kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Denizdibi rasathanesi depremi bildirecek

Recai KÖMÜR İSTANBUL
Deprem için dünyanın en gelişmiş gözlem teknolojisi Marmara'ya geliyor. Denizdibi rasathaneleri ve gözlem istasyonlarıyla 40 farklı noktada hareketlilik takip edilecek..
İLİŞKİLİ HABERLER
Denizdibi rasathanesi depremi bildirecek
Türk Telekom ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Marmara Denizi ve güney kısmındaki sismik istasyon boşluğunu ortadan kaldıracak ve Marmara Denizi'ndeki hareketleri ilk defa deniz dibinden gözlemleyecek dev bir projeye imza atıyor. "Sismik Veri İletim Platformu -sVİP" adlı proje ile depremlerin dış merkezi ve büyüklüğünün daha sağlıklı bir şekilde tespit edilmesi, gerçek zamanlı veri takibi sayesinde bir bilgi bankası oluşması ve topluma daha hızlı ve güvenilir bilgilerin sunulması hedefleniyor.

TSUNAMİYİ ERKEN BİLDİRECEK
Marmara Denizi bu projenin ardından bilim adamları tarafından izlenebilir ve incelenebilir hale gelecek. Depremin yanı sıra sıcaklık, basınç ve deniz dibi akıntısı ölçülebilecek. Ayrıca olası Marmara depremi sonrasında oluşabilecek bir tsunaminin erken uyarısını yapabilecek kapasiteye erişilmiş olacak. Her aşaması Türk bilim adamları ile Türk şirketlerinin uzmanlığı ve ekipmanlarıyla gerçekleştirilen "Sismik Veri İletim Platformu -sVİP" projesi sayesinde Ulusal Veri Bankası oluşturularak toplanılan tüm verilerin ulusal veri olarak kullanılması sağlanacak.

2009 SONUNDA TAMAMLANACAK
Projenin dün yapılan tanıtım toplantısında Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Altay, "Yüksek bir depremsellik potansiyeli olan Marmara Denizi'ndeki fayların ve tsunami olasılığının, ileri teknolojilerle donatılmış deniz dibi istasyonlarıyla yakından izlenerek çok değerli bilgilerin elde edileceği projemizin başarılı olacağından şüphemiz yok" dedi. Altay, projenin 2009 yılı sonunda tamamlanacağını kaydetti. Türk Telekom Pazarlama Direktörü Erem Demircan ise, "Türk Telekom olarak henüz dünyada bile çok yaygınlaşmamış ve mevcut olan en ileri teknolojiyi içeren bu sisteme sahip olan ender ülkelerden birisinin Türkiye olmasını sağladığımız için gurur ve mutluluk duyuyoruz" şeklinde konuştu.