kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Doğan, Vatan'ın zararını sermayesini artırarak yatırımcıya ödettirecek

Doğan'ın 68 milyon YTL zararla satın aldığı Vatan'ın sermayesi 62 milyon YTL artırılacak. Bu para halka açık Doğan Gazetecilik'in kasasından çıkacak..
Doğan Gazetecilik, Vatan gazetesini 18 milyon dolara satın aldı. Ancak Doğan, Vatan'ı 53,4 milyon YTL geçmiş yıllar ve 14,7 milyon YTL dönem zararı ile devraldı. Yani 18 milyon doların yanısıra Vatan, Doğan'a 68 milyon YTL zararla geldi. Peki yüzde 41'i halka açık olan Doğan Gazetecilik, bu geçmiş yıllar zararını nasıl kapatacak. Önceki gün borsaya yaptığı açıklamaya göre Doğan Gazetecilik, Vatan'ın sermaye artırımına katılacak. Sermaye artırımı ile sağlanan kaynak Vatan'ın finansal yapısını güçlendirecek. Doğan Gazetecilik, yüzde 99.99 oranında sahibi olduğu bağlı ortaklığı Bağımsız Gazeteciler Yayıncılık'ın (Vatan gazetesinin sahibi) sermayesinin yüzde 775 oranında artırımına iştirak edecek. Böylece 68 milyon YTL zararı olan Vatan'ın sermayesi yaklaşık zarar tutarında artırılmış olacak. Yani Bağımsız Gazeteciler Yayıncılık'ın sermayesi 8 milyon YTL'den 70 milyon YTL'ye tamamı nakden karşılanmak suretiyle yükseltilecek. Böylece halka açık Doğan Gazetecilik'in kasasından Vatan'a 62 milyon YTL aktarılmış olacak. Vatan'ın sermayesi artırılırken borsadaki küçük ortaklara da dolaylı yoldan kabarık bir fatura çıkacak. Çünkü 62 milyon YTL'lik sermaye artırımı borsada değeri 220 milyon YTL olan Doğan Gazetecilik'in ederinin üçte birine denk geliyor. Ve halka açıklık oranı yüzde 41 olan şirkette bunun küçük yatırımcılara düşen parasal bedeli de 25 milyon YTL'yi buluyor.

AKTİFLERDEN ÖDENİR
Elbette bu parayı yatırımcılar cebinden çıkarıp nakit olarak ödemeyecek. Ancak para Doğan Gazetecilik'in aktiflerinden karşılanacak. Yani halka açık şirketten para çıkışı olacak. Böyle yüklü bir meblağı Doğan Gatetecilik kendi karşılayabileceği gibi ana ortağı Doğan Yayın Holding'ten de borçlanabilir. Ve Vatan'ın sermaye artırımı Doğan Gazatecilik bilançosunda ortaklara borç olarak kaydedilebilir. Ancak bu da yine halka açık olan Doğan Yayın Holding'in kasasından para çıkışı yaşanabileceğini gösterir. Ancak şirketten bu yönde resmi bir açıklama yapılmadı. Doğan Gazetecilik 2007'yi 2006'daki 1 milyon YTL'lik zararın ardından 6 milyon YTL kârla kapattı. Şirketin 2007'de Dönen Varlıkları toplamı 184 milyon YTL düzeyinde. Şirketin 34 milyon YTL kısa vadeli borcu, 3 milyon YTL de uzun vadeli yükümlülüğü bulunuyor.
Haberin fotoğrafları