kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sosyal güvenlikte son şans

Yeni Haber
TBMM Genel Kurulu'nda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapan tasarının görüşmelerine başlandı.

Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı Meclis'de Sosyal Güvenlik Reformu, 18 yaşını dolduranlara son bir şans tanıyor. Yasa yürürlüğe girmeden 1 gün bile önce sigortalı olanlar, sisteme sonra girenlerden %10 fazla emekli maaşı alabilecek.

10 YIL YÜKSEK HESAPLANACAK

Yasa yürürlüğe girmeden önce bir işte çalışanlar, ilk 10 yıllık çalışma süresini dolduruncaya kadar çalıştıkları her yıl için yüzde 3 aylık bağlama oranına tabi olacak. 10'uncu yılın ardından ise bu oran yüzde 2'ye düşecek. Yani, 9 yıldır sigortalı olan bir işçi, yasa çıktıktan sonra 1 yıl daha eski sistemden yararlanacak. Yasa yürürlüğe girdikten sonra ilk kez sigortalı olanlar ise doğrudan yüzde 2'lik orana tabi olacaklar. Ancak, yasa çıkmadan 1 gün bile önce sigortalı olanlar 10 yıllık süreç nedeniyle kazançlı çıkacak.

20 YIL ÇALIŞAN 20 YIL MAAŞ BEKLEYECEK

Sosyal Güvenlik Reformu'nda prim gün sayısı düşmesine rağmen emekli yaşı düşmediği için 20 yıl çalışıp emekli olma hakkını kazananlar uzunca bir süre maaş yolu bekleyecek. 25 yaşında işe başlayan bir çalışan prim ödeme gün sayısının 9 binden 7 bin 200'e inmesi ile 20 yıl çalışarak emekli olma hakkı elde edecek. Ancak emekli maaşının bağlanabilmesi için 65 yaşına kadar beklemek zorunda.


GENEL KURUL'DA GÖRÜŞÜLÜYOR

TBMM Başkanvekili Meral Akşener'in başkanlığında toplanan Genel Kurulda, gündemdışı konuşmaların ardından, ''temel kanun'' olarak görüşülen tasarının tümü üzerindeki görüşmelere geçildi. Tasarı üzerinde ilk sözü MHP grubu adına Grup Başkanvekili Mehmet Şandır aldı.

Tasarı, 6 bölüm halinde görüşülecek. Tasarının 1. bölümü, 1 ile 30. maddelerden, 2. bölümü 31 ile 60. maddelerden, 3. bölümü 61 ile 66. maddelerden, 4. bölümü 67 ile 74. maddelerden, 5. bölümü 75 ile 84. maddelerden, 6. bölümü ise 86 ile 96. maddelerden oluşuyor.


SENDİKALARIN 65 YAŞ SIKINTISI

Öte yandan DİSK, emeklilikte 65 yaş sınırının kaldırılmasına ilişkin talebin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca kabul edilmediğini hatırlatarak, prim gün sayısının düşürülmesinin, 65 yaş koşulu kaldırılmadığından somut bir kazanım anlamına gelmeyeceğini kaydetti.

DİSK'ten yapılan açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile 24 Mart'ta görüşüldüğü ve Emek Platformu'nun Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS)'na yönelik taleplerinin yeniden değerlendirildiği hatırlatıldı. Görüşme kapsamında kabul edilen ve edilmeyen talepler olduğu belirtilen açıklamada, bu taleplere ilişkin bir değerlendirme yapıldığı kaydedildi. Açıklamada, emeklilik yaşının kadınlar için pozitif ayrımcılık gözetilerek 58, erkekler için de 60 yaş olması talebinin Bakanlık tarafından kabul edilmediği dile getirilerek, "Buna karşın, 9 bin gün olan prim ödeme gün sayısının, 7 bin 200 güne indirilmesi, Bakanlıkla yapılan görüşmede kabul edilmiştir. Prim gün sayısının düşürülmesi, 65 yaş koşulu kaldırılmadığından somut bir kazanım anlamına gelmemektedir" denildi.

Açıklamada, Bakanlıkla yapılan görüşmede emekli aylıkları ve bağlanacak diğer aylıkların hesaplanmasında kazançların güncellenmesinde kullanılacak "güncelleme katsayısı"na refah payının yüzde 30 yerine yüzde 100 olarak yansıtılmasına yönelik talebin kabul edilmediği ifade edildi. Bu talebin reformun gerekçelerini ortadan kaldıracak nitelikte olduğunun öne sürülerek kabul edilmediği söylenen açıklamada, "Bu hesaplamada ulusal gelir artışının neden yüzde 30'unun alındığı sorusunun yanıtı, sosyal devlet ve gelirin adil dağılımını gerçekleştirmeyi amaçlayan bir anlayışı yansıtmaktan uzaktır. Bu durum, Anayasa Mahkemesi'nin, aylıkların güncellenmesinde refah payının gözetilmesi gerektiğine ilişkin iptal gerekçesine açıkça aykırıdır" denildi.


"AYLIKLARIN ALT SINIRI OLARAK ÖNERİLEN ORAN DA KABUL EDİLMEDİ"

İş kazası ve meslek hastalıkları sonucu sakat kalanlara ödenecek gelirin aylık tutarına uygulanması talep edilen alt sınırın kabul edilmediğine dikkat çekilen açıklamada, aylıkların alt sınırı olarak önerilen oranın da kabul edilmediği ifade edildi. Açıklamada, bağlanacak aylık ve gelirlerin alt sınırının sigortalı ve geçindirmekle zorunlu olduğu aile fertlerinin asgari ölçülerde geçimlerini sağlayacak yeterlilikte olması gerektiği belirtilerek, emekli aylıklarının yükseltilmesinde, enflasyon oranı ile birlikte, önceki yıl gerçekleşen refah payının da dikkate alınması talebinin de kabul edilmediği dile getirildi.

Bu arada Emek Platformu kuruluşları arasında 65 yaş çatlağı ortaya çıktı. Emek Platformu sözcüsü Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu 65 yaşla ilgili tabanda sıkıntı olup olmadığı konusunda, bunun teşkilattan teşkilata değiştiğini belirterek, kendi teşkilatında bir sıkıntı olmadığını söylerken, Türkiye Tabipler Birliği Gencay Gürsoy "Bizim teşkilatımızda bir rahatsızlık var. Oradan çıkan açıklama gerçek bizi yansıtan bir mesaj değildir" dedi.

Emek Platformu Bileşenleri Başkanları toplandı. Toplantı öncesinde açıklama yapan Emek Platformu sözcüsü Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası yasa tasarısı ile ilgili üç dört aydır mücadelelerin devam ettiğini söyledi. Kumlu, nihai sonucun pazartesi günü yapılan 5-6 saate yakın görüşme sonucunda paylaşıldığını anımsatarak "Emek Platformunu tespit etmiş olduğu eksikliklerin bir kısmının mutabakatla çözdük. Bazı maddelerde de mutabakat sağlayamadık. Bunlarla ilgili gelişmeleri yasa tasarısının Meclis genel kurulunda görüşülmesi esnasında takip edeceğimizi açıklamıştık" dedi. Bunun üzerine tekrar Emek Platformu bileşenleri ile bir araya geldiklerini ifade eden Kumlu gelişmeleri değerlendireceklerini söyledi.

Kumlu "Ne yapabilirizi değerlendirdikten sonra Emek Platformu başkanları ile birlikte kararımızı verip ona göre yol haritamızı çizip konuyu takip edeceği" dedi.

Açıklamanın ardından basının soruların yanıtlayan Kumlu, emeklilik yaşı eleştirilerine platformda tartışacaklarını kaydetti. Emek Platformu bileşenleri başkanlarının zaman zaman yanlış değerlendirmeleri olduğunun altını çizen Kumlu mutabakat sağlayamadığımız emeklilik yaşı, güncelleme katsayısı ve fiili hizmet zammında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in genel kurul aşamasında yardımcı olacağına inandıklarını dile getirdi.

Bir gazetecinin "Mutabakat sağlanamayan konularda Bakan Çelik bir işaret verdi mi?" sorusu üzerine Kumlu "Hayır. Öyle bir şey olsaydı zaten bu konuyu çözerdik. Zaten mutabakat sağlanamayanları açıkladık. Mutabakatta sağlanamayan hususlar önerge ile düzeltilecek" dedi.

Diğer bir gazetecinin "Tabanda 65 yaş emeklilik ile ilgili sıkıntılar var mı?" sorusu üzerine Emek Platformu sözcüsü Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu teşkilattan teşkilata bunun değiştiğini belirterek kendi teşkilatında bir sıkıntı olmadığını söyledi.

Bunun üzerine Türkiye Tabipler Birliği Gencay Gürsoy araya girerek "Bizim teşkilatımızda bir rahatsızlık var. Oradan çıkan açıklama gerçek bizi yansıtan bir mesaj değildir" dedi.