kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Emek Platformu'ndan Genel Kurul'da "lobi" kararı

ANKA
Yeni Haber
Sosyal Güvenlik ve Genel sağlık Sigortası'nın Meclis Genel Kurul'unda görüşülmeye başladığı saatlerde Emek Platformu Bileşenleri Başkanları da bir araya geldi. Emek Platformu sözcüsü Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, aktif olarak bu süreci izleyeceklerini belirtti. Kumlu, Meclis'te grup başkan vekilleriyle görüşerek lobi yapacaklarını söyledi.

Emek Platformu Bileşenleri Başkanları, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortasını ile ilgili gelişmeleri değerlendirdi. Yaklaşık 4 saat süren toplantı sonrasında hazırlanan bildiriyi okuyan Emek Platformu sözcüsü Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Emek Platformu'nun 24 Mart'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılan toplantının değerlendirildiğini kaydetti. Kumlu, "Bu değerlendirmede, bakanlığın Emek Platformu'nun bazı taleplerine olumlu yaklaştığı bazı talepleri konusunda net çözümler getirmediği, kimi taleplerin ise kabul edilmediği tekrar teyit edildi" dedi.

"58-60 YAŞ EMEKLİLİKTE ISRARLIYIZ"

Emek Platformu'nun özellikle, uygulama yılı ötelenmiş olmasına rağmen 65 yaş emekliliğe karşı olduğunu vurgulayan Kumlu, Platform'un 58-60 yaş emeklilikte ısrarlı olduğunu söyledi. Bakanlığın güncelleme kat sayısına olan yaklaşımının emekli aylıklarının zaman içinde azalmasına neden olacağına dikkat çeken Kumlu, "Platform, güncelleme kat sayısının belirlenmesinde gelişme hızının yüzde 30'u yerine yüzde 100'nün dikkate alınmasını talep etmeye devam ediyor. Emeklilerde gelir ve aylıkların yıllık artışında refah payı da dikkate alınmalıdır. Ayrıca, aylık bağlama oranları da makul seviyelerde tutulmalıdır" diye konuştu.

Mevcut yasalar uyarınca fiili hizmet zammından yararlanan çalışanların bu haklardan yararlanmayı sürdürmeleri konusunda da ısrarlı olduklarını ifade eden Kumlu, Emek Platformu'nun; tasarının Meclis Genel Kurul'unda görüşülmesi sırasında aktif olarak izleyeceklerini kaydetti.

"EYLEM PLANI TARTIŞILDI"

Açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kumlu, toplantıda eylem planını da tartıştıklarını dile getirdi. Her konuyu enine boyuna konuştuklarını ifade eden Kumlu, Meclis'te, yasanın Pazartesi-Salı günü belli oranda bir yere getirileceğini belirtti. Kumlu, gelişmelere göre Emek Platformu'nun bir araya gelerek değerlendirme yapacağını kaydetti.

Bir gazetecinin, aylık bağlama oranlarında yeniden bir sıkıntı olup olmadığını sorması üzerine Kumlu, bu konuda, ilk defa işe girenlerle ilgili bir problemin olduğunu ifade etti. Kumlu, yeni işe başlayanlar için aylık bağlama oranının yüzde 2 olarak belirlendiğini anımsatarak, konuyla ilgili ısrarcı olacaklarını söyledi.

KUMLU'DAN GAZETECİLERE: "YETER, BENİ ÇOK YORUYORSUNUZ"

Pazartesi-Salı günü, seslerine "kulak verilip verilmemesine" göre ne yapılması gerektiğine karar vereceklerini dile getiren Kumlu, "Eylem mi olacak; ona buradaki ekip karar verecek. Parlamentoda grup başkan vekilleri ile görüşeceğiz. Genel Kurul'da lobi yapacağız" diye konuştu.

Bir gazetecinin; Sosyal Güvenlik Kurum'undan işçi ve işveren temsilcilerinin çekilmesinin gündeme gelip gelmediğini sorması üzerine Kumlu şu yanıtı verdi:

"Evet gündeme geldi. Ama biz sadece bazılarını açıkladık. Konuştuğumuz konuları tek tek açıklayamayız. Artık yeter, beni çok yoruyorsunuz."

"Yüzde 80-90 mutabakata vardık"
açıklamalarının hatırlatılması üzerine Kumlu, mutabakat sağlama oranının bazı teşkilatlara göre yüzde 80-90, bazı teşkilatlara göre yüzde 50 olduğunu dile getirdi. Bunun değerlendirmeye bağlı olduğunu belirten Kumlu, "Bana göre yüzde 80-90 ifadesi doğru oluyor" dedi.

TOPLANTIDA TİSK GERGİNLİĞİ

Yaklaşık 4 saat süren toplantıda, zaman zaman gergin anlar yaşandı. Emeklilik yaşında yaşanan gerginlik, 65 yaş emekliliğe kademeli olarak geçileceğinin anlatılmasından sonra sona erdi.

65 yaş konusunda Hak-İş'in ve Türkiye Tabipler Birliği'nin tabanından tepki geldiği öğrenildi. Platformda, özellikle Pazartesi günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılan toplantıya TİSK Başkanı Tuğrul Kutadgobilig'in katılması tartışıldı. 14 Mart'ta yapılan eylem öncesinde DİSK Başkanı Süleyman Çelebi'nin "Ne kadar samimi olduklarını göreceğiz" açıklamaların üzerine Hak-İş Başkanı Salim Uslu'nun tepki verdiği öğrenildi. Uslu'nun, "Kimse bizim samimiyetimizi ölçemez" dediği iddia edildi. Geçen hafta yurtdışında olması nedeniyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki görüşmelere katılmayan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ise bugün yapılan Emek Platformu toplantısında yerini aldı.