kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çiftçilerin yeni geçim kaynağı kivi

Yeni Haber
İklim ve toprak şartlarını yeniden gözden geçiren Kastamonulu üreticilerin yeni gözdesi kivi oldu.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, köylerdeki çiftçileri bilinçlendirmek için görevlendirdiği sözleşmeli ziraat mühendisleri, çiftçilerin klasik tarımcılığın dışında yeni ürünlere yönelmesinde önemli rol oynuyor.Fındık, buğday, mısır, patates gibi tarım ürünlerinden istediği geliri elde edemeyen çiftçiler daha karlı ürünlere yöneliyor.

Kastamonu'nun Karadeniz'e kıyı ilçeleri Abana ve Bozkurt ilçelerinde deneme amaçlı dikilen kivilerden istenilen düzeyde verim alınması üzerine 150 çiftçi kivi üretimine geçiş yaptı.

Tarım il, ilçe müdürlükleri ve sözleşmeli ziraat mühendislerinin ortaklaşa gerçekleştirdiği kivicilik projesinin geliştirilmesi için Abana ve Bozkurt kaymakamlıklarının katkılarıyla Abana ilçesinde iki günlük konferans gerçekleştirildi.

Düzenlenen kivicilik toplantısında konuşan Ziraat Yüksek Mühendisi Hulusi Samancı, çiftçilere kivi meyvesinin özellikleri, yetiştirilmesi ve verimliliği konusunda bilgi verdi. Mühendis Samancı, 1 dekarlık alana dikilecek kivinin masrafının 4-5 bin YTL civarında olduğuna dikkat çekti. Kivinin bilinçli bir üretimle devamlı ve yüksek bir tarımsal gelir elde edilebileceğini belirten Hulusi Samancı, Kastamonu'nun ilçelerinin kivi meyvesinin yetiştirilmesine uygun olduğunu, alternatif ürün olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Ziraat Mühendisleri Ali Akçıl ve Mustafa Çapkan ise konuşmalarında, alternatif ürünler konusunda yapılan projelerin çiftçilerden büyük ilgi gördüğünü açıkladılar. Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Akçıl, bölgedeki üretimin şu anda 100 tonun altında olduğunu ancak bu rakamın 1000 tona çıkması için çalıştıklarını söyledi.

1 dekarlık alandan 3-5 ton arası ürün alınabileceğini kaydeden Akçıl, ''Kivi son derece karlı bir yatırım. Bölgede kivi üretiminden elde edilmesi planlanan gelirin 3 yıl içinde 2-3 milyon YTL olarak planlıyoruz. Şu an sahil ilçelerimizde iki bin kivi fidanı dikildi'' diye konuştu.

Mevcut kivi üretiminin hak ettiği rakamlara getirilmesi ve sahil ilçelerinde kiviciliğin yaygınlaştırılmasının kararlaştırıldığı toplantıya, Kastamonu Tarım İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, Kastamonu Ziraat Odası Meclis Başkanı Serdar İzbeli, Abana Kaymakamı Abdulmuttalip Aksoy katıldı.

AA