kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkler radara girmek istemedi, yakıttan 'mecburen' tasarruf etti

Yakıt tasarrufu araştırması Türk sürücülerin % 43'ünün farkında olmadan veya istemeyerek tasarruf yaptığını ortaya çıkardı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Türkler radara girmek istemedi, yakıttan 'mecburen' tasarruf etti
11 ülkede gerçekleştirilen yakıt tasarrufu araştırması Türk sürücülerin yakıt tüketimi konusundaki profilini ortaya çıkardı. Araştırma Türkiye'de sürücülerin yakıt tasarrufu konusunda bilgili olmadıklarını ortaya koysa da 100 sürücüden 43'ünün farkında olmadan yakıt tasarrufu yaptığını ortaya çıkardı. Türkler kendilerine has sürüş tarzıyla bu tasarrufu 'istemeyerek' sağlıyor. En fazla kullanılan yakıt tasarrufu yöntemi ise hız limitlerine uymak. Yani radara girip cezai işleme tabii tutulmak istemeyen Türk sürücülerin yaptığı zorunlu yavaşlama en fazla kullanılan yakıt tasarruf tedbiri oldu.

DEPODA HOLLANDA GİBİYİZ
Shell'in küresel çapta yakıt tüketimi ve tasarrufu eğilimlerini belirlemek amacıyla aralarında Avustralya, Hong Kong, Filipinler, Şili, Malezya, Singapur, Danimarka, Hollanda, İngiltere, Almanya ve Yeni Zelanda'nın olduğu toplam 11 ülkede gerçekleştirdiği araştırmaya Türkiye de dahil oldu. Türk tüketicisinin durumu diğer ülkelerle karşılaştırıldığında ortaya ilginç sonuçlar çıktı. Buna göre, yakıt tasarrufunda alınan önlemler ve 'gereksiz sürüşü azaltan' sürücülerin oranının, Türkiye ile Hollanda'da benzer olduğu görüldü. Alınması gereken önlemleri 'bilmeyen' sürücülerin oranı ise Türkiye'de, diğer Avrupa ülkelerinden fazla çıktı. Bu konuda Türkiye Hong Kong ve Singapur gibi Asya ülkeleriyle benzerlik taşıyor. Dünyada motorlu araç sahiplerinin yüzde 59'unun yakıt tasarrufu konusuna kuşkuyla baktığı, yüzde 41'inin ise bu konuda istekli olduğu belirlendi. Türkiye'de ise yakıt tasarrufuna kuşkuyla bakanların oranı yüzde 62 iken, isteklilerinin oranı ise yüzde 38. Dikkate değer bir sonuç da, Türkiye'de yakıt tasarrufuna ekonomik koşullar nedeniyle sıcak bakıldığı, çevresel duyarlılığın ise dünyaya kıyasla daha az seviyede olması.