kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sivil toplum andıcına 'mantıksızlık' tepkisi

Barış ERDOĞAN / HABER MERKEZİ
Avrupa Birliği ve ABD'den destek alan sivil toplum örgütlerinin andıçlanması ile ilgili tartışmalar sürüyor. Açık Toplum Enstitüsü Başkanı Hakan Altınay "Temelsiz komplo teorilerinin geldiği nokta, en geniş hayalgücü sınırlarını bile zorluyor" dedi..
Türk Silahlı Kuvvetleri içinde hazırlanan ve Avrupa Birliği-ABD'den destek alan sivil toplum örgütlerinin rapor edildiği andıç belgesiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Sivil kesimin önde gelen isimleri, devletin kurumlarının asli görevlerinin dışına çıkmasının geçmişte olumsuz sonuçlar yarattığının altını çizerken görüşlerini şöyle dile getirdiler:

Hakan Altınay (Açık Toplum Enstitüsü): Açık Toplum Enstitüsü, pek çok kişinin bildiği üzere, yatırımcı George Soros'un kurduğu ve kaynaklarını sağladığı uluslararası bir kuruluş. Soros, bu güne kadar vakıflarına, 6 milyar dolar civarı bir para aktardı. Soros, alışık olduğuz zenginlerden farklı, sıradışı biri olduğu için etrafında soru işaretlerinin oluşması bir noktaya kadar anlaşılabilir birşey. Ancak temelsiz komplo teorilerinin bugün geldiği nokta, en geniş hayalgücü sınırlarını bile zorlamakta."

'OLUMSUZ SONUÇLAR YARATIR'
Prof. Dr. Eser Karakaş (Bahçeşehir Üniversitesi):
TSK'nın asli görevinin yurttaşların ödedikleri vergiler karşılığında yine o yurttaşlara dış güvenlik hizmeti üretmek olması gerekir. Bu asli ve evrensel görev çerçevesi dışına her çıkış TSK için geçmişte, çok olumsuz sonuçlar yarattı.

Prof. Dr. Mehmet Altan (İstanbul Üniversitesi): Bu çalışmanın illegal olup olmamasından öte daha da endişenlendiren şey düzeyin, mantıksızlığın bu hale gelmiş olması. Sonunda Türk ordusunun kurmay olmayan bütün personelini de mi andıçlayacaklar. O düzeydeki birilerinin savaşa girdiğini düşünebiliyor musunuz? Demokrasiden çoktan kopulmuştu şimdi akıldan da kopuluyor.