kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Krizle yere serilen devleri Türk büyükleri solladı

Forbes'in dev şirketler sıralamasında yer alan İş Bankası ve Akbank, UBS ve Merrill Lynch'i geride bırakırken Turkcell'den 'yükselen yıldız" olarak söz edildi..
ABD'li ekonomi dergisi Forbes, her yıl geleneksel olarak hazırladığı "Dünyanın en büyük 2 bin şirketi" sıralamasını duyurdu. ABD'de yaşanan mortgage krizi nedeniyle sıralamada önemli değişiklikler yaşanırken, özellikle Asya'nın yükselen ekonomilerine mensup şirketlerin sıralamada üst sıralara yükseldiği gözlemlendi. Bu arada Forbes'un listesinde geçen yıl yer alan 11 Türk şirketine bu yıl 3 şirket daha eklendi. Türk şirketlerin sıralamasında İş Bankası ilk sırada yer aldı. İş Bankası dünyanın en büyük 2 bin şirketi arasında ise 371'inci basamakta yer aldı. İş Bankası'nı 384'üncü sırada yer alan Akbank ve 405'inci basamaktaki Garanti Bankası izledi.

DEVLER GERİDE KALDI
Forbes'un sıralamasına bu yıl ilk defa giren diğer Türk şirketlerinden Halkbank 893, Erdemir bin 424 ve Ford Otosan ise bin 844'üncü basamakta yer aldı. Dünya piyasalarında yaşanan finans krizi nedeniyle zor günler geçiren Avrupa'nın en büyük finans kuruluşu İsviçreli UBS ve Wall Street'in devlerinden ABD'li Merrill Lynch, İş Bankası ve Akbank'ın gerisinde kaldı. Sıralamada 879'uncu basamakta yer alan Turkcell'den ise "dünya piyasalarının yükselen yıldızı " olarak söz edildi. Dünya ekonomisinde yaşanan büyüme Forbes'un her yıl duyurusunu yaptığı dünyanın en büyük 2 bin şirketi listesine de yansıyor. 2004 yılında 51 ülkeden 2 bin şirketin yer aldığı listede bu yıl 60 ülkeden şirketler yer aldı.

72 MİLYON İNSAN ÇALIŞIYOR
Dünya ekonomisinde yaşanan hareketlenmeye paralel olarak şirketlerin finansal rakamları da her yıl önemli oranda yükseliyor. Forbes'un son sıralamasına göre listede bulunan şirketlerin toplam ciroları 30 trilyon doları geçerken şirketlerin elde ettikleri kâr ise 2.4 trilyon dolara ulaştı. Dünya piyasalarında yaşanan dalgalanmalar şirketlerin hisse değerlerini ciddi oranlarda düşürse de sıralamada bulunan 2 bin kuruluşun piyasa değerleri 39 trilyon dolarla rekor seviyeye ulaştı. Toplam 72 milyon insanın çalıştığı şirketlerin net aktifleri ise 119 milyar dolar.
Haberin fotoğrafları