kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
BELGİN ÇOBAN
kitap

Aşkın ne olduğunu Orhan Pamuk yazıyor!

Konumuz aşk... Hayatın içinde devinirken en çok duvara toslanan, nedamet yaşı dökülen konu yani... Tabii şimdi kalkıp aşk hakkında atıp tutacak değilim... Ben, edebiyatta aşktan söz etmek istiyorum... Ama başlık olarak '10 soruda edebiyat ve aşk' diye toplayacağım... Konuya ilişkin düsturum ise edebiyat dergisi Notos Öykü... Ustalarla aşkı çözme pratiği yapacağız kısaca... Buyurun... İlk soru:

'Evliliğe kutsallık veren aşktır', sözü kime ait?
Söz, 82 yaşında, "Hoşça kal Sofiya, hayatı yaşadığı yıllarla değerlendirmeli. Önümüzde kalmış birkaç ay geride kalanlarından daha değerli olabilir..." notunu bırakarak evden kaçan Tolstoy'a ait. Evliliklerinin başında Tolstoy'un yazdıklarını büyük bir zevkle temize çeken Sofiya, 48 yıllık evliliklerinin sonuna doğru Tolstoy uyuduktan sonra özel notlarını karıştırır, tanıdık kişilerle ilgili yazdıklarını sansürler olmuştu. Başka bir soru:

Gerçekten aşk nedir?
Aşık olduğumuzda, içimizde olup biten nedir? Bir adam, kendini bir kıza kaptırdığında ve de ondan karşılık alamadığında kafasından ne tür düşünceler geçmektedir? Orhan Pamuk, beklenen kitabı 'Masumiyet Müzesi'nde bu sorunun yanıtını arayacak. Roman 70'lerden günümüze, varlıklı bir adamın yoksul ve güzel akrabasına olan aşkını anlatıyor. Son bir soru daha:

Dünyanın en güzel aşk şiirleri?
Cevat Çapan'ın hazırladığı seçkide (Yürekteki Ok); Sappho'dan Baudelaire'e, Kavafis'ten Ritsos'a birçok şairin şiiri bulunuyor. Kitap, Sappho'nun şu dizeleriyle başlıyor: "Kasırga nasıl sökerse/meşeleri kökünden/ öyle sarsıyor yüreğimi aşk." Güzel değil mi? Dergideki diğer soru ve yanıtları okumalısınız...