kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Barzani Bölgesi'ni "demir ağ"la örüyoruz!

Hukuka inanıyoruz. Yargının görevini yapmasına da sözümüz yok ama 83 yaşındaki bir meslek duayeninin sabah 04.00'te gözaltına alınış biçimi bizi rahatsız ediyor. Duayenin böyle bir işleme maruz kalmasını kınıyorum..
Irak işgalinin beşinci yılında 1 milyondan fazla Iraklı, yaşamını yitirdi. Irak halkı umudunu kaybetti. Irak'ı işgal eden ABD 1.2 trilyon dolar ile askeri harcama rekorunu kırdı. Birileri kazandı, Irak halkı kaybetti.
Şimdi Irak'ta yeni bir yolculuk başlıyor. Bu yolculukta Yakın Avrasya'nın lider ülkesi Türkiye(!) başrolde.
Türkiye ile Irak birlikte 'stratejik projelere' imza atıyor. Irak Bölgesel Yönetim Lideri Barzani'ye rağmen yolculuk sürüyor. Gündemde artık ulaştırma sektörü var. Türkiye ile Irak, yepyeni bir 'demiryolu hattı projesi' üzerinde çalışıyor.
Türkiye, Irak'ın Kürt bölgesini de kapsayan hat ile tüm ülkeyi kuşatmaya hazırlanıyor. Yeni yapılacak demiryolu Türkiye'de Nusaybin'den başlayacak. Zaho'dan Kürt bölgesine ulaşacak, son olarak da Bağdat'a gidecek.
Proje henüz açıklanmadı. Kulislerden yansıyan bilgiye göre, Türkiye ve Irak ulaştırma bakanlıkları anlaşmayı bir yıl önce imzaladı. Ancak konunun hassasiyeti nedeniyle açıklama yapılmadı. Projenin ortalama 600 milyon dolar civarında olacağı tahmin ediliyor. Hatırlatalım.
Irak'ta iki demiryolu hattı var. Bağdat-Musul-Kerkük arasındaki demiryolu hattı çalışıyor.
Yapılması planlanan yeni demiryolu hattı projesi Türkiye'ye ne kazandıracak?
Öncelikle böyle bir projenin devreye girmesi Türkiye ihracatını uçurur, ikiye katlar.
Ama üzerinde durulması gereken iki önemli nokta var.
Birincisi; Türkiye, taşıma fiyatlarının yüksek olması nedeniyle Irak'ta pazarını kaybetmişti. Yeni demiryolu ağı projesi ile kaybettiği pazarı yeniden kazanabilir.
İkincisi; Bu proje Türkiye ve Irak'ı uluslararası lojistik ağına dahil eder. Bağdat'ı AB'ye bağlar. Deniz ve demiryolu ağı Mersin Serbest Bölge' de buluşur. Mersin yıldız kent olur. 12 milyar dolarlık Doğu ve Güneydoğu paketi de kendine farklı bir yer bulur.
Az şey mi?