kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

IMF yerine vatandaştan para alırım sesim gür çıkar

Otomotiv Sanayii Derneği'nin Genel Kurulu'na katılan Maliye Bakanı Unakıtan, otomotivcilerin vergi indirim talebine "İndirim yapmam. IMF'den para alacağıma vatandaştan alırım, ekonomim daha güçlü olur" yanıtını verdi..
Ekonominin lokomotifi otomotiv sanayinin üreticilerini bir çatı altında toplayan Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) 34'üncü Genel Kurulu, hükümetin ilgi odağı oldu. Genel kurula Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile birlikte katılan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, otomotivde yüksek vergiden şikayet eden ve vergi indirimi isteyen otomotivcilere olumsuz yanıt verdi. Unakıtan, "Ben baktım AB'de vergi yüzde 18. Ben uyamam arkadaş, bunu bilin. Şimdi bunu istemeyin. Ben mali disiplini korumak zorunda olan bir bakanım" dedi. Unakıtan, konuşmasına şöyle devam etti: "Eğer o mali disiplin olmasaydı o kara pazartesi diyorlar hani, kara pazartesi geldi geçti. Böyle dalgalanmalarda aynen Anayasa'yı fırlattılar ya hani bir gün bütün ekonomi bitti gitti. Vallahi gecelik faizler yüzde 5 bin olur ha... Mali disiplin olmasaydı böyle olurdu. Dua edin o mali disipline hepiniz. Ekonomimizi güçlü yapmak mecburiyetindeyiz. Ben gidip IMF kapısından para mı alayım sizden vergi mi alayım. Kendi vatandaşımdan vergi alacağım ama ayaklarımın üstünde duracağım, sesim daha gür çıkacak, ekonomim daha güçlü olacak." Türkiye'nin dışarıdaki fırtınalara karşı kendini koruduğunu söyleyen Unakıtan, "Bu global dalgalanmadan etkilenmeyeceğiz diye bir şey yok ama bunu asgari geçiştirmemiz lazım. Bunun için de ekonomimizin güçlü olması lazım. Dışarıdaki fırtınalara karşı kendimizi güçlü tutuyoruz ama içeride rüzgarlar var. Onu ne yapacağız bilmem. Ona millet karar verecek herhalde" diye konuştu.

YEDİVEREN GİBİSİNİZ
Otomotivcileri yediverene benzeten Unakıtan, "Benim en güzel müşterilerim sizsiniz öyle bir ortaksınız ki sizi çok seviyorum. Çok kazanın inşallah bana da çok vergiler verirsiniz" dedi. İkinci el otomobile düzenleme yapacaklarını söyleyen Unakıtan, bazılarının leasing yapıp ÖTV vermediklerini, ertesi gün ise otomobili ikinci elde sattıklarını kaydetti. Bunun adaletsiz olduğunu belirten Unakıtan, "ikinci el gibi alıyorsunuz, bir gün sonra leasingi yaptım ertesi gün o araba ikinci el araba... Yok öyle numara... İkinci el araba olmaz öyle, birinci el arabada yüzde 18'i vereceksiniz kardeşim" dedi.