarının, masal dinlemelerinin ya da şarkı söylemelerinin yolu; onlara biyonik kulak takılmasından geçiyor. Medikal Park Biyonik Kulak Merkezi Başkanı Prof. Dr. Yahya Güldiken, biyonik kulak uygulamasıyla ilgili sorularımızı yanıtladı:

SESE TEPKİLERİNİ ÖLÇÜN

* Minicik çocuklar neden sağır oluyorlar?
İşitme kaybı doğuştan olabileceği gibi, sonradan da olabilir. Çocuğun aile bireylerinde doğuştan işitme kaybı varsa, sağır olarak doğabiliyor. Ayrıca doğumda oluşan travmalar ve erken doğum da sağır çocukların doğmasına neden olur. Gribin ardından beliren kulak enfeksiyonları, menenjit, ensefalit, kabakulak, kafa travması, akustik travma, presbiakuzi, akustik tümör, otoskleroz ve meniere hastalığı da, doğum sonrasında sağırlığa neden olan başlıca sorunlardır.

* Aileler çocuklarının sağır olduğunu nasıl anlayabilirler?
Çocuklarda en önemli belirti; sese tepki vermeme ve konuşmanın gecikmesidir. Ailelerin bir kısmı dikkatli çıkıyor. Çocuk henüz birkaç aylıkken, sese hiç tepki vermediğini fark ediyor. Bazılarının ise bunu anlaması birkaç yıl alıyor. Aileler çocuklarının hiç konuşmamasından endişe ediyorlar ve bir de bakıyorlar ki çocukları hiçbir şey duymuyor. Yetişkinlerde ise işitme kaybı sıklıkla çınlama ve konuşmanın ayırt edilmesinde zorlanma şikayetiyle ortaya çıkar. İşitme kaybı her yaş aralığında ortaya çıkabilir. Çok ileri derecede işitme kayıpları, genellikle doğuştan ve genetiktir. Çocuklarda işitme kaybının tipine ve derecesine bağlı olarak, konuşma- kavram gelişiminin edinilememesi sorunu da ortaya çıkar. Geç konuşma nedeniyle, çocuğun algı yetenekleri zayıf kalabilir. Çocuklara bu konuda teşhis odyoloji uzmanı tarafından konuluyor. İşitme kaybının tipi ve derecesi tespit edilebiliyor.

TEDAVİDE LİMİT 5 YAŞ

* Biyonik kulak çocuğa ne zaman takılabilir?
Doğumsal işitme kaybında tedavi için ilk 5 yıl çok önemli. Çocukları 5 yaşına kadar tedavi edebiliyoruz. Aslında ne kadar erken takılırsa, o kadar iyidir. Yani eğer gerekliyse, bir yaşında da takılabilir. Çocukların mümkün olduğu kadar erken, yaşıtları gibi duyup konuşabilmeleri sağlanır. Okula başladıklarında yaşıtlarından farksız olurlar. Bize 8 yaşında doğumsal işitme kaybı ile geldiklerinde, tedavi için geç kalmış oluyorlar. Çünkü beyin ses denen şeyi tanımıyor. Ama çocuk sesleri bir kez tanıdıysa, mesela eğer 2 yaşında sağır olduysa, o zaman 5 yıl içinde biyonik kulak takılarak çocuk özel eğitime alınıyor. Böylece yaşıtlarını yakalaması sağlanıyor. Yetişkinler sağır olduysa ve işitme cihazı işe yaramıyorsa, o zaman da 15 sene biyonik kulaktan yararlanma hakları vardır. İstedikleri zaman bu takılabiliyor.

EN PAHALI OYUNCAKLARI

* Bu cihaz çok mu pahalı? Aileler bunu nasıl taktırabilir?
Biyonik kulak 25 bin Euro, devlet bütün ameliyat masrafları dahil 35 bin Euro'luk bu maliyeti karşılıyor. İlk bir yıldaki bütün tedavi ücretini de sağlıyor. Çocukların bunu taktırabilmeleri için işitme cihazının işe yaramaması ve her 2 kulağın da sağır olması gerekiyor. Kulak ameliyatla takıldıktan 3 hafta sonra, duymaya, birkaç hafta sonra ise, konuşmaya başlıyorlar. Biyonik kulak eskiden porselendi ve kırılıyordu. Artık silikondan yapılıyor yani sağlam. Çocuklar bu cihaz ile duygusal bir bağ kuruyor. Akşam cihazını öpüp, başının ucuna koyanlar var. Cihazı oyuncakları, hatta arkadaşları zannediyorlar.
Haberin fotoğrafları