kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Kitaplarım İngilizce'ye çevriliyor. Bir yıl içinde yurtdışına akıl ihracatı da yapmış olacağız. İngilizce'den de diğer dillere çevrilecek.

Türkiye'deki her yüz kişiden 1'i benim adamım

BELGİN ÇOBAN
BELGİN ÇOBAN
Mümin Sekman'ın yeni kitabı 'Limit Sizsiniz' 7 günde 70 bin sattı. Sekman iddialı: 8 kitabın toplam satış rakamı 800 bin. Seminerlere katılan 60 bin kişi var. Yani Türkiye'de her yüz kişiden biri benim adamım!..
Hatırlarsanız; 'Her Şey Seninle Başlar' isimli kitabı iki yılda 500 bin satmıştı. Hatta geçtiğimiz kasım ayında bu başarı üzerine, kitabı eline alan okur sokağa çıkıp diğerini selamlamak için sözleşmişti de... 16 Kasım'da Türkiye'de ilk kez bir kitabın okurları sokakta selamlaşacaktı ki, talihsizlik, o gün yağmur yağdı; ancak otobüslerde ya da kapalı alanlarda tesadüfler yaşanabildi... Neyse... Hülya Avşar ve Seda Sayan'ın programlarında tanıttığı, Tamer Karadağlı'nın çok şey öğrendiğini söylediği, Deniz Akkaya'nın modellik yaptığı 'Her Şey Seninle Başlar' kitabının yazarı kişisel gelişim uzmanı Mümin Sekman; yeni kitabı 'Limit Sizsiniz' ile yeniden gündemde... Sekman, "Bu kitap 'Her Şey Seninle Başlar'ı geçemez! Artık o bir klasik oldu" dese de 'Limit Sizsiniz' ilk 7 günde 70 bini devirdi ve üçüncü sıradan 'çok satanlar'a girdi.

TOPLAMDA 800 BİN...
Türkiye'de 'kişisel gelişim uzmanı' titrini ilk kullanan kişi olduğunu belirten Sekman, dokuzuncu kitabında da 'başarılı olmak' konusunu irdeliyor. Kafayı başarılı olmaya taktığını, "İnsanların başarılı olması için bilgiyi üreten bir aracım ben!" diyerek bu konuda kaba tabirle 'kullanılmak' istediğini belirten Sekman yeni kitabında da altını çiziyor: "Bugün Türkiye'de herhangi bir caddede yürürken, karşınızdan gelen her yüz kişiden biri benim adamım!"

* Bu çok iddialı bir laf değil mi?
Şöyle bir mantık. Sekiz kitabın toplam satış sayısı 800 bin. Bir kişi alıp, iki kişi okuyabilir... Seminere katılan 60 bin insan var. Buradan hareketle, Türkiye'de, kafasının içerisinde Mümin Sekman'ın başarıya dair fikirleri bulunan en az 700 bin insan vardır, bundan eminim.

* Peki yeni kitabınızda, bu yüz kişiden birinin bilmediği yeni ne var?
Şimdiye kadar kitaplarımda sıfırdan zirveye nasıl çıkılır, nasıl başarılı olunurun bilgisi daha çoktu. Nasıl başarılı kalınır ya da başarıyla ilk karşılaşma anında neler yaşanır, başarı şoku, şaşkınlık, egoların yönetilme zorluğu gibi konulardan söz etmemiştim. Bu anlamda yenilik var... ikincisi insanın iç dünyasıyla ilgili kişisel gelişim tekniklerinin dışında, sosyal başarı için de gerekli olan bilgilere yer verdim.

* Tabii her insanın başarılı olmak gibi bir zorunluluğu yok!
Aslında o 99 arkadaştan bir konuda benim özür dilemem gerekiyor. Bizim kitapları okuyanlar başarıya çok değer veren, başarı merkezli kişiler. Dünyadaki diğer insanları da böyle düşünüyorlar; herkesi büyük işler başarmak zorundaymış gibi düşünüyorlar ve diğer insanlara bir tür başarılı olma baskısı yapıyorlar. Başkaları üzerinden başarılı olmaya çalışma durumu beni de açıkçası çok rahatsız eden bir şey. Bu, bir tür başarı terörü uygulamalarına neden oluyor. Bu kitapta da vurguladım: İnsanlar başarılı olur, başarılı yapılamaz! Ben her seminerimin başında sorarım; kimler başarılı olmak istiyor? Seminere katılan yüz kişinin 99'u elini kaldırır...

* Oradaki bir kişi zaten sizin adamınız tabii...
Evet evet... Yani bu kadar insan başarılı olmak istiyor. Ama biri yüzde 5, öbürü 95 istiyor. Başarıyı daha az isteyen ama yetenekli biri, başarıyı daha çok isteyen ama yeteneksiz birinden daha başarılı olur.

* Yani, sizin kitaptaki formülünüze gelelim...
Başarı kelimesini ikiye böldüğünüzde baş+arı kelimelerinden oluşuyor. Baş+arı=Tutku, teknik ve cesaret... Her şey tutkuyla başlar, tekniğini öğrenmekle devam eder ve cesaretle de sonuca ulaşılır.

TOPLUM İSTİYOR
* Bu alanda guru olma yolunda mı ilerliyorsunuz?
Ben ölçülebilir başarıya inanıyorum. Guru olmak, 'Bay Başarı' denmesi, 'Başarı Düşünürü' denmesi değil, benim işlevim önemli. Ben bu toplumun ihtiyacını giderdiğim sürece başarılıyım, güçlüyüm. Toplum benden başarılı olmanın yollarını göstermemi istiyor. Ben kimseye akıl vermiyorum, fikir veriyorum. Toplamda 15 yıl 'başarı' üzerine kafa yorar, düşünür, başarılı insanlarla konuşur, araştırırsanız, otomatikman başarıyla ilgili bilginiz diğer insanlardan daha çok olur.

* Bu konuda kendinizi başarılı buluyor musunuz?
Buluyorum! Skor tabelası her şeyi gösteriyor...