kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Muhalefetten hükümete sosyal güvenlik eleştirisi

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Muhalefetten hükümete sosyal güvenlik eleştirisi
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasasında değişiklik öngören tasarının görüşmelerine Meclis Genel Kurulu'nda başlandı. Muhalefetten ise hükümete sosyal güvenlik konusunda sert eleştiriler geldi.

Meclis Genel Kurulu'nda kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan sosyal güvenlikle ilgili tasarının görüşmelerine başlandı. Tasarı temel kanun olarak görüşülürken, gruplar adına ilk sözü de MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır aldı. MHP olarak her vatandaşın sosyal güvenlik ve sağlık hizmetlerinden yararlanmasını, vazgeçilmez temel bir insan hakkı olarak gördüklerini ifade eden Şandır, "Sosyal güvenlik sisteminin bu gün geldiği durumdan sorumlu olanlar, bu güne kadar Türkiye'yi yöneten siyasi iktidarlardır yani devlettir. Faturayı çalışan kesimlere kesmek, bedeli onlara ödetmek doğru olmaz, hak olmaz. Getirilmek istenen Sosyal Güvenlik Yasası ile 65 yaşında emekli olunması Harita ve Kadastro Mühendisleri için de ölene kadar çalışmak ve mezarda "emekli' olmak anlamı taşımaktadır" dedi.

"MİLLETİN ASLINA DAYAK, VEKİLİNE KIYAK..."

Şandır konuşmasında, sosyal güvenlik ve sağlık hizmetleri konusunda milletvekili ile vatandaş arasındaki farklılıkları da sıraladı. Milletvekillerinin gaziler gibi yüzde 20'yi bulabilen "özel hastane farkı'nı ödemediğini, bunun yanı sıra ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesinde her vatandaştan alınan katkı payını da ödemediğini belirten Şandır, vatandaşın ise bunları ödemek durumunda olduğunu söyledi. Emekli milletvekilleri ve ailesinin sağlık giderlerinin TBMM bütçesinden karşılandığını, diş tedavisinde implant bedelinin tamamının yine TBMM'ce ödendiğini belirten Şandır, vatandaşın ise tamamını cebinden ödemek durumunda olduğunu kaydetti. Şandır, emekli maaşlarını eleştirirken de, "milletvekilleri ayda 4.129 YTL emekli aylığı alıyor. Milletin aslına ise bu tutarda bir emekli aylığı hayal. Milletvekilleri, milletvekilliği görevi sürerken, milletvekili olarak ücret ve ayrıca emekli aylığını aynı anda alabiliyorlar. Bu arada milletvekilliğinde iki yılı dolduranlar emeklilikle ilgili diğer koşulları taşıyorlarsa, milletvekili emeklisi olup, aynı anda hem milletvekili maaşı hem de milletvekili emekli aylığı alabiliyorlar. Milletin aslı; kamuda çalışanlar hizmet süreleri 40 yıl bile olsa, hem ücret hem de emekli aylığı alamıyorlar. Çalışırken ücret, emekli olduklarında da emekli aylığı alabiliyorlar. Milletin aslına dayak, vekiline kıyak gibi bir şey. Peki niye böyle diye soranlar olabilir. Haklınız. Ancak bu sorunun muhatabı biz değiliz; vekillerinize sormanız gerekiyor." diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU: BAŞBAKAN TASARININ TEK SATIRINI BİLE OKUMADI


CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ise Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, tasarıyla vatandaşın kazanılmış haklarının elinden alınacağını söyledi. Başbakan Erdoğan'ın tasarının tek cümlesini bile okumadığını, bunu ispatlayabileceğini belirten Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın sendikacılara yönelik "yalan söylüyorlar" sözlerinin ise en büyük gafı olduğunu kaydetti. Kılıçdaroğlu, tasarının Genel Kurul'a indikten sonra sosyal taraflarla görüşüldüğünü, adeta işçi ve memurun sokağa inmeye davet edildiğini savunarak, Erdoğan'ın "ben de işçi emeklisiyim" sözünü eleştirdi. Erdoğan'ın işçi değil milletvekili emeklisi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, Başbakan'ın 2000 yılında emeklilik için SSK'ya başvuruda bulunduğunu ancak 2003 yılında kaydını Emekli Sandığı'na aldırdığını bildirdi. Kılıçdaroğlu, tasarıyla emeklilerin ikinci sınıf vatandaş haline getirildiğini de söyledi.

DTP'Lİ KIŞANAK: TASARI GERİ ÇEKİLMELİ

DTP grubu adına konuşan DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak ise reform adı altında yapılan düzenlemelerin, sermaye için dikensiz gül bahçesi yaratırken emekçilere sadece sınırsız sömürülme hakkı tanıdığını söyledi. Yasa tasarısını kabul edilemez bulduklarını ifade eden Kışanak, tasarının Anayasa Mahkemesi'nden dönme ihtimalinin yüzde yüz olduğunu savundu. Kışanak, "Sosyal güvenlik harcamalarını kara delik olarak gören, sosyal güvenlik kurumlarını işletmeye dönüştüren, sosyal hakları "gelir arttırıcı gider azaltıcı" bir finansman anlayışıyla kısıtlayan, sağlık hakkını piyasanın insafına terk eden, kadınların çalışma hayatından geri çekilmesine neden olabilecek hükümler taşıyan bu yasa derhal geri çekilmelidir" diye konuştu.

(ANKA)