kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dava fiyatlandı, dolar 1.34'e çıktı, borsa 15 ay geriye gitti

AKP hakkındaki kapatma davasının kabul edilmesinden sonra dolar 1.34 liraya kadar yükselirken, borsa yüzde 1.2 değer kaybetti. Bono faizleri yüzde 18.60'a yükseldi..
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın AKP hakında açtığı davanın Anayasa Mahkemesi tarafından kabbul edilmesinden sonra piyasalar hareketlendi. Kapatma davasını fiyatlandıran piyasalar dün dalgalı bir geçirirken, kararın açıklanmasının ardından borsa 38 bin 178 puana kadar gerileyerek, son 15 ayın en düşük seviyelerine geriledi. Dolar 1.34 liraya kadar yükselirken, bono faizleri de yüzde 18.60'a tırmandı. Geçtiğimiz hafta sağduyu çağrılarına olumlu cevap alamayan piyasalar yeni haftaya Anayasa Mahkemesi'nin kararına odaklanarak başladı. Sabah saatlerinde dolar 1.3188'e kadar yükselirken, borsa da yüzde 2.5 değer kaybetti. Öğleden sonra Anayasa Mahkemesi'nin açıklaması ile borsada kayıplar artarken, Türk Lirası da dolar karşısında kan kaybetti. İlk tepkiler borsadan gelirken, satış dalgası ile İMKB- 100 endeksi açıklamanın ilk dakikalarında yüzde 3.5'e kadar geriledi. Ancak hisse senedi piyasası gün içinde kayıplarını azalttı. Endeks dün yüzde 1.23 değer kaybederek, 39 bin 15 puana kadar geriledi. Borsa en son 2007 Ocak'ta yani 15 ay önce bu seviyelerde idi.

FAİZ YÜZDE 18.60'A YÜKSELDİ
Güne 1.30 lira seviyesinden başlayan dolar, dün dalgalı bir seyir izledi. Gün içinde 1.32 liraya kadar yükselen ve sonra 1.30'lu seviyelere gerileyen dolar dün Anayasa Mahkemesi kararı ile yeniden yükselişe geçti ve bankalararası piyasada 1.31 lirayı geçti. Dolar, Londra piyasası valörlü işlemlerde ise dün 1.34 lirayı gördü. Türk Lirası'nın dünkü değer kaybı yüzde 3 oldu. 7 ekim 2009 tarihli gösterge niteliğindeki tahvilin bileşik faizi dün yüzde 18.60'ya yükseldi.

AB'DE REKOR ENFLASYON
Avrupa bankacılık sektöründe ilk çeyrek zararlarının büyüyeceğine yönelik endişelr ile Avrupa borsaları ortalama yüzde 0.5 değer kaybederken, Avrupa Bölgesi'nde enflasyonun mart ayında yüzde 3.5 ile rekor seviyeye çıkması de Avrupa'da görünümü bozdu. Bankacılık hisseleri öncülüğünde Avrupa borsaları düşüşe geçti. Uluslararası finans krizinin şiddetiri artırarak devam edeceği beklentisi ve İsviçreli UBS'nin ilk çeyrekte 11 milyar dolarlık daha zarar zarar yazacağı söylentileri de moralleri bozdu. ve banka hisseliri yüzde 2.5 düştü.