kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Aynı film, aynı final!

Bugün yazının başlığına takılın. Aynı film aynı final! Yıllardır karşımıza dikiliyor. Türkiye kötü, siyaset tıkandı. Medya karamsar.
Enflasyonun çift haneye çıktığı, Standart and Poor's'un (S&P) 'siyasi risk var' diye altı yıl sonra kredi görünümünü 'negatife' çevirdiği bir günde piyasada güller açıyor.
Heyhat!.. Yabancı payının yüzde 70'i geçtiği İMKB duruşunu bozmuyor. Kafamız karışıyor.
Galiba birileri bu ülkeye kötülük yapıyor. Kaleyi içten vuruyor. Türkiye'de siyaset yapma hevesine kapılanlar Türkiye'ye korku salıyor.
Uyanık olalım. Negatife dönen kredi görünümünün perde arkasını iyi analiz edelim. S&P, bir kredi derecelendirme şirketi. İşi, objektif analiz yapmak. Doğru gerekçelerle doğru karar verebilmek.
Ama S&P ne yapıyor?
ABD'nin beşinci büyük yatırım bankası iflas bayrağını çekmiş, dünyanın en büyük bankalarından biri 20 milyar dolar kaybetmiş, değil, not indirmek, kılını bile kıpırdatmıyor. Öküzün trene baktığı gibi bakıyor!
Ama iş Türkiye'ye gelince, kendini kaybediyor. Uzmanları, 'Kırkpınar ağası' gibi poz verip, "Kendinize gelin, canınızı yakarız!" diye Türkiye'ye aba altından sopa gösteriyor. Batık bankaların rütbesini sökmeye korkan S&P, açık açık 'ülke ve şirket ayrımcılığı' yapıyor.
Ayıp ayıp...
Kredi notunun negatife çevrilmesi Türkiye'yi iki noktada bağlayacak.
İlki; Bu ay 12.5 milyar YTL itfası olan Hazine Müsteşarlığı çok daha pahalıya borçlanacak. İkincisi; Türkiye ve Türk şirketleri değerlenmişti, şimdi Türkiye ucuzlayacak, değer yitirecek. Peki, bu durumda Türkiye'ye gelen fonlar ne yapacak? İnanın olayı seyredecekler. Niye mi?
Bakın, 2007 yılı World Bank verilerine göre, Türkiye'de 200 milyon dolar ve üzerinde yatırım yapan 16 fon var. Bu 16 fon kolay kolay Türkiye'yi terk etmiyor. 3 ile 200 milyon dolar arasındaki 176 fon ise çoğunlukla hedge fon, kârı görünce satışı tercih ediyor. Büyük fonların çalışma stratejisi belli. Öncelikle gidecekleri ülkede 5 yıllık bir yatırım süresi öngörüyorlar. Arkasından da en az o ülke ile ilgili beş adet siyasi risk içeren senaryo satın alıyorlar.
Diyeceksiniz ki, "Siyasi risk senaryosunu kim hazırlıyor, analizini kimler yapıyor?" Üç yabancı şirket, World Bank, Eurasia ve ICRG İnt. pazarda kıran kırana mücadele ediyor.
Ancak dün itibariyle bir Türk şirketi pazara girdi.
Adı, 'S' Information Consulting. Siyasi istikrar endeksi yayınlıyor. İsteyen Matriks Data Dağıtım'dan S'i izleyebilecek.
S Information Consulting, 1996'da ilk model çalışmasına başladı. 2004'ten bu yana model üzerinde veri denemesi yaptı. Ortaya gerçekçi ve özgür bir Türkiye modeli çıktı. Şükürler olsun, Türkiye'nin ruhu özgür... S&P ise ruhunu paraya teslim etmiş...
Dikkatinize!..